Dagbok från en inställd semester - Del 6 - slutet

Etapp 6 – Dover och hem igen

Allt har en ände och korven har två. Efter fem nätter i Warwick är det dags att påbörja den långa resan hem.

Första övernattning på ett Premier Inn nära hamnen i Dover med målet att ta en av de första färjorna till Calais. Ingen frukost på hotellet, på P&O får man en ordentlig engelsk dylik till ett lågt pris. Annars är Premier Inn-kedjan att rekommendera. Bra moderna rum till rimlig kostnad och nästan alltid intill en pub med bra mat och dryck.

Har man tid över är också Dover värt att besöka. Tyvärr lite slitet i hamnkvarteren. Men på kulen ligger att gammalt slott och i klippan under finns ett antal tunnlar som man får besöka. Det var härifrån engelsmännen ledde försvaret mot Luftwaffe under Andra världskriget. Ett måstebesök för alla som är intresserade av krigshistoria.

Vi övernattar alltid på vägen mellan Calais och Kiel. Jag brukar leta rätt på något prisvärt hotell nära färdvägen ungefär efter två tredjedelar av vägen. Det gäller ju att hinna med ett besök på Citty stormarknad i Kiel innan det är dags att köra ombord på färjan.

Så återstår bara kvällen buffé, en natts god sömn och en sjöfrukost. Så var den semestern över, även om den aldrig påbörjades.


Dagbok från en inställd semester - Del 5

Etapp 5 – Warwick och folkmusikfestivalen

Det finns fem skäl att besöka Warwick.

För det första: Det är en sant historisk stad. Under Rosornas krig på 1400-talet var Richard Neville, Earl of Warwick och herre över Warwick Castle, känd som The Kingmaker. Ingen kunde ta den engelska tronen utan hans stöd. Slottet står fortfarande och är nu en av Englands främsta turistattraktioner. Ett besök är inte billigt men värt varenda pence. Här finns utställningar kring hur man förberedde ett slag under 1400-talet och hur det kunde te sig när de kungliga kom besök i slutet av 1800-talet. Det bjuds på uppvisningar med örnar och falkar, fingerade tornerspel och hur man använde den enorma katapulten, med mera.

Staden innehåller också en rad medeltida hus, en bevarad stadsmursport, ett gammalt sjukhus, en härlig kyrka och ett antal gamla pubar. Besök gärna The Tilted Wig på torget för en riktigt god mat och en lokalt producerad öl.

För det andra: Staden är vacker. Dels ger de gamla husen, och den bitvis bevarade stadsmuren, historiska vibbar, men parken nere vid floden är fantastisk för en picknick. Och gör som alla andra, ta ett foto av slottet från bron vid västra änden av parken. Ett av Englands bästa fotoställen.

För det tredje: Park Cottage och Janet. Det är vårt favorit-B&B-ställe i England. Från början grindstugan till Warwick Castle, numera utbyggd, med de äldsta delarna från 1440-talet. I vissa rum i den gamla delen lutar golvet betänkligt, men det kan man leva med. Dessutom en av Englands bästa B&B-värdinnor. Hennes frukostar är obetalbara, och skulle man fylla år när man är där, vilket jag gjort, fixar hon utan extra kostnad en tårta till eftermiddagsteet, och ibland dekorerar hon ens rum extra. Som bonus två bra pubar inhysta i medeltidshus på andra sidan gatan. Den här gången hade vi bokat in fem nätter där, på grund av …

För det fjärde: Warwick Folk Music Festival, en fyradagarsfestival med cirka 30 år på nacken. Konserter, workshops, singrounds, öppna scener, dansuppvisningar, försäljare, mattält med mera.

Vi har besökt festivalen många gånger, jag har till och med uppträtt och hållit workshops där tre gånger och en gång varit där med Spelmän och Dansare på Dal, och aldrig blivit besvikna. Vid varje given tidpunkt är det musik och annat på gång på minst sex platser och de flesta artisterna, utom de riktigt stora namnen, uppträder flera gånger under helgen. Varje gång jag varit där har jag hittat nya favoriter och kommit hem med en bunt CD.

Sist men inte minst, i öltälten serveras lokala öl. Utbudet är minst sagt brett, ofta 20-25 olika öl när man börjar, kanske inte lika många när man är framme på söndagen. Vissa öl har man bara ett begränsat antal fat av och när det är slut är det slut.

