Helgen snart slut

Söndag kväll. En sista nedvarvning framför TV:n innan det är dags att sova och samla krafter inför arbetsveckan. De sista vinslattarna från helgens måltider glider villigt ner genom strupen (vi hade en halv flaska tyskt vitt kvar). I valet mellan Brottskod försvunnen och Doc Martin blir det den senare, och sedan sista kvarten på IFK Göteborg-Elfsborg.
Doc Martin bjuder på så härliga bilder från Cornwall. Och så är Martin Clunes härlig i rollen som den närmast asociale doktorn med blodskräck. Minns med glädje Martin lunes insatser i Men Behaving Badly, en komediserie som gick sex säsonger i England (gissa vilka som har alltihop på DVD) men aldrig riktigt slog i Sverige.

Har varit en riktigt bra helg. Som jag tidigare konstaterat var lördagen härlig, trots regnet, och söndagen blev också bra. Kort shopping i Överby, inklusive en dammsugare. Den gamla är helt OK, men det är skönt att ha en på varje våning, så slipper man släpa den upp och ner i trappan. Inte för att det städas så ofta på övervångingen sedan sonen flyttade, men ändå.

Och så 7-årsfirande med äldsta barnbarnet. Blev närmast en orgie i Legobyggande. Både den äldre och den yngre dottersonen är helt fångade av Lego, och vill gärna bygga själva utifrån instruktionerna. Dessutom var dotterns hemmagjorda tårta delikat, klart bättre än dem man köper för dyra pengar på konditorierna. Kladdkakan (och lasagnen) var också god.

Att Sverige vann båda finnkamperna var inte heller helt oangenämt. Vi hörde slutet på Sportradion, och deras kommentatorer är underbara att lyssna på. De blir så härligt entusiastiska när det går bra för Sverige. Dessutom kommenterar de idrotten istället för att pladdra om allt möjligt under tiden det pågår.

Födelsedagsbarnet bygger Lego.


Lillebror har också byggt på egen hand.


Den godaste tårta jag ätit denna sommar.

Vilken lördag

Vi hade glömt att prata med SMHI, så vädret gjorde sitt bästa för att sabotera spelmansstämman igår. Men vår plan B fungerade. Åsnebyn har gott om lokaler, och Danslogen vi använde som scen var stundtals full med folk. Även visstugan och Dittes workshop var välbesökt.

Som vanligt när man är med och arrangerar hinner man inte lyssna på så mycket själv, men jag hann höra det mesta av Albans och Jonas set (superba musikanter), delar av Clas-Göran och hans kompisar (tre riksspelemän och en ännu ej riksspelekvinna på scen, kan det bli annat än bra) och så självklart Habbadam. Formidabel succe.
Dessutom hann jag dra två visor, min nya Richard Thompson-översättning och Tom Lehrer "Jag har din hand i min" och spela lite med Stellan och Lotta i visstugan, och så givetvis workshopen, där Sigurd lärde mig och Glenn att spela en bornholmsk reel.

Roligt att höra hur många redan pratar om nästa år. Men då ska vi cokså sluta avtal med SMHI. Spelmansstämman har kommit tillbaka till Åsnebyn för att stanna.

Och väl hemma hade frun gjort köttfärsfyllda crepes. Mums-mums. I brist på bra TV bestämde vi oss för att se nr 12 i serien av Morse (nu har vi bara 21 avsnitt kvar). Delar av det var rätt blurriga, jag tror jag missade minst en kvart p g a trötthet.
TV förresten. Sommarkrysset är patetiskt. Tomas Ledin på sen med sin löjliga 500 dagar om året (tacka vet jag Eight Days a Week med Beatles) och första ledtråden. "Tycker Tomas sommaren är (4 bokstäver)" Tror de på TV4 att vi är idioter?
(Själv funderar jag på svaret. Det kan ju inte vara "regnig" för det har sex bokstäver, och inte "härlig" heller. Kanske lång? ;-) )

Boklös helg

Jag vet inte riktigt hur tidningarna tänker. Både DN och SvD har på sina kultursidor något de kallar boklördag, med massor av artiklar om just böcker. Kanske ska det vara inspiration till att under söndagen ta upp en bok och läsa, men ...
Om jag ska läsa alla dessa artiklar, i båda tidningarna, blir det ingen tid kvar till at läsa någon bok. Om om jag händelsevis skulle få inspiration kommer både bokhandeln och biblioteket  i Mellerud att vara stängda innan jag hunnit bestämma mig för vilket av tipsen ska hänge mig åt. Och att beställa på AdLibris går ju inte, för då kommer ju boken tidigast på tisdag.

Men dagen ska ägnas åt spelmansstämman i Åsnebyn. Massor av härlig musik. Chans att både spela själv och att lyssna. Jag är extra glad att vi får hit Habbadam. Har sett dem en gång förut och då var de kanonbra, liksom deras skiva är. Enligt ryktena är en andra skiva på väg. Julklapslistan har fått sitt första inslag.
Undrar bara om regnet kan håla sig borta så vi vågar ha stora scenen utomhus. Men det kanske är för blött för att vara ute. Vi fick åtskilliga millimeter igår.
Och kan ni inte komma till Åsnebyn bjuder jag på lite Habbadam här. Visst är de härliga?


TV-val

Bestämde mig för att slötitta på TV under kvällen, medan frun är på tjejträff och berättar om sin Scarboroughresa. Började zappandet på TV1, men fastnade redan efter ett tryck. TV2 visar en dokumentär om Victor Borge. Vem kan motstå något sådant? Det enda som kan slå det vore en konsert med Victor Borge. Borge bevisar att man, om ska skämta med musik, måste kunna det man ger sig på. Borge var den perfekta kombinationen av musikaliskt kunnande och humor.

