Telefonproblem

Jag hade en viktigt samtal att ringa idag. Försökte några gånger, men det var upptaget. Så fastnade jag i andra uppgifter (tidsredovisning för ett EU-projekt) och så glömde jag bort samtal. Påmindes tidig kväll när jag blev uppringd av en som frågade hur samtalet gått. Nåja. Det är en dag imorgon också.

Lyssnade på Kents nya när jag lagade mat. Den växer. Nu börjar jag förstå "Töntarna". Härlig text. Speciellt raderna om att glasögonormen speglar ljuset. Trösterik låt för många. Men bilderna på Jessicas nya CD är trevligare att titta på än de i Kents texthäfte.

Och så två timmars rep med Nadia i köket. (Javisst Nadia, jag skriver faktiskt blogg.) Sonen hängde på och det var riktig fart ett tag. Kan bli något härligt på julmarknaden. Och min nya jultext till en av Tomas Ledins stora hittar (gissa vilken) gick hem. Men den dyker upp med Mukulele nästa söndag.

Trots allt

Hade inte tänkt skriva något ikväll, men efter lite choklad och rödvin, och en Midsomer Murders på åttan som inte presenterat något mord efter mer än 30 minuter ändrade jag mig.
Såg dansbandskampen två gånger igår kväll, första och sista. Ingen bra reklam för dansband. Blev mest överraskad av att det var så få riktigt bra sångare. Har alltid trott att ett framgångsrecept för ett bra dansband är en bra sångare. Men ärligt talat, vem i Säfflebandet kunder sjunga. Eller vad sägs om den hemska versionen av "Oops I did it again"? De flesta tjejer som ställer upp i Kanalyreidolen skulle gjort det bättre. Avstår nog från programmet fortsättningsvis. Det löjliga är att på bordet låg senaste Harry Potter-DVD:n och vi kunde sett den istället.

Dagen har varit ganska lugn. Frun har varit kyrkvärd på två gudstjänster så det har varit tomt och tyst här hemma. Hann skriva klart och skicka ut Nytt om Skola, göra lite bokföring och hitta fler låtar att spela. Har en tjock bunt med nya låtar att lära mig tillräckligt bra för pubspelningar. Borde tittat mer efter julsånger, men det finns tid kvar. Mukuleles julshow (2 * 15 minuter) ska inte presenteras förrän 13 december.

Lördagskväll

Nästan allt som stod på min göra-lista (som att skriva Nytt om Skola, stryka all tvätt, spela mig igenom en Vispop-bok osv) är gjort. Det vara bara att sortera bokhyllan i sovrummet som inte blev gjort, och den har stått osorterad i flera år så det är ingen ko på isen. (Varför säger man egentligen så? Låter heldumt.) Problemet är bara att jag sent på eftermiddagen kom på att jag glömt att skriva upp några viktiga saker på listan (som bokföring för firman och andra petitesser). Nåja, det kommer en söndag också. Idag var frun i Göteborg med en kompis, imorgon är hon kyrkvärd två gånger (det är ju första advent), så jag har lite ensamtid att fylla.

Vispop 13 är ingen höjdare, men där fanns några låtar som innebär kära återseenden, som Ola Magnells Påtalåten och The Boxer. Den senare innehåller en mängd härliga rader. Förresten är min favoritrad just nu drån en Winnerbäcklåt på nya skivan. "Den dagen den feta damen sjöng." Där får man tänka lite.

Och regnet bara fortsätter. Trots fruns tappra försök med fönsterprydnader är det lite svårt att uppbåda den rätta adventstämningen. Får spela mig igenom en julsångbok imorgon.

Mediasummering

Missade i morse, skrev men tryckte på fel knapp. Kommer nu istället.

DN ger ytterligare ett bevis för att mannen är det förtryckta könet. Av de 20 400 personer som skadades under gör-det-själv-aktiviteter var 17 700 män. Kan det uttryckas tydligare. Män hetsas av sina fruar/sambos/särbos att tapetsera (man kan skära sig på kniven), snickra (hammare på tår är illa illa illa), måla (utslag och andra besvär av färg och borttagningsmedel), klättra på stegar (uj, uj, uj) och så vidare. Och man vill ju visa sig vara en riktig karl! Och så går det som det går. Men vems var felet? Förtryck är ordet.

