Dagens T-shirt: Sista inlägget

Dagens T-shirt nr 47 – lö 13 mars

Samantha Fox

Så har vi kommit fram till slutet på denna serie. 

 

I juli 1986 befann jag mig i Torquay på den ”engelska rivieran” som en av två ledare för 45 underbara högstadieelever från olika delar av Sverige. Tre veckor utan ett enda allvarligt problem och många roliga ögonblick, som den show vi gjorde för värdfamiljer, där min och min co-leader Helen Steiners version av Monty Pytons papegojsketch rev ner stora skrattsalvor.

Ett inslag under perioden var att tvinga deltagarna att på torsdagskvällen se Top of the Pops på TV för att dagen efter rösta om bästa låt. I ett avsnitt var Samantha Fox (mer känd för utvikningsbilder än för sin musik) med. Ungdomarna frågade vad jag tyckte om henne och jag svarade något som ”trevlig att se, men låten var väl inget att ha”.

Under kursen hann jag med att fylla år. Dagarna innan var det mycket tissel, tassel och hemliga småskratt. När den stora dagen kom fick jag två presenter, hennes låt som maxi-singel (LP-stor vinylplatta) och denna T-shirt. Jag har sparat den som ett kärt minne, men har nästan aldrig burit den.

 


Dagens T-shirt: Fairport igen

Dagens T-shirt nr 46 – fr 12 mars

Fairportfrossa

Tyvärr har Fairport slutat trycka T-shirts inför sina vinterturnéer i Storbritannien. Jag har försökt att åka över minst vartannat år, och T-shirtsinköpet var tidigare obligatoriskt. Här är ett urval av de turnétröjor jag har köpt.

 
 

Dagens T-shirt: Jubileumsshow

Dagens T-shirt nr 45 – to 11 mars

Jubileumsshow

2008 fyllde Melleruds 100 år som köping. Som del av firande satte jag och ett antal andra ihop en ”jubileumsshow av revykaraktär” kring Mellerud och olika företeelser där. Vi kallade oss ”Vi-som-är-med-överallt-ensemblen”. Det blev tre utsålda hus på Kulturbruket. Delar av showen ligger på Youtube. Sök till exempel på ”Bodar på vattnet”, där sonen fick möjlighet att offentligt skälla ut sin far. Låten ”Det rodnar i väster”, framsjungen av Lena Andersson och hennes dotter Amelia, släpps dessutom på Spotify 17 mars i år.

Som sonen sa på väg hem efter tredje föreställningen: ”Tack för att jag fick vara med. Detta är det häftigaste jag gjort i mitt liv.”
Istället för scenkläder hade vi som medverkade var sin T-shirt. Det här är min.

 

Dagens T-shirt: Warwick

Dagens T-shirt nr 44 – ons 10 mars

Warwick

London i all ära men det riktiga England hittar man när man kommer ut i landet. Warwick har sedan drygt ett decennium varit en av våra favoritstäder. Här finns historien. Warwick Castle spelade en central roll i War of the Roses på 1400-talet och är numera en av Englands främsta turistattraktioner. I centrum finns gott om medeltida hus, härliga pubar och en kort bussresa bort ligger Stratford-upon-Avon, Shakespeares födelsestad.

Dessutom har staden en av Englands bästa folkmusikfestivaler. Tre och en halv dag med konserter, dans, öppna scener och workshops. Jag har faktiskt varit presenterad i deras program flera gånger. Om allt fungerar ska vi dit igen i sommar.

 

 
 
 

Dagens T-shirt: Steeleye Span

Dagens T-shirt nr 43 – ti 9 mars

Steeleye Span

Ashley Hutchings har lämnat många musikaliska spår efter sig. Han var med och bildade Fairport Convention och Steeleye Span. Numera spelar han med olika varianter av Albion Band.

Steeleye Span har varit en av mina favoritgrupper ända sedan fjärde skivan ”Below the Salt” (1972), fortfarande en storfavorit. Jag har haft lyckan att se Steeleye ett par gånger de senaste åren, bland annat deras stora 50-årsjubileum i London i december 2019. Maddy Prior är den enda originalmedlemmen och numera har gruppen rejäl tyngd i musiken, lite heavy folk rock. Lyssna gärna.

