Punkikoner

Dagens Vinyl-45a

Söndag 30 maj

Sex Pistols: God Save the Queen

Det går ett rykte att Sex Pistols och deras manager Malcolm McLaren egentligen mest var ute för att lura skivbolagen på pengar. De skulle skriva kontrakt, få ett bra förskott, spela in något som bolaget aldrig skulle våga ge ut och då få skadestånd för kontraktsbrott. Minst ett bolag gick på det, men EMI stod fast och gav ut både ”Anarchy in the UK” och den här, båda jättehits, trots att ”God Save the Queen” var svartlistad av BBC.

Om ryktet är sant vet ingen, men det är en bra historia, och McLarens egen dokumentär om gruppen döptes till ”The Great Rock’n’Roll Swindle”. Men det är jäkla bra låt, men en energi som påminner mig om Beatles första inspelningar, dock med mer kraft och volym.

 

(Och efter detta omslag tar jag en kort paus så det dröjer en vecka eller två innan det kommer några fler omslag.)


Blivande 10 CC

Dagens Vinyl-45a

Lördag 29 maj

Hotlegs: Neanderthal Man

Hotlegs hade en mycket kort karriär. De var lite av en supergrupp, med Eric Stewart från Mindbenders och Graham Gouldman som redan var etablerad låtskrivare för andra (Bus Stop, No Milk Today, For Your Love osv). De var med all rätt stämplade som ”one hit wonders”, och låten är en udda sak med en av de enklaste texter som nått listorna. Några år senare slog de till rejält, då under namnet 10 CC.

 

Fairport

Dagens Vinyl-45a

Fredag 28 maj

Fairport Convention: Meet on the Ledge

På Fairports andra LP finns ”Meet on the Ledge” med, en låt som med tiden blivit gruppens signatur. Nästan alltid det avslutande extranumret på konserterna och för alla oss som strax före midnatt andra lördagen i augusti stått på ett fält i Oxfordshire tillsammans med 20 000 andra och sjungit den som avslutning på festivalen Fairport’s Cropredy Convention har den en speciell plats i våra hjärtan.

Den här versionen spelades, om jag minns rätt, in 1987 med den dåvarande sättningen för att fira gruppens 20-årsjubileum.

 

Cornelis på danska

Dagens Vinyl-45a

Torsdag 27 maj

Per Juul: Go’morgen dag, go’morgen solskin

På det sena 1960-talet var pappa fackligt engagerad i ett tjänstemannaförbund vid SJ. Han blev också involverad i ett skandinaviskt samarbete som innebar konferens i Norge eller Danmark någon gång per år. Ibland fick mamma följa med, och nästan alltid köpte de med sig en skiva eller två till mig och brorsan. Som den här, från Danmark.

Baksidan är det som gjort att jag sparat den, en klenod för alla Cornelis-diggare. Det är en dansk version av ”Brevet från kolonien”.

 

Blood, Sweat & Tears

Dagens Vinyl-45a

Onsdag 26 maj

Blood, Sweat & Tears: So Long Dixie

1972 kom Georg Jojje Wadenius med i världskända gruppen Blood, Sweat & Tears. Det här var första singeln från gruppen med Jojje medverkande. Den hämtades från albumet ”New Blood”. Baksidan är unik, inspelad enbart för svensk utgivning. ”Kråkbegravningen” var ursprungligen från Jojjes barnskiva ”Goda’ Goda’” med texter av Barbro Lindgren. I B,S&T-versionen är den förlängd med en blåspassage.
 

Stones igen

Dagens Vinyl-45a

Tisdag 25 maj

Rolling Stones: Honky Tonk Women

Låtan gavs ut på singel 4 juli 1969, samma dag som jag såg gruppen i Hyde Park i London. Det var Stones första skiva med Mick Taylor som under våren ersatt Brian Jones. Jones avled dagen före konserten och skivsläppet. Låten har med tiden blivit en av Stones verkliga klassiker.