Kom sedan inte och hänvisa till SvDs artikel om att de flesta som bryter ben är kvinnor. Orsaken är att kvinnor faller oftare och orsaken till det är lättdiagnostiserad. Se bara på klackarna! Om kvinnor hade varit nöjda med sin längd och inte försökt höja sig över mängden genom att gå på tå hade detta inte hänt. Inget tecken på ett utsatt kön, bara ett tecken på högmod (som bekant går före fall).

Alla tidningar har annonser om skyltsöndagen om två dagar. Med fruns hjälp har jag kommit fram till att detta måste vara en kampanj för att få oss att uppmärksamma Vägverkets nya hastighetsgränser, eller?

Dagens roligaste var DNs (eller var det SvD) tilltag att låta utskällda rockgruppen (som inte heller jag gillar, kasta inget på mig) recensera sina recensenter och betygsätta dem. Gruppen är oväntat generös i sin utdelning av poäng. Recensenterna får bättre betyg än gruppen.

Dagens "Hur-tänkte-du-då"-pris går till deltagaren i Radio Västs juniorfrågesport som på frågan om på vilken halva av jordklotet som innehåller flest pingviner svarade "den vänstra".
På tal om Radio Väst: Har inte Framåt Fredags bästföredatum gått ut för länge sedan. Engelsmännen talar om att "overstay one's welcome".

Och sedan kan man undra över hur Pter LeMarc har det med logiken. Hans senaste samlingsplatta snurrar i bilen och ena stundern konstaterar han att "Det finns inga mirakel", för att några låtar senare uppmana den han sjunger till att "Vänta dig mirakel". Ska hon vänta på något som inte finns? Kanske LeMarc har förläst sig på Kafka och Beckett.

Den enda som verkar tycka om den nya Stieg Larsson-filmen är så vitt jag hört och läst recensenten på P1:s Kulturnytt. Han fann den "vilsam". Kanske något för folk med sömnproblem. TT Spektras recension (från TTela och NWT) har dagens bästa rubrik: "Män som talar om kvinnor".

Håll nu tummarna för att jag trycker på rätt knapp.

Nyttig lärdom

Har spenderat hela dagen på en kulturkonferens i Göteborg. Fortfarande imponerad av Erik Blix och hans sätt att hantera rollen som moderator. Tala om proffs.
Som vanligt var vissa inslag, som Lars Nordströms (ordförande i Västra Götalandsregionens kulturnämnd) två inlägg och killen från 365 saker. Annar var uselt, som arkitekten som talade i 40 minuter utan att komma till saken och visade bilder vars samband med det som sades var mycket luddigt.
Och en onödig redogörelse för hur kulturnämnden i regionen ska ta fram en miljöpolicy. Man riktigt märkte hur någon hade tänkt att "vi måste få in ett miljöperspektiv också". Tänk er, policyn ska faktiskt innehålla mål, åtgärder för hur man ska nå dessa mål och hur man ska följa upp det hela. Wow! Grymt impad! (Obs! Ironi maximale.)
Men en sak lärde jag mig. I en österrikisk forskningsstudie hade de jämfört klimatpåverkan om man dricker en öl alternativt att man går på en operaföreställning. Det förra är att föredra om man vill skona miljön. Så när jag på fredag tar en öl istället för att besöka Göteborgsoperan är det inte för att jag är okulturell, det är för att jag vill skona miljön.

Förresten. Okulturell är jag knappast. Nästan tre timmars rep hemma hos Alban igårkväll. Och jag gjorde min debut som DADGAD-gitarrist. Det lät häftigt om den stämningen, speciellt på Hallingmedleyt vi asvlutade kvällen med.

Tur i oturen

Igår plockade vi ut årets julkortsbild och bilderna till 2010 års privata kalender. Gick på lunchen idag till vår lokala Audio Video-butik för att beställa alltihop i deras nya tjusiga automat.
70 julkort beställdes utan problem, till ett lägre pris än jag förväntat mig. Bara 2,95 styck + 20 kr för hela ordern.
Efter en dels funderande lyckades jag skapa den kalender jag ville ha och tryckte på beställningsknappen. Det kom fram att jag skulle beställa ett exemplar à 149 kr + 20 kr för ordern. Jag och expediten försökte hitta hur man ändrade till 10 ex. Till slut ringde han Fuji, som ställt dit apparaten, och fick svar att det var något fel på mjukvaran som nog skulle fixas efter nyår (och då vill ju alla beställa almanackor). Han rekommenderade oss att göra 10 separata beställningar. 180 kr extra plus allt jobbet. Nej tack! Jag nöjde mig med julkorten och bad expediten hälsa Fuji att de just förlorat en order på drygt 1 500 kr.
Tillbaka på jobbet letade jag rätt på Extrafilm och laddade över mina bilder och layoutade en mycket tjusigare almanacka än Fuji hade. Pris: ca 890 kr. Billigare och snyggare. Men jasg försökte i alla fall stödja det lokala näringslivet, men det var svårt (och hade blivit dyrt).