I år skulle vi bland annat njutit av Show of Hands, Les Barker, Nancy Kerr, Seth Lakeman och ett otal andra. Namnen kanske inte säger svenskar så mycket, men har man lyssnat på engelsk folkmusik i snart 50 år säger de desto mer. Bara en sådan sak som att Show of Hands sålt ut Royal Albert Hall en gång. Men alla stora namn har lovat att spela 2021 istället och våra biljetter gäller även då.

Och så det femte: För dem som vill utforska ”Heart of England” är Warwick en utmärkt startpunkt. Härifrån går det lokalbussar till Shakespeares Stratford-upon-Avon, Coventry (missa inte den sönderbombade katedralen som fortfarande brukas för gudstjänster) och vackra Royal Leamington Spa (där de flesta utomhusscenerna i Keeping Up Appearances, på svenska Skenet bedrar, spelades in). Med tåg når man snabbt både Oxford och Birmingham, och för den som vill ta ett endagsbesök i London tar tåget in cirka två timmar i varje riktning.

Ni kanske förstår varför jag valde staden för mitt 60-årsfirande för ett antal år sedan.


Dagbok från en inställd semester - Del 4

Etapp 4 – En engelsk vingård

För oss svenskar är engelskt vin en väl bevarad hemlighet. Men man kunde faktiskt köpa engelskt vitt vin på Systemet under två korta perioder under det förra århundrandet. Det måste ha varit på 1980-talet om jag minns rätt. Först saluförde Systemet Lamberhust, odlat i Kent i sydöstra England. Därefter såldes vin från Three Choirs Vineyard i Gloucestershire. Men försäljningen upphörde tidigt.

Även i England är det svårt att få tag på engelskt vin i de stora butikerna. Undantagsvis har de något enstaka märke. Så det säkraste sättet att få tag på det är att besöka vingårdarna och köpa där. (Och köper ni i butik så kom ihåg följande: Om det står ”English Wine” på etiketten är det engelska druvor som blivit till vin i England. Står det ”British Wine” är vinet tillverkat i England, men på importerade druvor.)

Jag har sett uppgifter på att det finns uppåt 400 vingårdar i landet, och då främst i den södra delen. Alla är inte öppna för besökare. Men det lönar sig att före resan undersöka vilka vingårdar det finns i området man ska besöka. När vi var på Isle of Wight för tre år sedan hittade vi flera, varav vi besökte och handlade på två.

På 1990-talet fick vi av en vän i Lincoln veta att då fanns den nordligaste vingården i just Lincoln, på sluttningen mellan katedralen och den moderna staden. Gården producerade 120 flaskor årligen som delades broderligt mellan biskopen och borgmästaren för att serveras när de hade stora middagar.

Och tro mig. Engelsmännen är bra på vitt vin. Ni hittar ingen Chardonnay eller Sauvignon Blanc här, men de sorter de odlar påminner mycket om Rhen-vinerna. När ni besöker vingårdarna får ni också provsmaka innan ni köper, så om ni inte tror mig … Och missa inte de mousserande vinerna, kännarna påstår att det engelska bubblet står sig väl i jämförelse med champagne och cava.

En rolig anekdot: I Stephen Clarkes otroligt underhållande bok ”A thousand years of teasing the French” berättar författaren om hur Dom Perignons stora problem var att reducera bubblorna i vinet, eftersom buteljerna hade en tendens att explodera. Engelsmännen löste problemet genom tjockare glas i flaskorna. Men Clarke inleder ju sin bok med påståendet att det finns två versioner av historien, den franska och den sanna, så ta honom med en nypa salt.

Vi besökte Three Choirs, som ligger i Newent, första gången 1993. Målet var att köpa engelskt vin till min 40-årsfest. Sedan dessa har det blivit ytterligare 2-3 besök, varje gång med flera sexflaskorskartonger vin i bagaget. Inför 50-årsdagen köpte jag 36 flaskor, och fick 15 % rabatt. Något för Systemet att ta över?

Den här gången skulle bli speciell. Vi hade bokat övernattning, de har bed & breakfast också, med fönster med utsikt över odlingarna. Jag hade inkluderat en trerätters middag och rundvandring med provsmakning. Totalt sett den dyraste av alla våra övernattningar på denna resa, och det utan att räkna in de inköp som säkert skulle genomföras.

Tips: Om ni ska besöka Three Choirs så ta tid på er och använd GPS-en. Vingården ligger minst sagt avsides, och även om det är skyltat sista biten är den inte helt lätthittad.

 

Dagbok från en inställd semester - Del 3

 
 Etapp 3 – Dover till Exeter

Folk frågar mig hur det är att köra bil i Storbritannien. Jag brukar svara att man vänjer sig snabbt. Ofta kör man på de stora motorvägarna och då spelar det inte så stor roll om det är höger- eller vänstertrafik, och kommer man ut på de riktiga småvägarna spelar det inte heller någon roll.