 

Buffy Saint-Marie

Dagens Vinyl-45a

Måndag 24 maj

Buffy Saint-Marie: Soldier Blue
Soldier Blue var en uppmärksammad westernfilm 1970. Det här var ledmotiv skrivet av Saint-Marie själv. Hon hade redan tidigare skrivit ”Universal Soldier” som var en hit med Donovan och baksidan här ”Until It’s Time for You to Go”, som bland annat Elvis har spelat in. Men jag föredrar kompositörens version.
Saint-Marie tillhör den amerikanska ursprungsbefolkningen, och den förste sångskrivaren därifrån som vann en Oscar. Hon var medkompositör till ”Up Where We Belong”.

 

France Gall igen

 

Dagens Vinyl-45a

Söndag 23 maj

France Gall: Ella Elle L’a

Den här har inget mer med ESC att göra än att France Gall fick sitt genombrott där ett par decennier tidigare. Här är den med för att ”knyta ihop säcken” denna vecka och för att det är en underbar låt. Texten är en hyllning till Ella Fitzgerald.


Diggiloo

Dagens Vinyl-45a

Lördag 22 maj

Curt & Majken: Diggi-Loo Diggi-Ley

En av de roligaste parodierna på en Mello-låt någonsin. Bakom Curt & Majken döljer sig Östen Warnerbring och Eva Rydberg, och de kör låten i polkatakt, med skorna utbytta mot kor.

 

Bert Karlsson som "sångare"

Dagens Vinyl-45a

Fredag 21 maj

Bert and his Willis Boys: Hoppa hulle

1987 vann Turkiet ESC med den här låten. Bert Karlsson, som knappast gjort sig känd som skönsångare, spelade in en svensk version. Äger man skivbolaget kan man ju ta sig vissa friheter. Som plåster på såren för den som lyssnade på hela var ”Heja Blåvitt” med som bon

 

uslåt.


Carola

Dagens Vinyl-45a

Torsdag 20 maj

Carola: Love isn’t love

… 1983 hade ingen en chans mot en tonåring från södra Stockholm som uppträdde i kycklinggul byxdress och efteråt avslöjade att hon i logen hade läst Bibeln. Högsta poäng från samtliga jurygrupper och ett av de största artistgenombrott vi någonsin skådat i Sverige. Den här singeln har den engelska versionen på framsidan och den svenska på baksidan.

 

 


Kinna Rydberg

Dagens Vinyl-45a

Onsdag 19 maj

Karina Rydberg: Nu börjar mitt liv

1983 spred sig ryktet snabbt i Brandbergen där jag då bodde. Vår lokala ”idol” Kinna hade blivit utsedd att sjunga i Melodifestivalen, vars final skulle gå i Malmö. Hon hade tilldelats en låt av Peter Himmelstrand, som bland annat skrivit ”Det börjar verka kärlek banne mej” som vann 1968, och en rad låtar som inte vunnit, som ”Alla har glömt”, och ”Håll dig till höger Svensson”, som vann en tävling om bästa låt till högertrafikomläggningen. Allt var upplagt för det stora genombrottet.

Men, för att vara ärlig så var det en låt som passade henne illa. En av de bästa rocksångerskor jag arbetat med, ni skulle höra henne sjunga Janis Joplins ”Piece of my heart” eller rollen som Judas i den JCS-uppsättning jag skrev om i lördags, fick en intetsägande ballad, och dessutom …. (Fortsättning följer imorgon)

 

Fransk segrare

Dagens Vinyl-45a

Tisdag 18 maj

Maria Myriam: L’oiseau et l’enfant

Den här var Frankrikes vinnande bidrag till ESC 1977. Jag håller den fortfarande som en av de bästa vinnarna genom tiderna. En ganska enkel sång, men just i sin enkelhet imponerar den.