Våtmarker

Jag fick ihop alla stolarna igår, sex stycken. Men den nya TV-bänken får vara utan glasdörrar. Jag hävdar att dörrarna skulle försvåra användandet av fjärrkontroller och försämra ljudet från DVD-surround-anläggning. Tills jag är överbevisad ligger dörrarna kvar i pappen.
På kvällen hade vi invigningsfest med inbjudna gäster vars uppgift var att uttrycka sig beundrande om våra nya golv och möbler.De fullföljde sin del och fick som tack mat och vin. Vi delade den sista kvarvarande flaskan vitt från förra årets semester och det röda, inköpt på heathrow var riktigt gott.

Var på möte om kultur och turism i Uddevalla idag. Tre timmar med mycket prat och lite verkstad. Jag undrar om vi egentligen kom fram till något. På vägen dit konstaterade jag att det under de senaste dagarnas regnande har uppstått en mängd nya småsjöar och våtmarker på vägen mellan Frändefors och Uddevalla. Och nu öser det ner igen. Bådar inte gott.
Lions var här nyss och sålde julkärvar och fågelmat. Växelsedlarna fick begreppet flytande valuta att verka lite konkretare. Tjugorna ligger på köksbordet och torkar medan jag stryker tvätt. (Man behöver en kort paus ibland.)

Och så har vi valt ut ett julkort. Många hjul och mycket rött på bilden!

Mysterier

Jag har aldrig sjungit den, vare sig privat eller offentligt. Det är flera veckor sedan jag lyssnade på den senast. Jag har över huvud taget inte varit kontakt med den på länge. Jag har aldrig varit någon stor beundrare av den. Så varför vaknar jag med Evert Taubes "Fritiof i Arkadien" i huvudet. Ni vet den där verserna slutar "Oh happy days are here again"?
Och varför, när jag berättar för frun att hon ska vara tacksam för min förmåga att somna om, annars skulle hon fått en tidningsläsande make redan 05.27 i morse, så dyker Agneta Fätlskogs gamla gräsliga "Tack för en underbar dag" upp i samma huvud? Kanske dags för någon typ av service och omprogrammering.

Instruktionerna för ihopsättningen av det nya matsalsbordet var mycket tydliga. Men vad annars när det enda som ska göras är att skruva dit fyra stolsben med vardera två skruvar. Missförstånd i princip omöjligt.
Men desto luddigare var instruktionerna till stolarna (nej vi talar inte om IKEA-möbler), vilket ledde till att de ännu inte är monterade. Men invigningsgästerna kommer inte förrän klockan 18.00. Ingenstans stod det att det fanns två "tvärbalkar" och vid det första försöket höll stolen på att bli mer än lovligt sned och vinglig.
Ser fram emot en spännande förmiddag.

Har just påbörjat SvD söndagskryss, och inser hur lite jag kan om Zarah Leander. Står just nu i valet och kvalet mellan Myggans Nöjeslexikon och Google. Misstänker att det förra är att föredra, men datorn är ju redan igång, och böckerna står på annan plats. Ska bli spännande att se vad jag väljer.
Lös förresten Karin Bojs fantastiska krönika på vetenskapssidan i dagens DN. I mon godhet har du länken här.
Ha en bra söndag.

Fel och fylla

Beskedet på Konsums dörrar var lugnande. Erbjudandet i reklambladet om att man sålde kokt julskinka var felaktigt och hade av misstag publicerats för tidigt. Puh! Det är ju ändå fem veckor kvar. Däremot verkade ICA:s annonsering om bakdagar stämma, men jag såg inga rumpor till salu.