Tidigare ikväll hann jag med att översätta en gammal icke officiellt inspelad Richard Thompson-låt, "Dragging the river", till svenska. Lyckades också plocka ut ackord som låter riktigt hyfsade. Richard Thompson brukar stoppa in en del knepigheter i låtarna, men den här är ganska rakt på. Det är möjligt att den får sin premiär i visstugan på morgondagens spelmansstämma.
Låten påminner förresten i sin uppläggning om Tom Lehrers klassiska "I Hold Your Hand in Mine", även inspelad på svenska med Lars Ekborg. Passa på och njut:

Gräsligt

Jag tycker att gräsmattan tar längre och längre att klippa. I och för sig är den nya gräsklipparen tyngre än den gamla (och klipper bättre), men ändå. Kan det vara så att tomten i smyg håller på att vidga sig?
Fuskade lite. Har klippt 4 * 45 minuter och borde ha bytt olja inför denna gång, men jag orkade inte riktigt. Och ser man på, den fungerade ändå. Men jag ska nog byta olja inför nästa gång för säkerhets skull.

Vi skulle ha gjort pannkakor ikväll, mest för att bli av med gammal mjölk. Men frun ville annorlunda. Hon tyckte nog att vi har för mycket pengar kvar av förra lönen, så det blev kvällsmat på Thai istället. Mycket gott, men vilket slöseri. Portionerna är enorma. Det blev mycket kvar för både mig och henne. Vi avböjde vänligt erbjudandet att få med överskottet hem i små kartonger. Maten brukar aldrig vara så god dagen efter.

Kortkort

En inställd spelning är också en spelning, sa en gång Ulf Lundell.
En utebliven blogg är också en blogg, skulle jag kunna replikera, men ...

Åkte runt i södra Melleruds kommun idag för att fota till ett nytt projekt på hemsidan och kolla lite på områden som ingår i översiktsplanen. Några reflektioner:
- Det är svårt att ta sig ut till vattnet ibland. De flesta vägar ut mot stränderna är spärrade på något sätt.
- Dalaborg är en härlig plats, även om man bortser från den historiska dimensionen. Lite av Dalslands Stenshuvud (Österlen), men betydligt enklare att ta sig upp på.
- Jag hade glömt bort att Dalbergså är så stor när den mynnar ut i Vänern.
Och så hann jag med att titta på Brånasmedens minneslund. Mäktigt.

Nu är det dags för spelkväll med spelmännen igen. Jippi!

En kortkort blogg är också en blogg.

Inte högtflygande

Är det bara jag som undrar? Här ska de ta sig ut i rymden, långt från alla moln som oroar oss andra och så hindras de av lite dåligt väder. Runt jorden på 60 minuter, men de kan inte gå upp om det är molnigt, något som vilket passagerarplan som helst fixar.

Konstaterade att "Vem vet mest" är tillbaka på TV. Ytterligare en chans att sitta och stödda sig framför apparaten och verka som man vet allt. Tur att man inte står i studion. Var med i Minnesmästarna en gång för så där 19 år sedan. Svarde fel på ett par mycket elementära frågor om London. Så det är inte så lätt som det verkar.

Hade diskussion om klipptider på jobbet idag. En av kvinnorna skulle inte hinna gå på Friskis&Svettis för att hon skulle klippa sig. Jag replikerade att en klippning hinner man utan vidare med på lunchen, även om man äter först. Fick sedan på kvällen kvinnornas långtidsklippningar bekräftade när frun kom tillbaka från frissan kvart i sju. Som tur var hade jag väntat med att fixa maten, så hon kom just när rödbetorna var mjuka och fina. Visst är det gott, färska kokta rödbetor med stekt fläsk, potatis och en rejäl klick gräddfil med citroneppar i. Och så en lättöl till. Perfekt tisdagsmat.

Veckans övertydlighet är nog Melleruds skolmatsedel. De ska servera "köttfärssås och kokt spaghetti" samt "köttbullar och kokta makaroner". Någon av er som steker pastan eller äter den rå?

Ytterligare en del av plattskarvarna är nu ogräsfria. Mellanrummen fyllda med sand. Men mycket återstår, och gräsmattan börjar bli lite väl lång.
Nu ska jag lägga in ytterligare en vits på badjokes.blogg.se. Titta in, läs och skratta.

Nr 365

Jag har faktiskt inte hållit på ett år, men trots det är detta blogginlägg nr 365. Här ska firas med en grillad hamburgare till kvällsmat. Grillen är tänd!

Dagens bästa nyhet är att Ukulelekonserten från i tisdags ska komma på DVD. Gissa vem som ska beställa så snart det är möjligt!
Dagens näst bästa är att samma orkester ger ut volym 2 av sin "Live in London". Dito.
Och gissa vem som har beställt en jättekopia av bilden som togs i tisdags!

Mindre bra är att gräsmattan behöver klippas igen och att uppfarten fortfarande inte är färdigrensad. Men det får vänta. DVDn med "Män som hatar kvinnor" dök upp idag. 2,5 timmar framför TVn väntar efter grillningen.

Fotbollsbesvikelser

Tips till lag som önskar vinna titlar: Ha inte mig som supporter. Som idag.

Började med att se en stund på West Ham-Tottenham. Sedan vi såg WH i julas har jag känt lite extra för dem. Konstigt nog har jag sett Tottenham två gånger på White Hart Lane utan att det har satt djupare spår.
Nåväl. När jag slog på ledde Hammers med 1-0, och allt verkade hunky dory. Men vad händer? På en kort stund har Tottenham oförskämt nog gjort två mål, bland annat genom att på ett svekfullt sätt utnyttja ett misstag i West Hamförsvaret. Och sedan höll de ledningen ända till slutet.
Besvikelse nummer 1.