 

France Gall

Dagens Vinyl-45a

Måndag 17 maj

France Gall: Poupée de cire poupée de son

Den första Eurovisionlåt jag hörde på allvar, och föll pladask för. 1965 utsågs France Gall, då 17 år, att representera Luxemburg i ESC. Hon fick välja mellan tio låtar och valde den här, skriven av Serge Gainbourg, och det var ett klokt val. Trots att hon enligt uppgift blev utbuad under repetitionerna vann hon. En som inte var imponerad var hennes pojkvän som ansåg att hon skämt ut sig i TV.

Jag fick hennes autograf den sommaren när hon var i Stockholm för att demonstrera smink.

 

Lokal Jesus

Dagens Vinyl-45a

Söndag 16 maj

Brandbergsskolans kör och orkester: Superstar

Läsåret 1976-77 gjorde jag min vapenfria tjänst på Brandbergsskolan i Haninge. Jag tillbringade mycket tid i musikinstitutionen och tillsammans med skolans musiklärare Per-Arne Ståhlberg, skolkören, skolorkestern och ett antal lärare satte vi upp en något förkortad version av Jesus Christ Superstar. Det blev stor succé och vi fick åka in till Radio Stockholm och spela in några låtar. Två av dessa (”Superstar” och ”Pilatus dröm”) gav vi ut som singel på hösten 1977. Om jag minns rätt pressade vi 300 ex och sålde alla. Solist på ”Superstar” var Karina Rydberg (som dyker upp på en singel nästa vecka) och på ”Pilatus dröm” Lena Bourelius.

 

Jesus Christ Superstar

Dagens Vinyl-45a

Lördag 15 maj

Murray Head and the Trinidad Singers: Superstar

1969 dök det upp en singel som skiljde sig från mängden. Omslagets baksida innehöll ett yttrande från domprosten i St Paul’s Cathedral och sångtexten. Dessutom skrev man att låten kom ”from the Rock Opera ”Jesus Christ” now in preparation”. Året efter kom dubbel-LPn med hela verket, och resten kan ni …

Baksidan på singeln är ”John Nineteen Forty-One” (hänvisar till ett bibelord) som är avslutningsstycke i JCS. Men singelversionen är betydligt längre än den som spelas nu.

 

C, S, N & Y

Dagens Vinyl-45a

Fredag 14 maj

Crosby, Stills, Nash & Young: Ohio

4 maj 1970 demonstrerade studenter från Kent State University i Ohio mot Vietnamnkriget. Nationalgardet öppnade eld mot de obeväpnade studenterna. Under 13 sekunder eldgivning dödade man fyra och skadade ytterligare nio studenter. Neil Young reagerade med textraderna ”Tin soldiers and Nixon’s coming, we’re finally on our own/This summer I hear the drumming, four dead in Ohio”. CN&Y spelade in låten och kort efter massakern spreds den till radiostationer och gavs ut officiellt. Den nådde inte Top 10 någonstans, men anses fortfarande som en av de bästa protestsångerna någonsin. På baksidan fanns dessutom Stephen Stills vackra ”Find the Cost of Freedom”.

 

Engelska landslaget

Dagens Vinyl-45a

Torsdag 13 maj

England World Cup Squad ’70: Back Home

En skiva som startade en trend, att landslag spelade in egna låtar inför stora mästerskap. England vann fotbolls-VM 1966 på hemmaplan och nu skulle man upprepa bedriften i Mexiko. Fotbollsmässigt gick det inte så bra, man slogs ut i kvartsfinalen, men låten låt etta på Englandslistan tre veckor i rad.

Omslagsbilden visar hur lagkaptenen Bobby Moore lyfter bucklan efter segern 1966. Bobby kan beskådas i statyform utanför Wembley Stadium.