 
 

Dagens T-shirt: Barnbarn

Dagens T-shirt nr 42 - må 8 mars

Barnbarn

Sista T-shirtsveckan inleds med en unik tröja. Den finns i ett exemplar och är min dotters svar på vad man ger en pappa som har ett överflöd av prylar och själv köper det mesta han önskar sig (och man inte har råd att ge honom en Stephan Sobell-gitarr för £9 900 + frakt). Ni gissar rätt. Det är mina barnbarn på bilderna. Tröjan är så där tio år och båda barnen är numera gymnasister, den stora dessutom en av Sveriges bästa Taekwondo-utövare.

 

Dagens T-shirt: England

Dagens T-shirt nr 41 – sö 7 mars

England

Det är närmast pinsamt hur få T-shirts med England på jag har, med tanke på alla gånger jag varit där. Här är ungefär hälften av dem.

 
 

Dagens T-shirt: Runrig

Dagens T-shirt nr 40 – lö 6 mars

Runrig

Började lyssna på Runrig i mitten av 1980-talet och tidigt kom deras ”Going Home” med i min repertoar. (Finns inspelad på Still No Bagpipes ”20 Years and …”) Annars var de mest kända för att vara den första rockgruppern som sjöng på gaeliska. Jag och Kickie såg gruppen i Cardiff på 1990-talet, men när sångaren Donnie Munro la av för att bli politiker tappade jag intresset. Det må ha varit bröderna Calum & Rory McDonald som skrev låtarna, men för mig var Runrig Donnies röst.

 
 

Dagens T-shirt: Än sen?

Dagens T-shirt nr 39 – fr 5 mars

Än sen?

Det finns uttryck som kan stå för sig själva. Den här T-shirten upplever jag som lite lagom uppkäftig. Fråga mig inte var och när jag köpte den, för det minns jag inte.

Påminner om hur min vän Glenn gav de internationella volontärerna i Mellerud sina första lektioner i svenska. Han lärde dem två svenska ord, ”fika” och ”va faan”.

 

Dagens T-shirt: Richard igen

Dagens T-shirt nr 38 – to 4 mars

Richard Thompson igen

Jag har skrivit det tidigare och jag skriver det igen. Richard Thompson är världens bästa låtskrivare. Väntar nu med spänning på hans självbiografi över hans tidigare karriär, ”Beeswing – Losing my way and finding my voice”. Ska ges ut i april.

Albumet Mock Tudor kom 1999. Bland mina favoriter på den plattan återfinns ”Crawl Back”, ”Cooksferry Queen” och ”Walking the long miles home”. Begreppet mock tudor står för nyare hus som byggts för att se ut som de är från Tudor-tiden (dvs 1500-talet).

 

Dagens T-shirt: Londonturné

Dagens T-shirt nr 37 – ons 3 mars

Londonturné

Hösten 2003, när vi började planera Melleruds folkmusikfestival som ägde rum våren 2004, tog jag med mig riksspelmännen Clas-Göran Janson och Robert Eriksson samt Alban Faust (som fått utmärkelsen senare) till London. Kvällarna ägnade vi åt att göra så kallade floor spots på folkmusikklubbar. Jag överdriver inte när jag säger att vi tog dem med storm. Två fioler, säckpipa/nyckelharpa och gitarr med i huvudsak Dalslandslåtar. Två av de tre klubbarna sa att de gärna skulle boka oss för en riktig spelning med gage om vi kom över för en turné. Men det gjorde vi inte. Kvartetten gjorde bara dessa tre framträdanden.

 
 
 
What do you want to do ?
New mail

Dagens T-shirt: Live Aid

 

Dagens T-shirt nr 35 - må 1 mars

Live Aid

Har man en språkresegrupp i Swansea måste man ta med dem till Wales huvudstad Cardiff. Så även sommaren 1985. På den tiden fanns det i Cardiffs centrum en mycket välsorterad HMV-butik, där jag vid mina besök i staden spenderat åtskilliga pund. Denna första gång hittade jag den här T-shirten, från Live Aid-galan som hade varit några veckor tidigare.

 
 
What do you want to do ?
New mail

RSS 2.0