Det är orättvist. Jag känner mig dagen efter och det enda jag drack igår kväll var två flaskor julmust. Vi hade årets kommunala julfest och jag skulle köra hem en sånganläggning efteråt, så nykterhet var ett måste.
Dessutom spelade jag och kompisen i caféet från strax före 2100 till strax efter 2400 i stort sett non stop. Men vi sjöng knappast alls, så halsen är OK. Vi körde vårt live-karaoke-koncept, dvs ha med en extra mikrofon till folk som vill sjunga, och en bunt sångböcker de kan välja låtar ur. Vet ni att "Suspisciuos Mind" inte finns med i någon av de vanliga sångböckerna (Vispop, Hit 60/70/80 osv)? Verkar misstänkt. (Haha)
Men ursäkta. Ibland tror man sig flyttad till ett högstadiedisco anno mitten av 1970-talet. Folk ska för det första komma sent. Matserveringen försköts närmare en halvtimme eftersom ungefär hälften inte kommit när det var meningen att den skulle börja. (Kalla köttbullar är ingen hit även om de rullats för hand.) Sedan springer folk ut och in hela tiden (numera för att man inte får röka inomhus tack och lov). Och när tjejer ska gå på toaletten gör det alltid det i grupp. Och ljudanläggningen bandet hade med sig var närmast av 70-talsstandard.
I fiket hade vi det jätteroligt, och stundtals fullpackar, på flera sätt. Vi fick flera helt superba sånginsatser, som en tjusig duett på "Julen är här", en finstämd Titanicsignatur och en rykande "Johnny B Goode" som avslutning, bara för att nämna något. Och jag har inget emot att det här och där missas en ton, men när man är så full så man inte kan läsa texten man har framför sig kanske man ska stanna på sin stol istället för att ställa sig på scen.
Men det är klart. Det var många förfester i Mellerud igår eftermiddag, och eftersom festen slutade vid midnatt säkert också många efterfester. Själv var jag helt utpumpad när jag kom hem 24.30. Hur orkar dom? Eller är det jag som blivit gammal och gaggig?

God mat

Fick ett ryck när jag kom hem från jobbet. Vi hade tagit fram köttfärs ur frysen, men istället för risotto eller något annat enkelt ställde jag mig att göra köttfärsbiffar. Medan de växte fram hann vi dessutom med att göra inköpslista inför morgondagen. Vi kom också på något riktigt gott att bjuda gästerna på söndag på. Vad skvallrar jag inte om här, men surprise utlovas.

Fick önskelistan från äldsta barnbarnet. Tydligen har BR en funktion på sin hemsida där man kan skapa önskelistor, men givetvis bara med affärens egna varor. Men i och med att priserna finns med på listan kan vi ju kolla på Coop Forum först och se vad de tar.

Jag måste ha blivit gammal. Klippte mig igår och lyssnade på P1 idag. Var på väg till Vänersborg för att lämna över och gå igenom material till/med ett tryckeri. Hade glömt att ta med en "res-CD" och på Radio Väst var det melodiradio, dvs en oreflekterat ihopsamlad låtlista med poplåtar man jobbat hårt för att glömma. Så istället för musik lärde jag mig en massa om förtrycket i Västsahara och att Charles Darwin hade en övertygelse om att slaveri var förkastligt som drivkraft för sina arbeten. Inte illa! Ska nog lyssna igen någon gång.

Oväder, men ...

Vilket oväder det varit idag. Stormbyar, ösregn, hagel, åska, det enda som saknades var en snöstorm. men trots det på det hela taget en bra dag. Hann en del på jobbet, klippte mig på lunchen (så sällan som jag går får jag verkligen valuta för pengarna, och går säkert ner ett kilo eller två på kuppen), fick skjuts av min snälla hustru både till och från jobbet (och slapp regnet) och så gitarrlektion med Elin på kvällen. Hon börjar bli riktigt duktig. Undrar om det är hon som har talang eller jag som är en duktig pedagog.
Och så hann jag boka tågbiljetter till Skåne för mig och frun. Märkligt. Resa t o r 1 320 kr (mycket rimligt, t o m första klass), men om man vill ha avbokningsbara biljetter kostar det drygt 2 000 kr extra. Vi är nog äventyrliga för vi tar risken. (Eller också är vi snåla.)

Lycka är ...

... ett fungerande bredband, speciellt när man har haft ett som knappt orkat ta in e-post under en period. Det var fel på en kabel i något kabelskåp någonstans som påverkade en del, men framför allt var vårt modem ur funktion. 16 MB in i modemet, inte ens mätbart ut ur det. Då blir det inget bra.
Lite kompledigt runt lunch och ett snabbt besök i Teliabutiken i Överby så fixade det sig. 495 kr fattigare, men en snabb uppkoppling rikare. Livet kan börja igen!