 

Beatles

Dagens Vinyl-45a

Onsdag 12 maj

Beatles: Magical Mystery Tour

Allt Beatles rörde blev inte guld. Deras julspecial för BBC 1967, TV-filmen ”Magical Mystery Tour”, blev totalsågad av alla. Har den på DVD och kan bara instämma. Men dubbel-EP:n (ett nytt format) med låtarna från filmen plus en liten bok med ”handlingen” i filmen i serieform och en del fina bilder blev en stor hit. Sex låtar inklusive klassikerna ”I Am the Walrus” och ”The Fool on the Hill” plus Beatles enda (vad jag vet) instrumentala inspelning ”Flying”.

 

Elton John

Dagens Vinyl-45a

Tisdag 11 maj

Elton John: Border Song

”Border Song” var den första Elton John-låt som spelades allmänt i svensk radio. Ett klassiskt pianointro som vi alla försökte lära oss plus den gospelliknande inledningsfrasen ”Go down Moses”. Fortfarande en av mina favoritstycken med honom. Den är hämtad från hans andra LP ”Elton John” (1970), där också ”Your Song” finns med.

Elton John hade före sitt genombrott spelat in coverversioner av stora hits för LP-serien ”Top of the Pops”. Ett av hans och Bernie Taupins första låtar var Lulus bidrag till engelska melodifestivalen 1969, som kom på sjätte plats av sex startande.

 

Hollies

Dagens Vinyl-45a
Måndag 10 maj
Hollies: He Ain’t Heavy … He’s My Brother
Hollies var mina stora favoriter när jag gick på högstadiet. Deras höjdpunkt var för min de sista åren innan Graham Nash lämnade gruppen, och de skrev sitt material själva. LP-skivorna ”Butterfly” och ”Evolution” står sig fortfarande, liksom låtar som ”Carrie Anne”. När Nash lämnade började de åter spela in sånt andra skrivit som singlar. Den som slog bst var den här, skriven av Bobby Scott och Bob Russell. Hollies inspelning var inte den första, men den som blev en världshit. Den återutgavs 1988, när den fanns med i en ölreklam, och då nådde den förstaplatsen i England.
Lite trivia: Pianist på inspelningen var Elton John, ett år innan han slog igenom. Han fick ett vanligt studiomusikerarvode för sin medverkan.
 

Plommons

Dagens Vinyl-45a

Söndag 8 maj

Plommons: Malaika

På tal om värde så såldes ett ex av den här på Tradera för 523 kr i januari i år. Det var Plommons tredje singel och första på svenska. De hade nyligen skrivit på för Hep Stars egna etikett Hep House och fick göra en svensk version av den enda hit Hep Stars sjöng på swahili. Det blev ingen hit.

Plommons bytte namn till Sunny Girls, fick med sångerskan Suzie Watson (som hade haft en hit med ”Johnny Loves Me” 1963 och numera var gift med bassisten Mike Watson). De gjorde några singlar, men fick aldrig någon riktig hit.

Plommons spelar fortfarande under originalnamnet.

 

Plöjboys

Dagens Vinyl-45a

Lördag 8 maj

Plöjboys: We’ll’ve Fun

En sajt som säljer begagnade vinylplattor tar 68 Euro för den här, men då får nog omslaget vara i bättre kondition. Jag fick den som present av en av pappas kollegor vars son var bandets manager. Det här var den enda skiva de gjorde under namnet Plöjboys. Sedan bytte de namn till New Generation, fick in sångaren Peter Holm och tillsammans fick de en hit med ”Two Faces Have I”. Holm lämnade och NG var under en period flitigt anlitade som kompband. De spelar enligt uppgift fortfarande. Holm beskrivs på Wikipedia som en svensk playboy och han var under några år gift med Joan Collins (Dynastin …)

 

Anders & Nicko

Dagens Vinyl-45a

Fredag 7 maj

Anders & Nicko: Down by the Seaside

Långt innan Anders F Rönnblom i början på 1970-talet blev en kulturförklarad sångare och låtskrivare skrev han hundratals låtar på engelska och spelade i flera olika grupper. Nicko hette enligt uppgift Nikolaj Grut och det här var den enda skiva de gjorde tillsammans som duo, utgiven 1966. Jag hittade den på rea en gång i tiden.