Det svåraste är rondellerna. I en vänsterstyrd bil sitter man liksom på fel sida, och den som sitter i passagerarsätet skymmer sikten. Vi har löst det med att frun, som vägrar köra bil i Storbritannien, ger mig signal när det är klart att köra. Krockar vi sedan är det ju hon som får ta smällen.

Ett problem är att det är svårt att beräkna tiden när man kör i England. Även på motorvägar uppstår ”spontant” trafikstockningar eller annat som försenar, och kör man A-vägarna möts man ständigt av rondeller som bromsar upp. Vår lösning är att köra korta dagsetapper, och ibland ligga still på samma ställe 3-4 dagar i sträck.

I år skulle första etappen gå till Winchester, en av de äldsta städerna i landet, som dessutom var huvudstad i landet för så där 1 000 år sedan. Vi hade bokat en natt på ”King Alfred Pub”, givetvis uppkallad efter Alfred the Great, kung av Wessex i slutet på 800-talet och den som anses ha enat England.

Det bra med att bo på pubar är att man har nära till sängen när man har tagit några kvällsöl. Dessutom brukar de ha bra mat till rimliga priser.

Huvudskälet för att övernatta i Winchester var för att se katedralen, en av Europas största, och en av de få stora katedraler i England jag fortfarande inte besökt. Dess rötter går tillbaka till det sena 600-talet, även om den nuvarande katedralen påbörjades år 1079.

Och för oss som var med på 1960-talet var ”Winchester Cathedral” en hit 1966 med The New Vaudeville Band. Finns tillgänglig på både Youtube och Spotify för den som vill bli lite nostalgisk.

Därefter vidare till Exeter för tre nätter på en hotellpub som sköts av Marston-bryggerierna. Exeter är inte en ny stad för oss, men vi har aldrig övernattat där.

Staden har anor från romartiden (53-400 e Kr) och där finns en hel del härliga medeltidshus, varav en del lutar betänkligt. Dessutom finns även här en katedral, som vi gjorde et kort besök i för så där ett kvarts sekel sedan. Bland annat innehåller den en 18 meter hög biskopsstol och ett enormt vackert takvalv.

Läget på Exeter gör staden lämplig för en längre vistelse med utflyktsmöjligheter till Torquay och den engelska rivieran, Dartmoor-heden, Bristol osv. Vill man inte ta bilen kan man då många av dessa platser med tåg.

 

Dagbok från en inställd semester - Del 2

Etapp 2 – Från Travemünde till Dover

Oavsett om man kliver av färjan i Kiel eller Travemünde har man runt 80 mil till Calais och Englandsfärjan. Givetvis kan man ta färja från Holland också, men vi har funnit rutten via Calais-Dover bäst. Och vägen dit är en sant internationell bilresa, start i Tyskland och sedan via Nederländerna och Belgien till Frankrike, även om gränsövergångarna numera är så diskreta att man knappt märker dem.

Vi har alltid valt att boka en övernattning. Dels blir det väldigt sent till Dover om man ska korsa samma dag, dels är det svårt att beräkna körtiden. Det är motorväg hela vägen, men trafikstockningar och vägarbeten gör det lite chansartat. Vi har övernattat på olika ställen, som St Niklaas i Belgien (enligt dem jultomtens hemstad) och Eindhoven i Holland. Finaste övernattningen var i Brygge, en underbar medeltidsstad som står på Unescos lista över världsarv. Rekommenderas starkt. Vi har även ett par gånger haft en andra övernattning i Calais, en trevlig stad med en enorm sandstrand och ett centrum med många historiska sevärdheter.

Den här gången hade jag bokat hotell i Beveren i Belgien, tillräckligt nära Calais för att våga satsa på en tidig eftermiddagsfärja. Hotellet vi skulle bo på tillhör Van der Valk-kedjan. Jag kom i kontakt med dem när vi i Mellerud ett antal år i rad var nere på holländska emigrationsmässor för att ragga nya invånare. Fem gånger bodde jag på Van der Valk-hotell i Almere och Houten. Underbara rum och mycket bra mat. Så för tre år sedan fick även Kickie uppleva dem i Eindhoven och sedan var även hon frälst.

Givetvis kan man sedan nå England vid the Channel Tunnel, men jag föredrar färjan. Den tar cirka 1,5 timme och ombord finns bra café och restaurang samt fina shoppingmöjligheter. Just mellan Calais och Dover är Engelska kanalen som smalast.

