Ukulele Orchestra of Great Britain

I familjen Nilsson lyssnar vi på många olika sorters musik, och vi är inte alltid helt överens om vad som är värt att gå på konsert för att höra. Men jag, Kickie och Mikke är överens om en sak: The Ukulele Orchestra of Great Britain får man inte missa. Och nu när restriktionerna är på väg att försvinna har jag glädjen att meddela att de kommer på en lång Svergeturné i februari 2022. Turnédatum i slutet av denna blogg. Missa inte.
Gruppen bildades i mitten på 1980-talet och förde under cirka 20 år en ganska undanskymd tillvaro. Sedan exploderade det och de har sålt ut konserthus i Tysland, Sverige, England, USA och Australien, med flera.
För vår del väcktes kärleken lördag 23 februari 2003. Jag och Mikke, då 13,5 år, var i London på vår årliga far-son-resa. Jag brukar gå på Cellar Upstairs Folk Club om jag är i stan en lördags kväll, och Mikke brukar få följa med. Denna gång var gästerna ett ukulelegäng vi aldrig hade hört talas om. De hävdade att all musik låter bättre om den framförs på ukulele. Jag lovade Mikke att vi går i pausen om det inte är bra. Vi stannade hela kvällen.
Klubben var ovanligt fullpackad, och vi förstod snart varför. Sju duktiga musiker och briljanta sångare, och dessutom roliga. Tnk er ett musikaliskt Monty Python. Långt senare har jag lärt mig att de startade för att de tyckte att den tidens rock och pop var alldeles för pretentiös och de ville ge den en spark i baken. Som George (grundare) sa: Det är svårt att se pretentiös ut med en ukulele på knäet, även om man är propert klädd i svart kostym.
Året efter var Kickie med oss i London och vi såg dem på en av två utsålda konserter i The Pit i Barbican (300 platser). Sedan dess har vi försökt att se dem varje år. Det har varit på festivaler och i konserthallar i England, i Göteborg, Stockholm, Vara och två gånger hemma i Mellerud. Aldrig en dålig konsert.
Höjdpunkten för mig och Mikke var en utsåld Royal Albert Hall i augusti 2009, när de bland annat spelade ett par klassiska stycken "in extenso", arrangerade för 8 ukuleler. Det var en del av Proms-konserterna.
Så var gör gruppen som gör dem så bra? Jo, de vänder upp och ner på pop- och rockmusik. Tänk er "Pinball Wizard" ur The Who's rockopera Tommy som sea shanty. Eller varför inte Sex Pistols "Anarchy in the UK" som mjuk lägereld-sång. Eller en noggrant koreograferad "Das Model" ur Kratwerks repetroar.
Och så humorn. Om George är med kan man få höra monologer om svårigheten att vara städare på en institution modern konst (vad är konst och vad är skräp, "Let me tell youn mistakes were made") eller hur han för sin mamma påstår att han är dansare på en gay club i Soho för att dölja det faktum att han är turnerande musiker. Eller när de introducerar sin version av "Life om Mars" med "This is a song about palgerism. It wasn't our own idea." 
Som sagt vill ni ha en kväll med härlig musik och massor av glada skratt så häng på. Men boka tidigt. Det har en tendens att bli utsålt. Biljetterna till alla konserter utom den i Göteborg är redan släppta. (Och tror ni mig inte så kolla in dem på YouTube, där finns många av låtarna, men tyvärr inte ntroduktionerna.
Här är datumen:

15th Feb - Västerås Konserthus 

16 Feb - Lorensbergsteatern, Göteborg

17th Feb - Gävle Konserthus 

18th Feb - Örebro Konserthus 

19th Feb - Uppsala Konsert & Kongress

20th Feb - Scalateatern, Stockholm 


RSS 2.0