Ömmande fingrar

Mina fingrar är rejält ömma idag. En halvtimme ukulele, drygt en timme med gitarr i Kafé Måns som ackompanjatör år diverse folk samt tre timmars visklubb på Thai igårkväll har satt sina spår. Jag är glad att jag valde min mest lättspelade gitarr för merparten av tiden, annars hade jag nog inte kunnat röra ett tangetbord idag.
Vår Internetuppkoppling blir bara trögare, och nu har jag förlorat möjligheten att ta in e-posten på det konto jag använder mest, så ni som väntar på svar på något skickat de senaste dagarna får vänta tills Telia har fixat till problemen. De har lovat att det ska ske inom tre dagar.
Dotter och barnbarn har just kommit på besök, men jag har mest skrivit Nytt om Skola under morgonen. Men nu är den klar förr korrekturläsning, så nu kan jag umgås med de små. Men då har de åkt till Bloms för att deras mormor ska köpa adventskalendrar åt dem.
Livet är aldrig perfekt. Men jag tror inte att jag spela gitarr medan jag väntar.

Trögt

Just hemkommen efter en 10-timmars arbetsdag. Ganska roliga föreningsmöten på kvällen. Fick bl a skåda hur man rustar upp gamla amerikanska vrålåk. (Vad nu det ska vara bra för när det finns nya bilar att köpa.)
Trög i skallen efter en lång dag blir man inte gladare av ett trögt bredband. Just nu får vi knappt en fjärdedel av den hastighet vi betalar för. Ska rin ga Telia igenom om saken någon dag när jag är hemma tidigare. Undrar hur det ska gå på söndag när jag ska skicka ut 60 mail med pdf-bilagor.

Länge leve Konsums prispolicy. Köpte en "korv" med ärtsoppa att äta på jobbet före mötena. Den kostade 10,50 kr. Billigt för en kvällsmat, men det är inte som är poängen. Poängen är att den kostade just 10,50. Inte något försök att lura en genom att ta 9,95 eller liknande. Ärligt att den kostar drygt 10 kr. Bra!
Tur att jag inte betala med en tjuga. Hade blivit tung växel.

Lyssnade på Jessicas nya igårkväll. Håller med. En ganska onödig skiva (men många snygga bilder på sångerskan i det lilla häftet man fick med). Och varför just dom låtarna? Det är inte dom jag minns med glädje från 60-talet. Och bara 31 minuter (inkl en nyskriven och en låt av senare datering). Det finns ju tusentals bra 60-talslåtar. Varför bara 9 st (+ de två nämnda). Besviken är ett ord som passar bra.
Men hon sjunger bra får jag nog erkänna (och som sagt så finns det ju bilder i CD-häftet att titta på).

Blåmärken och tröst

Hade Natascha Bedingfield "I bruise easily" i Ipoden i förrgår. En underbar låt om att ta skada av kärlek. Den kändes lite småaktuell, inte p g a kärleksproblem, men därför att jag går omkring med en massa blåmärken överallt. Det är tydligen all blodförtunnande medicin jag äter som gör mig mottaglig för detta.

Jessica Andersson nya CD låg i brevlådan när jag kom hem idag. Ska lyssna under kvällen. Skivan fick mycket stryk av recensenterna i morse. Inte ens TTela var positiva. Flera krev om en onödig skiva. Men det är klart. Behöver du tröst Jessica får du gärna komma hem till mig, men helst en kväll när frun är borta ..

Nya hallgolvet var klart igår. Mycket ljusare och finare nu. Ser fram emot köksgolvet som ska läggas in på fredag.

Bra rep

Nej, inte ett kraftigt snöre utan en bra repetition. Vi skulle bara snabbt dra igenom några låtar vi ändå kunde, men det blev cirka 3 timmar, med ett nytt arrangemang på en gammal klassiker (tänk att under knappt tre minuter kombinera hårdrock, nordisk klassisk musik och en dansbandssångare) och en ny låt. Vi hittade också en bra röd tråd genom låtarna, ett släktträd om man så vill, och allt är nu laddat för 25 fina minuter i Kulturbrukets café kl 1430 på lördag. Be there, or be square.
Kanske var det drycken förtjänst. Under repet hann vi prova tre Fullers öl och ett från Wychwood. Och diskutera en eventuell gruppresa till London.

I övrigt var det en arbetssam söndag. Fortsatt halltämning, sortering av allt skräp i köket, biltvätt (för hand eftersom Shells nya automat inte är installerad än), den obligatoriska söndagsskräpslängningen, räkningsbetalning (lite böcker och skivor, CDon måste vara vår vanligaste betalningsmottagare) och frysavfrostning. Trots detta höll vi oss vakna tills mördaren i Midsommer var avslutad. Inte illa.