Vi har konsekvent utnyttjat P&O Ferries. Sist hade de en ny service. Vid kassan i alkoholbutiken stod det ”Ask us about our Carry-to-car-service”. Det visade sig vara enkelt. Man bestämde vad man skulle ha, och de har mycket billiga lådor med vin och öl, och så betalade man i kassan utan att plocka varorna. Därefter åkte en besättningsmedlem ner till lagret med listan och fyllde en kärra. Väl uppe i butiken igen fick jag följa med honom ner till bildäck och peka ut vår bil, så rullade han fram kärran dit. Packa bilen fick jag dock göra själv.

Han som hjälpte mig att de hade ökat försäljningen rejält sedan de införde detta. You don’t say?

Så kan jag avslöja en lögn. I Dover-Calais sjunger Style om ”Dovers vita klippor i solnedgång”. Hmmm … Klipporna ligger vända mot sydost och solen går ner i väst, då ligger de alltså i skugga. I solnedgången ser de vita klipporna nästa grådaskiga ut.

Tips! Vill ni se vita klippor i överflöd åk till Poole strax väster om Bournemouth. Ta en så kallad Jurassic Coast-kryssning, tar virka två timmar. Då får ni se vita klippformationer så det räcker för en vecka eller två. Men det är en helt annan resa.

 

Dagbok från en inställd semester - Del 1

Onsdag 15 juli skulle vi gett oss ut på sommarens stora semesterresa, via kontinenten till Englands hjärta. 15 övernattningar och drygt 300 mils bilkörning. Men Coronaviruset kom emellan och allt blev avblåst. Men varför inte skriva en dagbok över det som kunde ha varit? Jo, här är den. På köpet får ni lite av min släkts historia och en hel del restips för en framtid när alla karantäner har avslutats och alla gränser öppnat igen. Läs också om engelskt vin, ett guest house med icke-räta vinklar och en av våra favoritfestivaler.

Etapp 1 – Till Skåne och vidare

Normalt brukar vi köra till Göteborg och ta färjan till Kiel, den snabbaste vägen till kontinenten för oss i Dalsland. Den här gången ville vi dock slå två flugor i en smäll och börja med att se till gravar som hör till min sida av släkten. Centrum för detta är Östra Hoby kyrka, strax öster om Borrby.

Pappa växte upp det lilla fiskeläget Örnahusen, tre kilometer söder om Skillinge, Där drev farfar en lanthandel. Hans minne lever kvar som namn på en av vägarna i byn, ”Herman Nils Väg”. Vi i släkten är stolta över detta faktum.

Den äldsta grav vi har i Östra Hoby är pappas farmor och farfars. När kyrkorådet för ett par decennier sedan ville gräv upp den köpte pappa gravrättigheterna och bestämde att även han och mamma skulle vila där en dag. För några år sedan fick även min äldsta lillebror sin sista vila där. Pappas farfar hette förresten Nils Andersson och var en av roddarna på den livbåt som i mitten av 1800-talet stationerades vid Sandhammaren.

Ett drygt stenkast bort ligger Herman och Maria Nilsson, min farfar och farmor. Maria var en riktig krutgumma. Trots att hon i sina tonår förlorade halva ena benet i den skördetröska och levde nästan 70 år med protes fick hon fyra barn och skötte familjen i ett hus som långa tider saknade rinnande vatten inomhus. Inte konstigt att flera flickor i släkten är döpta efter henne.

I graven bredvid ligger faster Vera, näst äldst av pappas syskon, och hennes första namn Erik Karlsson. Erik var kapten på skutan Delos som 9 november 1944 gick på grund utanför Hälsingekusten. Grundstötningen skedde tillräckligt nära land för att folk på stranden kunde se hur besättningen kämpade för sina liv i kylan. Båten var en öppen skuta utan hytt eller kajuta så de var utsatta för stormen och regnet. Ovädret gjorde det omöjligt att gå ut med båtar till dem. Till slut lade de sig i en hög för att hålla värmen. Alla utom den yngste besättningsmedlemmen, som låg underst, frös ihjäl innan de hand undsättas. På stranden finns idag ett minnesmärke över händelsen. Faster Vanja gifte så småningom om sig med ytterligare en sjökapten.

Framåt kvällen skulle vi dra oss mot Trelleborg för att åka med TT Line till Travemünde. Vi har tagit den vägen en gång förut. Då konstaterade vi glatt att man kunde köra ombord flera timmar innan båten skulle avgå kl 22.00. Det gav god tid att äta en härlig buffémiddag.


RSS 2.0