Så nästa Londonderby, Fulham-Chelsea, de två lag jag sett flest gånger. Chelsea må ha både Drogba och Lampard, två av de bästa spelare jag vet, men det är lite för mycket pengar i deras organisation för min smak, och den där löjliga mössan Peter Cech bär är skäl nog att heja på motståndarna. Dessutom har Fulham Londons mysigaste arena, med ett fantastiskt läge. På deras matcher är det mycket familjekänsla, med ungdomsspelare som har tävlingar före matchen och i pausen, en verklig kvartesklubb, så gissa vilka jag höll på? Och gissa vilka som vann? Javisst, 2-0 till ryssens inköpta fotbollsarmé.

Men de svenska kommentatorerna suger, för att använda ungdomsspråk. (Jag är ju ändå bara 3 * 18 + 2) De verkar ha som sport att prata om allt utom matchen som pågår. De verkar ha ett oemotståndligt behov av att visa tittarna hur mycket statistik de har hittat om lagen och spelarna, och hur väl de skulle kunna hävda sig i en kunskapstävling om fotboll. Så det blir bara störande. Tacka vet jag engelska kommentatorer, och för att inte tala om franska, trots att jag inte förstår ett ord av vad de säger.

Och som en extra plåga fick Mellerud stryk med 5-0 borta mot Smedby. Det luktar division 3 lång väg.

På den positiva sidan är nummer 2 av Nytt om Skola nu ute till abonnenterna. Jag har strukit allt utom två dukar. Bilen är nytvättad. Fruns hemmagjorda pizza var god idag också. Kvällsmatskotletterna var delikata. Fetzer Chardonnay är ett mycket gott vitt vin, och flaskan räcker två dagar om man får ha den för sig själv.
Men varför ska de visa reklam i mitten på 3rd rock from the Sun, en av de roligaste amerikanska humorserier som någonsin gjorts.
Jag tror vi avslutar kvällen med ett Morseavsnitt på DVD. Och imorgon kommer "Män som hatar kvinnor" från CDon.

Världsrekordbild

Nu har bilderna som togs vid registreringen inför världsrekordet i ukulelespel i London i juni lagts ut på nätet. Här är deltagare C182.

Bra lördag

Hann kanske inte skriva så mycket idag, eller rensa mellan plattorna, eller klippa gräs, men trots allt en bra lördag.

På förmiddagen var jag ute på Dals MK:s motocrossbana (har äntligen lärt mig att det inte ska vara motorcross) på inbjudan av föreningen. De hade avslutning på kurs för ungdomar (och några betydligt mindre) och de skulle köra upp för guldhjälmen. Slogs av vilket lugn det rådde, och hur seriösa funktionärerna var. Hann med att se inspektionen av motorcyklarna (det ordet stavas i alla fall motor-) och att lära mig lite om de olika flaggorna som används.
När jag åkte efter dryga timmen hade deltagarna (och deras familjer) flera timmar kvar.

På eftermiddagen var jag uppe i Bränna och spelade på min nyinköpta bas som kompmusiker till Sara K. Hon har skrivit ett helt knippe underbara låtar som hon vill testa med band. Vi hann med tre stycken och lyckades komma riktigt långt med dem. Inget helt färdigt än, men några repetitioner till så ...

Dagens (eller gårdagens rättare sagt) var de deltagare i orienterings-VM som trots chans att ta medalj i stafetten bröt loppet för att hjälpa en skadad svensk. De borde få någon annan medalj istället.

Lider med amerikanskorna och deras misslyckande i stafetten. Mycket olyckligt tillfälle att bli skadad.

För en gångs skull svårt val på TV ikväll. Nöjesmassakern i repris kl 2000 (välkommen tillbaks Rulle), men innan det är slut springs finalen på 4*100 meter. Ska bli spännande att se vad jag och frun väljer.

Efterdyningar

Har precis börjat hämta mig från Londonresan. Behöver sova en lång natt till innan jag riktigt är ikapp. Fick ett återfall på Systemet i eftermiddag att köpte två Fullersöl, en IPA och så Golden Pride, fruktansvärt stark men med en fyllig smak som slår det mesta Systemet har att erbjuda. Konstaterade till min stora sorg att London Pride inte ens finns i beställningssortimentet, men ESB kan tas hem och det kanske är dags att be dem ta hem ett flak.

Konstaterar att jag haft en bra internationell musikkarriär i sommar:
* Världsrekordhållare i ukulelespel på Devonshire Square i London 21 juni
* Ett 30-minuters- och ett tvåsångsframträdande på Warwick Folk Festival
* Också ukulelespel i Royal Albert Hall
Undrar när TV hör av sig.

Beställde nytt golv till hallen och köket idag. Inte för att jag har haft sista ordet när det gäller vilket golv, men ändå. Det kommer att bli jättetjusigt, men det dräjer några veckor. Det jobbigaste blir att tömma hallen på bokhyllor, främst de med uppslagsverk i. Ibland ångrar jag att jag samlar på dem. Men visst är det något alldeles speciellt att leta efter fakta i en riktigt vacker uppslagsbok.

Hamnade av misstag på TV 4 Film ikväll och fick se om Slumpens Hjälte (eller Hero som den heter på engelska, en titel TV4 hade behållit av någon anledning, kanske för att casha in på Charlotte Perellis framgångar). Vilken härlig film det är. Har vi någonsin sett en mer osympatisk hjälte än Dustin Hoffmans rollkaraktär? Och slutrepliken när han ber sonen att ta hand om skorna är obetalbar. Se den om ni inte redan har gjort det.

Londonkortis

23 vakna timmar i London, men oj vad vi hann mycket. Hade kameran med mig 18 av dessa 23 timmar och hann ta 183 bilder.
Men vi shoppade nästan inte alls. Kom hem med 1 CD och 2 set strängar (plus några presenter till frun).
Kort rapport:

Tisdag förmiddag och tidig eftermiddag:
Vi besökte Fullers Brewery ute i Chiswick. Guidad rundtur ingick i programmet. Härlig guide, bara kort avbruten av ett brandlarm (falskt), som gjorde att alla fick lämna byggnaden och samlas i en närbelägen park. Också en upplevelse.
Som avslutning en tasting session. Jag provade 6 öl (totalt drygt 1,5 pint), sonen 7 (ungefär 2 pts). Bäst var ESB.
Sedan åt vi lunch på bryggeriets egen pub.