Sandhammarens fyr

Läs om vad min pappa sysslar med:
Sandhammarens fyr

Polaren Pär

... "på det sociala" ska det vara.
Hittade hjälp på YouTube.

Manifest för Cornelis

Jag trodde att jag inte kunde några sånger av Cornelis, men så bläddrade jag mig igenom ett par samlingar med hans visor igårkväll, och oj då. Jag kan ganska många. "Telegram för en bombad by" är en gammal kortis jag sjöng med ungar i skolan. Och eftersom jag kan "If I were a carpenter" var det en smal sak att lära sig "Om jag vore arbetslös". Och "Mördar-Anders" är ju av honom, och inte visste jag att Jojje Wadenius skrivit musiken till "Sonja och Siw". Och så kom jag på att det var ju Cornelis som skrev svenska texter till Victor Jaras sånger. Den gamla LP:n åkte fram, med arr av Björn Json Lindh, vilket jag glömt. Så nu har jag spelat "Jag minns dig Amanda" och framför allt min Jara-favorit "Manifest" ett otal gånger. Åtminstone den senare lär dyka upp på visklubben på Thai på lördag. Tack Lars-Åke Lundberg som lärde mig att uppskatta Jara.
Men det retar mig att jag inte får till "Polaren Per hos det sociala". Får ringa sonen och be honom sjunga den för mig i telefon.

På TV är det mest kamp. Slötittade på AIK-Göteborg och led med IFK. Men jag undvek Körslageet nästan helt, och den enda del av Dansbandskampen jag såg var Dates slakt på Markoolios "Rocka på", som inföll i en paus i den alldeles utmärkta Lynley-deckare TV8 visade. Det låga gaget banden får, enligt Aftonbladet 1500 kr per band och program, visade sig helt plötsligt vara helt befogat.

DN slår rekord i politisk opartiskhet idag. På familjesidan berättar man om Ingvar Carlsson, som fyller 75 år, och söndagsintervjun är med Filippa Reinfeldt. Den ena på något sätt symbolen för 1900-talets folkhemssträvan och möjlighet för icke bemedlade att ta sig fram i världen, den senare för mig en symbol för de senaste 20 årens satsa-på-dig-själv-mentalitet och valfrihetsterror. Carlssons generation drömde om kollektivet som tillsammans skapade landet, Reinfeldts om individen. Detta sagt utan att förringa Filippa R och hennes förmåga att kombinera familjeliv med politisk karriär (när man läser intervjun inser man att vår statsminister är en mycket jämställd man). Jag håller inte med henne om mycket, men jag beundrar hennes drivkraft.

Helg igen

Nya Wermlands-Tidningen uteblev i morse. Men vi fick två TTela istället. Vad vi nu ska med dem till. Kanske ska läsas i stereo? Sudukon var så där lagom svår. Ni vetr, ser nästan hopplös ut till en början, men någonstans i mitten hittar man en eller två siffror som får allt annat att falla på plats.
De hade också ett reportage om Jessica. (Fråga bara inte vilken Jessica, för då är du ingen trogen bloggläsare.) Hennes nya skiva, eller rättare sagt första fullängds-CD på egen hand, kommer på onsdag. Kanske ska beställa den ändå, även om texten till hennes hit är mer än lovligt motsägelsefull. Resten av skivan är gamla sextiotalslåtar, inte riktigt de som jag skulle plocka som pärlorna från det decenniet, men 60-tal är alltid 60-tal.
På tal om texter som fortsätter Radio Väst (John-Erik hävdar att de heter så för att de inte spelar rock, haha) orförtrutet att spela låten där den kvinnliga sångerskan ganska detaljerat beskriver hur hon sexuellt tillfredsställer sin man och sedan klagar över att han inte lyckas uppfylla sin del. Tur att deras åldrande lyssnarskara inte är så bra på engelska.

