Valtips

Här är ett antal viktiga punkter att tänka på inför valen söndag 14 september. Sprid gärna vidare.
 
1. Det är tre olika val
Det är inte säkert att det parti du håller med mest i riksdagsvalet är det parti du håller med mest i landstings- eller kommunalvalet. Vad partierna vill i riksdagen matas vi med via TV och tidningar, men vad vill de i ditt landsting? Vad vill de i din kommun?
Läs speciellt partiernas lokala program. Varje kommun har sina specifika frågor och problem. Vad vill partierna där? Och avgörs de frågor partiet tar upp i sitt landstings- eller kommunmanifest verkligen på den nivån? Kolla särskilt att partiet har ett program för just din kommun. Annars röstar du på "grisen i säcken"
 
2. Rösta inte i något val på partier som saknar kandidater eller program i just det valet
Om du röstar på ett parti i kommunalvalet som inte har några namngivna kandidater så vet du inte vem som kommer in, och eftersom vem som helst kan skriva in valfritt namn finns det möjlighet till valkupper. Till exempel kan några personer som sluter sig samman använda ett parti som saknar kandidater i kommunen för att rösta in personer som tycker helt annorlunda än partiet.
Detsamma gäller partier som har få kandidater. Om partiet bara har en eller två kandidater på listan och får ett eller två mandat finns det stor möjlighet att kuppa in andra namn med andra åsikter som ersättare i fullmäktige, och om den ordinarie hoppar av (vilket inte är ovanligt) som ordinarie så småningom.
 
3. Du har rätt att personrösta
Om det finns någon på ditt partis lista som du har extra förtroende för kan du hjälpa till att få in den person genom att kryssa för den på valsedeln. Du får kryssa en person på varje valsedel du lämnar in. Kryssa även om den personen står högt på listan, annars kanske andra kryssar in kandidater längre ner, och det får till följd att din kandidat hamnar utanför.
 I och för sig krävs det många kryss att bli personvald, men ditt kryss hjälper.
Och kryssen kan användas taktiskt. Vill du ha fler kvinnor i politiken? Eller fler från platsen du bor i landstinget eller riksdagen? Använd personvalsmöjligheten.
 
4. Du kan ångra dig
Om du har förtidsröstat och ångra dig, i ett eller flera val, kan du gå till din vallokal 14 september och rösta igen. Då är det den rösten som räknas. Din förtidsröst kommer aldrig att läggas i valurnan.
 
5. Och framför allt: RÖSTA
I många andra länder slåss folk för att få rösta, de är beredda att ge sina liv för rösträtten. Även i Sverige var det en hård kamp, både för principen en person en röst. Länge hade rika fler röster än fattiga. 1866 hade till exempel bara 20 % av den manliga befolkning i Sverige rösträtt, vissa kunde ha en röst, andra över 100. Först 1919 fick kvinnor rösträtt. Men även då fick vissa invånare inte rösta. Vapenvägrare och fängelsekunder var undantagna. Först 1975 fick 18-20-åringar rösträtt och först 1989 fick alla vuxna, även de som tidigare varit omyndigförklarade, sin rösträtt.
Så utnyttja det dina förfäder har kämpat för. Genom at rösta visar du att du står upp för demokratin, oavsett vilket partis valsedel du lägger i kuvertet.
 
Lycka till.

RSS 2.0