Sonen övar ölupphällning i bryggeriets tasting session-källare. Obs! Det stora antalet öl på fat.
Lärde mig också varför det faktiskt är skillnad på fatöl och flasköl, även om det är samma märke.

Sen eftermiddag:
Jakt på Henry Moore-skulpturer i centrala London. Jag hade tre på min lista (hämtad ur en drygt 20 år gammal bok). Bara en av dem stod på plats, alldeles intill Houses of Parliament.

Vacker, eller hur?

Kväll:
Proms-konsert Royal Albert Hall med Ukulele Orchestra of Great Britain som ni aldrig hört dem. Vad sägs om den kompletta Dance Macabre i sättning för 8 ukuleles, eller Valkyrieritten. Plus en del av det vanliga. Peters tolkning av Thunderball ("Jag har aldrig sett en James Bond-film, men mina kamrater säger att han sjunger sången vackert i filmen") fick taket att lyfta, och en dam nära oss höll på att ramla av stolen av skratt när de körde Pinball Wizard.
Se bild i förra inlägget. Hör konserten på webben.

Onsdag:
Utflykt till Wembley och guidad tur där. Underbar guide! Roligast när vi skulle gå ner för en lång trappa och han vänder sig till Newcastle-fansen som var med i grupen och säger "We are going down". Han själv beskrev sig som 70-talets David Beckham. Han hade spelat i QPR. Mikke kände igenom honom från en film med Football Bloopers (men det var inte han som gjorde misstaget.)
Lärde oss att de lägger ny gräsmatta på Wembley minst sex gånger om året. Nyligen hade det varit U2-konsert, och nu lade man om gräsmattan efter den.

Beviset: På Wembley spelar man på grus.

Och vad mer kan man sedan begära än att planet startar i tid, har kraftig medvind och landar 15 minuter före tidtabell? Utan bagage var det bara att gå direkt ut till den väntande frun, och trots att vi tog vägen via Hisings Backa för att släppa av sonen var vi hemma före midnatt.
Wow!

1 000 ukuleles

"... and somewhere in the crowd there's you" sjunger ABBA i Super trouper. Byt ut you mot us och så har ni det.
Femte sittande raden närmast de stående "promenaders", 17 resp 18 platser in räknat från höger i bilden så har ni mig och Mikke hållande var sin ukulele.
Drygt 6 000 i Royal Albert Hall i tisdags kl 2200, varav drygt 1000 med ukulele som alla spelade med i Beethoven "An Die Freude". Och när Dave, längst till höger i bilden av dem i bandet, just när bilden tagits pekade på ljudhålet i sin uke, och citerade "A Day in the Life" av Beatles med "Now they know how many holes it takes to fill the Albert Hall" visste jublet inga gränser.
"Oh what a night" var det någon som sjöng en gång i tiden ...



Hela konserten kan fram till tisdag nästa vecka höras på www.bbc.co.uk. Sök efter Proms.

Packning

Snart dags att dra sig söderöver för morgondagens tidiga flyg till städernas stad. (You know which one I am talking about.)
Packning för resan: (förutom kläderna jag åker i)
1 t-shirt att sova
1 par kalsonger
1 par kortbyxor (ska bli 29 grader på onsdag)
1 tandborste (tandkräm och deo köper vi där)
1 kamera
1 ukulele
Resehandlingar
That's it.
Tala om att "travel light". Ska få plats i handbagaget, med utrymme för lite shopping inför hemresan.

Vilken tjusig Muriel Andersonaffisch Bele fick fram idag. Kommer att spridas med e-post fr o m torsdag. Kommer att locka alla till Kulturbruket 24 oktober.
Have a nice time. Det ska jag ha. Kanske ingen blogg igen förrän torsdag kväll.

Normalt igen

Då var de sista resterna av somarsemestern bortsopade. (Med undantag för veckans kortis till London.) Väckarklockan står åter på 05.30, vilket ger tid att läsa TTela, DN och SvD före frukost, och jag räknar kallt med att jobba full arbetsdag, inte ta lite komp sista halvtimmen. Frun är igång igen, och idag är sista förberedelsedagen på skolan innan eleverna anländer. Tänkt det fanns en gång när lärarna samlades dag 1 och barnen kom dag 2. Hur hann vi med allt på en ynka dag? Men det är klart, det var på den tiden när varje lärare jobbade som en liten ö i skolan. Vi hade knappast någon samplanering alls.

Led med MIF igår. 1-3 var i och för sig rättvist, men de hade häng när Daniel gjorde 1-2, och så åker man på ett skitmål minuten efter. Blöt plan och halv orkan är inte helt idealiska förhållanden för fotboll. Men tack till Linköpings tränare som från bänken signalerade till oss i speakerbåset vem i klungan som gjorde målet när vi hade svårt att uppfatta det. Till vårt försvar ska sägas att det inte är lätt när det är 8 svartklädda inom straffområdet, bollen studsar hit och dit efter en hörna tills någon til slut får en fot på den och styr den i mål. Och när ska fotbollsspelare, i likhet med basker, handboll och andra, få en siffra på bröstet också. Man har det ju i landslagsfotboll.

Avslutade helgen med ett möte om gitarrfestivalen. Biljettförsäljning går ännu så länge trögt. Vi har dock drygt två månader på oss att övertyga ala om hur bra Göran Söllscher och Mureil Anderson (med flera) är.