På måndag/tisdag ska vi få nytt golv i hallen, så helgen blir till att flytta bort alla möbler ur den. Möblerna består i huvudsak av fem bokhyllor med vår uppslagsverkssamling (vi har säkert lika många som biblioteket) samt tre med CD-skivor. Vi måste inta bärande roller i helgen allstå.
Och så måste jag lära mig lite nya Dan Andersson- och Evert Taube-låtar inför nästa lördag. Kan nästan hela Blue Bird-balladen utantill. Med tanke på att farfars far var roddare på en livräddningsbåt känns den passande. Måste hitta svepskälet för att sjunga "Invitation till Guatemala" också. Härlig låt där Taubes alter ego friar till en flicka han inte vet förnamnet på. Att han inte drar tillbaka frieriet när hon avslöjar detta, Hildur av alla namn, och dessutom att hon redan har en son, bevisar att fördomsfrihet fanns redan på Taubes tid. Den avslöjas ju också i Balladen om Gustav Blom, en tredje låt jag brottas med. Men jag vill ta bort växlingen mellan 6/8 och 2/4 vid omkvädet. Det bara stoppar upp flödet i låten tycker jag.

Hörde av en av min gamla elever via mail i morse. Han gick i min klass under första hälften av 1980-talet och mailar då och då om saker vi gjorde under de tre år jag hade dem. (Som att lyssna på holländsk folkrock och göra musikal av Fairport Conventions Babbacombe Lee.) Roligt.

Mer kyla

Så kom den första snön, men bara i så mängder att den smält undan efter hand som den fallit ner. Hoppas det håller sig så tills v hunnit byta däck på bilen.
Sonen har försökt installera datorprogram i nya datorn idag. Samtidigt har han kollat vår Internetuppkoppling. Långt ifrån de 24 MB vi betalar för. Det kanske inte är hemsidorna som är långsamma, det är kanske vår uppkoppling.

Det bästa beskedet idag var att det blir en ukuleledag i vår också. Lördag 6 februari kommer världens ukulelespelare åter att samlas i Mellerud, i alla fall de som bor i Dalsland och tvåstadsområdet. Hjälp oss att sprida budskapet.

Frun har föräldrasamtal idag också, så det blev revbensspjäll till middag. Riktigt goda och saftiga. Jag förstår inte vad hon har emot dem. Mitt enda klagomål är att man får gå en match med tandstickorna efteråt eftersom köttet har en tendens att sätta sig mellan tänderna. Men det innebär ju bara att man behåller smaken i mun längre, och att man har lite reservproviant inför natten.

Ta det kallt!

En enkel uppmaning när det blåser iskallt rakt i ansiktet när man är på väg hem från jobbet. I och för sig var kvällsmötet trevligt, v bildade nästan en filmstudio, men hemvägen byggde på stelheten mer än lovligt. Och inte någon rolig post i lådan heller, Melleruds Nyheter (som jag läst på jobbet) och två reklamutskick, bl a ett från Falkenbergsrevyn. Kanske dags att åka och se dem igen, även om jag inte hjälpt dem i år heller. (I ensemblen deras var jag för några år sedan känd som Mumin-Lasse, av goda skäl.)

Idag dök restupplagan av Read about upp. 113 kilo böcker i fem stora och ett mindre paket. Så nu har jag 120 ex av "Read about London" och ett 50-tal av de flesta andra. Måste nog hitta en bra förvarngsmöjlighet för böckerna. Har redan skänkt bort en del tll Melleruds skolor, och Källby Gård ska få en laddning också, liksom en av sonens VFU-skolor. Gladast blev nog den hästtjej (nej inte ett sto) på jobbet som fick en "Read about Horses" av mig.

Åt skinka idag igen. Fjärde dagen i rad som den har utgjort en måltid. Idag med sallad på just sallad, tomat, gurka och purjolök, ett löskokt ägg och lte stekta champnjoner. Inte så lla.

Ukulelerepris

Kan inte undanhålla er denna fantastiska video från Royal Albert Hall i augusti i år. "And somewhere in the crowd there is me"


Hundliv

Jag skulle kunna beskrivas som hundrädd, men jag föredrar att uttrycka det som att jag har en naturlig respekt för hundar, speciellt stora sådana, och framför allt schäfrar. Jag förstår nte riktigt vitsen med dem, om man nu inte har dem för att sätta sig i respekt i sin omgivning. Så när en av morgonens huvudnyheter var att man utvecklar konceptet att vårda sjuklingar med hjälp av hundar så var det närmast en uppmaning att jag ska hålla mig frisk och fräsch, oavsett ålder.
Förresten så kan man ju undra hur mina nära och kära tänker. Med tanke på min bekännelse ovan, som är väl känd bland generationen närmast efter min, kan man fundera över varför sonen valde en bild av en hund som man ska klicka på för att komma in i nya datorn. Har han något hemligt i den som jag inte ska upptäcka?

Det har bildats en ny förening nere i Ystad/Simrishamn. Den ska arbeta med att återställa Sandhammarens fyrplats till det den en gång var. Kolla gärna in deras webbplats (under uppbyggna) så blir pappa glad. Adress: www.sandhammarensfyrplats.se

Och i väntan på ett liv sitter v och tittar på krönikan från Melodifestivalen i våras ...

Kall måndag

Var lite Bangles i morse innan jag fick ordning på vad jag egentligen skulle göra på jobbet den här veckan. Alltid så efter några dagars semester. Kanske den stora versionen av den Bodil Jönsson kallar ställtid.
(Bangles? Ja, de sjöng ju en låt som heter "Manic Monday".)

Kallt och blåsigt i morse. Det känns verkligen att det blivit höst. Nästan så man får tankar på att stanna hemma från jobbet för att slippa promenaden dit. Och på lunchen var det värre. Regn! Men det höll sig borta på hemvägen.
Men vad händer på morgonen när man kurar som värst? Jo, Radio Väst ska ha pristävling. Inget fel i det. Men vad spelar de för låt man ska identifiera? Jo, Wilmer X:s låt om att våren är här och att fotbollssäsongen just börjar. Jag bärjar förstå känslan Spike Jones hade när han i början av 1960-talet slutade med musik. Han sa något om att "dagens (dvs det tidiga 1960-talets) musik är så dålig att den inte går att göra parodi på". Det är inte lönt att skämta med Radio Västs musikläggare längre. Han/hon gör det för enkelt.

Skinkan vi påbörjade igår gick alldeles utmärkt idag också, denna gång med potatismos som tillbehör. Undrar vad den ska ackompanjeras av imorgon?

Söndag kväll

Grattis AIK! Även om jag hellre grattat IFK.

Det känns lite som jul. Kyla ute och igår åt vi risgrynsgröt och smakade höstens första julmust. Idag blev det skinka och hasselbackspotatis till kvällsmat, med ris a la Malta som efterrätt. Ganska lyckat även om jag glömde vaniljsockret i grädden. Men det känns lite julaktigt. Undrar bara var mina julklappar tog vägen? Men de kanske dyker upp som presenter på Fars Dag.
Och så lite TV-nostalgi, dock inte av det helt ljuva slaget. Columbo-avsnittet var inte ett av de bättre och just nu flimrar Remington Steele förbi på platt-TVn. Men ett glas Montepulciano D'Abruzzo är inte helt fel.

Om jag gått upp i vikt denna vecka har jag två syndabockar:
1. Kinesrestaurangen på Poseidons Torg i Haninge Centrum. Två stadiga måltider där, med tillhörande friterad banan, är inte direkt viktminskande.
2. Alla de Halloween-ungar som passerade vårt hus utan att knacka på. Skålen med drygt 8 hg godis inleder mig och frugan i ständig frestelse. Och vem är jag att motstå en frestelse, Janssons eller annans?

Upplösning väntar

Kl 1500 idag kommer upplösningen. IFK Göteborg-AIK på Canal+ Sport 1. Under två timmar blir det lätt att avgöra vilka hushåll som har Canal+. Själv hoppas jag på IFK. Vet inte varför, men jag har aldrig lyckat uppbåda någon entusiasm för AIK. Bättre långrandigt än svart.

Har skrivhelg denna helg, dvs ska producera nummer 7 av Nytt om Skola, Skolnytts uppföljare. Konstaterar bekymrat att det inte hänt så mycket i skolvärlden under de senaste två veckorna. Men jag brukar kunna fylla ut fyra sidor med det lilla som finns. Blir mer debattsammanfattningar och utvecklingstips.

Med gitarrfestivalen avklarad började förberedelserna för Kulturnatta om två veckor på allvar igår. Vi ska ha viskväll på Thairestaurangen och då ska det sjungas Taube, Dan Andersson och Vreeswijk. Bläddrade mig igenom en Taubesamling igårkväll. Fortfarande är "Balladen om briggen Blue Bird av Hull" den jag gillar mest, och Olle Adolphsons tolkningar de bästa. Han är så avskalad, bara han och en gitarr. Det behövs inte så mycket mer. Tyvärr hittade jag inga länkar till detta på YouTube, men ni får leta rätt på skivorna.
Vi har annars på VHS ett härligt klipp där OA sjunger "Ellinor dansar" tillsammans med en mycket ung Carola /flera år före Främling). I samma program sjöng han också om briggen jag nämnde ovan.

Dags för frukost och sedan skrivande. Måste vara klar till kl 1500.

RSS 2.0