Planering

Håller just på att planera min och sonens korta tripp till London. Avresa tisdag morgon, hemresa onsdag kväll.
Vädret verkar lovande, sol på tisdag, växlande molnighet på onsdag, 24 respektive 29 grader. Får ta med kortbyxor. Å andra sidan växlar förutsägelserna timme för timme, men hittills har inget talat om regn.
Centralt för varje Londonbesök är att göra något jag aldrig har gjort förut (vilket blir svårare och svårare efter snart 100 besök). Men den här gången tror jag att jag har lyckats optimalt. Eller vad sägs om följande "nyheter" på 31 timmar i staden (varav nio är sömn och frukost):
Tisdag prel 1200 Guidad rundtur på Griffin Brewery (dvs Fullers). Enligt informaionen ska man för de £10 pund per person det kostar även få delta i en "tasting session". Låter lovande.
Tisdag 2200 Spela ukulele i Royal Albert Hall (jag har varit där förut men aldrig spelat ukulele där)
Onsdag 1115 Guidad rundtur på nya Wembley.
Åtminstone två av dessa lär dyka upp som Londontips på www.lakiskriv.se

Nu är det dags för städning, trädgårdsarbete och test av nya basen. Och sedan har ju Melleruds IF hemmamatch kl 1700 (hinner inte se hela Man U-matchen på TV). Tar emot serietvåan Linköping. Tufft motstånd, men man vet aldrig ...

Karriärlyft

Känner hur musikkarriären börjar ta fart. Eller vad sägs om detta:
- En halvtimme på Warwick Folk Festival. Fotobevis finns.
- Spelning på Uddevalla Folkmusikfestival med Dalslands Spelmansförbund förra veckan.
- Deltog i allspelet på Åsebrotämman idag. (Massor av dragspel gjorde att jag knappt hörde gitarren själv.)
Och så kronan på verket:
På tisdag kväll spelar jag och sonen ukulele i Royal Albert Hall i London. Jag skämtar inte. Det är sant. (Om vi inte får den där svinaktiga influensan och måste stanna hemma.)

Så här är det:
Ukulele Orchestra of Great Britain har konsert i Promsserien kl 2200. De har bjudit in publiken att spela med i Beethovens nia (bara den sista delen, Europahymnen ni vet). Jag och sonen har registrerat oss, tillsammans med 648 till, för att delta i allspelet. (Cirka 6 000 biljettinnehavare har inte registrerat sig.)
Så: Jag och sonen ska spela ukulele i Royal Albert Hall på tisdag. Det hela direktsänds dessutom i radio, BBC3 tror jag att det är.
WOW!

Taktik

Vi slutade tidigt båda två igår. Så jag föreslog en tur till Rämjes, vår gemensamma favoritmusikaffär. Jag skulle ner med affischer för gitarrfestivalen och spelmansstämman. Och så skulle jag prata med Olle om eventuell utställning.
Väl där så "råkade" jag provspela några elbasar. Sonen har ju tagit med den bästa ner till Göteborg under förevändningen att den faktiskt var hans. En klen ursäkt, även om den är sann. Nåväl, frun insåg nog så småningom att det var dags för ett nytt instrumentköp, det sista var en billig banjo för drygt ett år sedan, och godkände idén.
Det var faktiskt hon som föreslog at vi skulle köpa den dyrare av dem jag tvekade mellan, en härlig femsträngad Ibanez med inbyggd förförstärkare och ett sagolikt ljud. Behöver bara lite justering av stränghöjden så blir den perfekt.
I efterhand undrar jag vem som var mest taktisk. Misstänker att jag något år framöver när hon har saker hon vill ha kommer att få hänvisningar till att "du fick faktiskt köpa den dyrare basen".

Har en hel dag framför mig utan några andra måsten än att arbetsrummet borde städas någon gång (men det har stått ostädat så länge så en dag mer eller mindre spelar ingen roll) och att det borde rensas mellan plattorna på uppfarten (dito). Vädret får avgöra.
Och med lite tur hinner jag ner till Åsebrostämman i eftermiddag. De säger att ala instrument (inte bara dragspel) är välkomna. Vågar man ta med sig en ukulele?

Gott!

Äntligen! Lite forskning som är värd de pengar man satsat på den. Vad sägs om följande hämtat från dagens text-TV:
"Personer som överlevt en hjärtinfarkt och som äter choklad två eller fler gånger i veckan löper tre gånger mindre risk att dö i hjärtsjukdom än de som inte äter godsakerna. Det visar ny svensk forskning som gjorts på svenska hjärtpatienter och som publiceras i tidskriften Journal of Internal Medicine. Ju mindre choklad, desto mindre skydd, konstaterar studien. De välgörande effekterna gäller dock endast choklad och inte andra sorters godis, eftersom det är antioxidanterna i kakaon som tros verka positivt på patienterna"
Undrar om man kan äta choklad i förebyggande syfte? Jag tolkar i alla fall forskningen så.
Men å andra sidan säger min blodtryckssköterska att ökad vikt ger höjt blodtryck, som i sin tur kan orsaka infarkt. Ständigt dessa val.

Och regnet fortsätter. No comments!
Men glad att jag stannade hemma från Cropredy i år. Förra årets lervälling på lördagen var inte nådig. Det var nästan upplagt för gyttjebrottning. Det var regn på festivalen i Warwick också, men där var de flesta aktiviteterna under tak.
Igår kom förresten den tjusiga bilden från mitt framträdande på festivalen. Hade bara inte sonen kommenterat att jag ser ut som en typisk turist hade det kanske känts ännu bättre. Ser jag ut som en turist. Döm själva: http://www.lightsmithsphoto.co.uk/images/Warwick2009/pages/WFF09_0072.htm

Efter att ha hört Värmlandspojkarnas sommarplåga (i ordet sanna bemärkelse) "Ut med båten" har jag bara en sak att tillägga: "Ut med Värmlandspojkarna."

Motsägelsefullt och blandat

Enligt en tidning var Vikkan och Danne med om att planera frieriet till Madde. Enligt en annan slåss prinsessorna om uppmärksamheten och gårdagens nyhet saboterar för Vikkan. Som Tomas di Leva så träffande uttryckte det: "Vem ska man tro på?"

Nu är affischerna och massmailen om spelmansstämman i Åsnebyn 29 augusti på väg ut. Vilket kanonprogram det blev. Hoppas bara alla inser det också och dyker upp.

Finns det något bättre än riktigt goda isterband med mycket senap och en kall öl?

I morse kom skyfall 1. Strax efter att jag hämtat tidningen öppnades himlens portar och på dryga timmen fick vi 38 mm.
I eftermiddags glömde jag paraplyet på jobbet. Men när jag kom ut var vädret riktigt hyfsat, så jag gick inte tillbaka efter det. Åtta minuter senare, sju minuter hemifrån började det regna. Väl hemma var jag genomvåt. Enligt regnmätaren kom det den korta stunden när 10 mm. Det mesta föll på mig.

Kommunikation och kausalitet

Vi hade en riktig familjekväll igår. Sonen var hemma (dock inte dottern) och vi satt med TV-n på och var sin bärbar dator och kommunicerade via Facebook. Härligt med ny teknik. Nu behöver man inte prata med varandra längre, man kan skicka små meddelanden via datorn.

Pundet har haft en hälsosamt nedåtgående kurva de sista dagarna (hälsosamt i alla fall för blivande Londonfarare). Så proklamerar hovet att prinsessan Madeleine har förlovat sig (något som kvällstidningarnas morgonlöpsedlar några timmar senare skriker ut som "hemligt", i ett läge när hela Sverige visste om det), och vips börjar den brittiska valutan stärkas. Kunde hovet inte vänta med detta tills jag har löst ut nästa resas pund på måndag?

Nu ska jag ut och klippa gräsmattan.

Svåra val

O, ständigt dessa val. Det har inte regnat, men molnen hopar sig. Ska jag gå ut och klippa gräset, och då troligen locka fram regnet, eller ska jag stanna inne och spela igenom de nya låtar jag hittat texterna på, dels Adam McNaughtons hyllningssång till kolesterol (passande tre veckor innan nästa blodtryckskontroll), dels en härlig parodi på "From a Distance" kallad "From a Dog's Stance", om hur hundarna ser på oss människor som enbart matleverantörer.
Jag stannar nog inne. Tacka mig om det inte börjar regna. Gräset finns ju kvar.

Och så nästa val. Sonen kommer hem och vi måste bestämma lämplig kvällsmat. Det vi hade tänkt ut har vi bara två av, och det är dessutom något han inte gillar. Får genomsöka frysen i jakt på något gott.


PS - Glömde

Och hur var andra bandet?
Ingen aning. När Lissa m kompisar var klar vid 2215 proklamerades 202-5 minuters paus för omriggning (och hur ofta håller man en sådan tid). Jag räknade ut att vi inte skulle vara hemma förrän en timme efter midnatt om stannade, och eftersom jag redan gäspade en hel del, och frun inte verkade över sig intresserad (hon var än mer kritisk till det vi just lyssnat på) så tog vi beslut att åka hem.
Synd. Jag skulle gärna vilja se Eitre. Ljudklippen på deras hemsida låter bra. Men jag vill göra det när jag är pigg och vaken.

Och öset?
Väl hemma öppnade sig plötsligt himlens portar och vi fick 8 mm regn på knappt en kvarts timme. Det kallar jag för ös.

Besvikelse och ös

Var på Uddevalla folkmusikfestival igår i två roller, musikantens och lyssnarens. Den första rollen gick bra. Vi i Dalslands Spelmansförbund spelade upp till dans under knappa timmen. Polska (inkl slängdito), hambo, schottis ... You name it, we played it. Och vi spelade bra (tycker i alla fall jag). Den enda lilla besvikelsen var väl publiktillströmningen. Efter dryga kvarten var numerären: Spelmän 18, dansande 2*2, lyssnare 8. Det blev lite bättre mot slutet, när de som skulle spela efter oss dök upp.
Men ändå: Klart nöjd!

Vi slutade spela vid 1900. Klockan 2100 hade jag bjudit hustrun på konsert med en amerikansk trio och en svensk grupp som spelar irländskt. Innan skulle vi gå och äta irländsk grillbuffé à 195 kr per person + dryck. Vi hade föranmält oss, och buffén skulle starta 2000. Vi tänkte oss en timmes måltid i lugn och ro inför konsertstarten.
Vi var där i god tid, men vi var ganska ensamma, förutom några i personalen som sprang runt och inte tog någon notis om oss, som i första hand ville veta var vi skulle betala. Kl 2015 var det fortfarande inga andra tecken på buffé än en stapel toma tallrikar på ett bord ute på altanen. Då gav vi upp. Vi gick bort till McDonalds och prövade deras nya italienska meny (jättegott) istället. Snabbare och billigare. Tur att vi inte hade förbetalt buffén.
Så till musiken. Den startade i tid. Lissa S och hennes kompisar var hyfsade, men alldeles för likartade igenom hela timmen de bjöd på. Det bästa var en del sånger från New England, och gitarristen facsinerade mig i början, men efter dussin låtar med samma gitarrstil tröttnade jag.
Mitt verkliga problem var att Lissa (sång och fiol) spelade exakt två veckor efter att jag i Warwick hört Nancy Kerr (sång och fiol) och hennes två medmusikanter. Den senare trion var briljant! Gårdagens bleknade totalt i jämförelsen, oavsett om vi pratar repertoarval, virtousitet, utförande, presentationer ...
Snälla Musik i Väst! Ta hit Kerr, Fagan och herbron nästa år!

Idag har jag färdigställt första numret av Nytt om Skola. Ska ut till abonnenterna så snart jag skrivit klar blogen och kollat hotmailen.

Härlig fredag, eller ...

På väg upp till kontoret efter lunch ställde en av mina kollegor en fråga många arbetande undrade över igår: "Varför jobbar vi egentligen en sådan här härlig dag?" Jag hade inget svar, och jag kollade med honom strax innan jag gick hem, och han hade inte kommit på något han heller. men han satt kvar i alla fall.

Skulle kantklippa. Ut med långa sladdar, och hela baksidan var avklarad när jag stötte på problem. Tråden i rulen på trimmern tog slut. Vadan detta? Jag har ju bara haft trimmern 3-4 år. Nåja, Coop torde ha ersättningsrullar. Men kantgräset får stå tills imorgon.

Positiv nyhet: En fotograf på plats tog bild på mig när jag spelade på Warwick Folk Club.
Negativ nyhet: Han säljer bilden och vill ha bra betalt för den.
Undran: Gör det att jag numera är känd, när man säljer blder på mig till hög kostnad?

Vill tacka frun för den goda förrätten (en ny form av kall räktårta) och den likaledes härliga efterrätten (en ny bärpaj) igår. Borde fotat maten så det kunde vattnas i munnen på er också.

Dags att börja skriva på Nytt om Skola, och förbereda för Dalslands Spelmansförbunds dansspelning på Udevalla Folkmusikfestival ikväll. Titta förbi och sväng era lurviga.

Barn och Madonna

Var hemma och åt lunch igår. Dotter och barnbarn på kortbesök och fick lite extra tid med dem. Kändes lite "gammaldags" faktiskt att cykla hem vid 12, äta och sedan cykla tillbaka till jobbet.
På kvällen var jag uppe i KR Studio och lyssnade på slutmixarna av de inspelningar vi gjorde med Kanalyreidolsvinnarna. Hade lite synpunkter och vi höjde volymen på Jonnas sång. En sådan sångerska får inte försvinna i instrumenten.

Läste i DN att varje svensk kvinna ska föda 2,1 barn om vi som nation ska reproducera oss (f n är det 1,77). Undrar hur 0,1 barn ser ut. Måste det inte vara väldigt litet? Eller kan min fru och min dotter som fött två var köpa in sig som delägare i det tredje barnet hos någon som fött så många?

Madonna är på ingång till Sverige. SvD har häftigaste rubriken: "En linslus kommer till Sverige"
Vill bara påpeka att jag inte har något emot Madonna i sig. Hon är en kvina som gjort karriär på sina egna villkor, och därför ett föredöme för alla feminister. En hel del av hennes musik är dessutom riktigt bra, även om hon själv aldrig varit någon stor sångerska. Om det bara gäller sången sopar t ex ovan nämnda Jonna (16 år) scenen med henne. Att hon, dvs Madonna, sedan har knäppa religiösa idéer är en annan sak.
Jag var faktiskt, tillsammans med tonårstjejerna i sånggruppen Slips, och såg Madonna på Eriksbergsvarvet 1990. Vi hade sjungit in en del pengar och ville använda dem till något. Tjejerna ville gå på Madonna, men föräldrarna släppte bara iväg dem om det fanns någon ansvarig vuxen (dvs jag) med.
Jag ska avslöja en hemlighet. Madonna är liten, ungefär 2-3 cm lång. Vi stod mitt i publikhavet och hon syntes knappt där framme på scenen, så liten är hon. Jag fann mig själv stirrandes på videoskärmarna hela tiden. Ett tag kändes som att stå imklämd i en sardinburk och titta på MTV.

Tacka vet jag små mysiga intima konserter, där man kommer nära artisterna. Det enda riktigt större evenemang jag bevistar är Cropredyfestivalen (som jag i skrivande stund bommar) med max 17000 besökare. Där kan man också hamna en bit från scenen, men man får ha stol med sig, och går man till baren sår ofta artisterna där innan och efter konserten. Så man komer nära ändå.

Sommar

Högsommaren är nästan tillbaka. Vem är förvånad? Jag började ju jobba igen i förrgår.
Har inte riktigt vant mig vid att gå upp tidigt än, så bloggarna blir korta just nu.

Tillbringade gårdagskvällen hos vänner, som vi inte träffat på mycket länge. Härlig mat och härliga diskussioner. Finns det bättre kvällar?

Mjukstart

Det blev mjukstart på jobbet. jag hade inte planerat det så, men så blev det. Hade en lång lista med allt som skulle göras, men när jag pratat med alla som ville prata om något blev bara några saker gjorda. Ny dag imorgon.
Men vi hann i alla fall gå på Thai och äta lunch, jag, sonen och frun. Alltid något.

Nära fyra timmars rep med spelmansförbundet på kvällen. Vi blir grymma på folkmusikfestivalen i Uddevalla på lördag. Kom och se oss kl 1800.

Mer ung engelsk musik

Vad sägs om lite The QP (en gång namnade The Quarterponders). Gitarristen heter Dan Bones, whistlespelaren är hans syster Susie. Ett band jag hade förmånen att njuta av i Warwick. Ta dem till Sverige snarast möjligt.

Eller vad sägs om lite Jiggawatt. Fiolspelareskan heter Sarah Horn och är 15 år.


Vemod

Så var det nyårsafton igen, trots att det bara är 3 augusti. Låt mig förklara:
Nyårsafton är ju sista dagen på det gamla året, dagen efter börjar det nya. Idag är sista dagen på min semester, dvs den som tjänades ihop under det gångna arbetsåret, imorgon är första dagen på mitt nya arbetsår.

Sådana här dagar fylls man alltid med lite vemod. Vad hann jag egentligen med under semestern? Blev det som jag tänkt mig?
Kollar "planeringen" och prickar av:
- Resa till England med barnbarnen - Genomfört
- Besökt Warwick Folk Festival och dessutom spelat lite själv på den - Genomfört
- Firat 80 + 20-årsdag med far och son - Genomfört
- Renoverat badrum - Genomfört
- Nya bok- och DVD-hyllor - Genomfört
- Plockat vinbär och hallon - Genomfört
- Anayserat nya skollagsförslaget - Genomfört (härliga semestrar man har, inte sant)

Dessutom oplanerat, men bra:
- Blivit världsrekordhållare i ukulelespel
- Sett första allsvenska fotbollsmatchen på cirka 3 år (och besökt den fantastiska nya arenan i Göteborg)

Men
- Läst ikapp i bokhyllan - Tja ...
- Måla garaget - Nej (men det skippade jag ju medvetet)
- Gjort i ordning i trädgården - Börjat åtminstone

Men totalt sett. Hyfsad utdelning.


Meningslöst förbud

Bokade biljetter till IF Göteborg - Häcken ivkäll. Längtar efter att få uppleva Nya Gamla Ullevi, och Sebastian Eriksson (uppväxt i Melleruds kommun) som ny lagkapten i IFK är ju ett extra plus.
På biljetterna stod en massa förhållningsregler och jag ställer upp på de flesta, men det är också förbjudet at ta med sig kamera och inspeningsutrustning in. Är inte det ett förlegat förbud, nu när i stort sett varenda mobiltelefon har en kamera bättre än de flesta kameror man kan köpa separat, och mobilerna ofta också går alldeles utmärkt att spela in ljud och rörliga bilder med.

Påminner om en gammal historia om Sven Jerring. Det var fotbollsmatch på Råsunda, men Sveriges Radio fick inte sända från arenan. De ansvariga ansåg att det kunder göra att folk stannade hemma vid radion istället för att gå på match. Jerring löste det på sitt sätt. Han betalade entrén för ett antal personer, och ungefär var tionde minut lämnade någon av dem arenan för att utanför informera Jerring om vad som hänt, och Jerring kunde sedan via radion vidareförmedla detta till svenska folket.

Lag och seger

Det blev många timmar med förslaget til ny skollag igår. Men nu är 13 av de 27 kapitlen analyserade och jämförda med dagens lagstiftning, och alltihop layoutat och pdf-at för publicering på Nytt om Skolas webbplats senare i veckan.

Det kändes skönt att avbryta ett par timmar under eftermiddagen för att vara speaker på Melleruds IF. De trodde att jag skulle utebli. Någon hade ringt min tjänstemobil (som ligger kvar på jobbet och talar om för uppringade att jag har semester och inte är tillbaka förrän på tisdag) och dragit slutsatsen att jag var bortrest. Men ingen klagade när jag dök upp.
Och så vann vi igen! Tredje segern på tre matcher (låt vara att två kom mot den hopplöst avhängda jumbon Nässjö). Denna gång mot ett mittenlag som nyligen slagit serietvåan. Det kan bli en rolig höst.

Solen skiner och funderar på att övertala sonen att gå på fotboll ikväll innan jag ska hämta frun på Landvetter. 23.30! Hur kan de låta plan anlända så sent? Tur att jag har tagit semester imorgon också.

Teorier och Ledin

Har just tittat igenom kvällens TV-program. Det mest sevärda verkar vara en repris på Morse.
Teori 1: Eftersom det finns så många TV-kanaler och det måste produceras så många program för att fylla dem har ingen längre vare sig tid eller pengar att producera bra, sevärda program.
Teori 2: De tänker: Aha, han köper en massa DVD. Då ska inte vi satsa på att ge honom något sevärt, han kan titta på sina DVD-er istället.

Möjligtvis skulle man kunna titta på sim-VM, ni vet de där som kastar sig i vattnet och gör allt för att så snabbt som möjligt komma upp igen. Jag trodde bad skulle vara avkopplande.
Teori 3: Om det finns en Gud, och denne Gud hade skapat oss för ett liv i vatten, hade han/hon (välj önskat kön utifrån er manschauvinistiska eller feministiska övertygelse) utrustat oss med simhud mellan tårna och gälar.
Kom ihåg att ett viktigt steg i evolutionen var när våra förfäder tog steget upp ur vattnet. Det finns ingen anledning att vrida den klockan tillbaka.
Men det är klart, de här superbaddräkterna gör väl att simmarna knappt blir våta.

Idag är det hösthemmapremiär för Melleruds IF. Dags att leta fram fakta till presentationen av motståndarna och lite musik att spela i pausen. Ambitionen ligger fast: Ingen dansbandsmusik på Rådavallen.

Konstaterar att Tomas Ledin som vanligt får dåliga recensioner för sin turné. Han själv anar en konspiration från proggare och recensenter. Nja ...
Tyvärr förstörde herr Ledin sina aktier hos mig mycket tidigt, en av de första gångerna han var med på TV. Vi hade läst om denne nye singer/songwriter och eftersom vi var beundrare av Jackson Browne, James Taylor och andra som TL angav som inspirationskällor hade vi stora förhoppningar.
Så kom introduktionen till en av låtarna. Han hade varit på en fest och i en lägenhet på andra sidan gatan gick en ensam kille av och an i det upplysta vardagsrummet. Vännerna på festen berättade att killen var en enstöring och att han ofta sågs göra detta. Herr Ledin tyckte så synd om honom att han skrev en låt om honom. Men, hej där ... Stor hjälp.
När sedan en kompis till en kompis några år senare fick jobb i Ledins kompband på sommarens folkparksturné och kunde berätta att TL och bandet inte ens åkte i samma fordon mellan spelningarna då föll de sista gnuttorna hopp.
Jag långsint? Var får ni det ifrån? Jag gillar faktiskt "Vad gör du nu för tiden ..." och "Genom ett regnigt Europa" och har spelat "Somaren är kort" på scen flera gånger ..

RSS 2.0