 

Julie Driscoll

Dagens Vinyl-45a

Torsdag 6 maj

Julie Driscoll, Brian Auger & the Trinity: This Wheel’s on Fire

Julie Driscoll hade en av det senaste 1960-talets häftigaste röster. Det här hennes genombrottshit, skriven av Bob Dylan och The Bands bassist Rick Danko. Den blev sedermera titellåt i TV-serien ”Absolutely Fabulous”. Den följdes upp med bland annat ”Road to Cairo”

Julie gifte sig med pianisten Keith Tippets, slutade spela in hits och sysslade sedan mest med experimentell musik. (Och vill ni höra lite häftigt pianospel så lyssna på ”Catfood” från King Crimsons andra LP. Mr Tippet i full frihet.)

 

Jefferson Airplane

Dagens Vinyl-45a

Onsdag 5 maj

Jefferson Airplane: White Rabbit

Psychedelics rock var på modet och inga var väl bättre representanter än Jefferson Airplane. ”White rabbit” är klart inspirerad av Alice i Underlandet och fylld av drogreferenser. Men man behöver inte vara LSD-brukare för att uppskatta den. Gruppen skilde sig från de andra genom att man hade två sångare (båda utan den obligatoriska kompgitarren), Martin Balin och Grace Slick. (Och ja, Jefferson Starship startades av bland annat Grace Slick.)

Avdelning värdelöst vetande: I början av sin karriär betecknades Fairport Convention som ett engelskt svar på Jefferson Airplane, troligen för att de också hade två sångare.
 

Procol Harum

Dagens Vinyl-45a

Tisdag 4 maj

Procol Harum: A Salty Dog

PH slog igenom med ”A Whiter Shade of Pale”, en låt vars text de lärde fortfarande tvistar om. (Gav upphov till en underbar scen i The Commitments.) Tyvärr har allt gruppen gjort sedan dess hamnat i skuggan av genombrottet. Den här pärlan är från 1969 och var titelspår på gruppens tredje LP. Och lyssna gärna in LP:n ”Grand Hotel” från 1973.

Procol Harum var också först (vad jag vet) med att både ha piano och hammondorgel, ett recept som senare kopierades av bland annat The Band.

 

Country Joe & the Fish

Dagens Vinyl-45a

Måndag 3 maj

Country Joe and the Fish: I Feel Like I’m Fixin’ to Die Rag

När jag gick i nian på Vendelsömalmsskolan försökte vi lista ut alla textraderna i det som måste vara den mest ironiska av alla anti-Vietnamkrigslåtar som spelade in i slutat av 1960- och början av 1970-talen. En rad vi framför allt fäste oss vid var ”Be the first one on the block get your boy home in a box”. Det var troligen också en av de första hitlåtar som innehöll kazoo. (Jag tror Don Partridge var allra först.)

Men på skivan fick gruppen byta ut sin chant. När skriver de F I S H, normalt var det ett four letter word som börjar med FU och slutar med CK.

 

Rolling Stones

Dagens Vinyl-45a

Söndag 2 maj

Rolling Stones: Mother’s Little Helper

Jag har aldrig varit någon stor Rolling Stones-fan, men den här från 1966 är en riktig höjdare, egentligen två. ”Mother’s Little Helper”, är en av de första låtarna någonsin om pillermissbruk. På baksidan en annan Stonesklassiker, ”Lady Jane”.

Men jag undrar om Jagger fortfarande vill sjunga textraden ”What a drag it is getting old”. När de spelade in skivan var han 23.

 

Mungo Jerry

Dagens Vinyl-45a

Lördag 1 maj

Mungo Jerry: In the Summertime

Sommaren 1970 skulle helt plötsligt alla spela skiffle, eller var det ”jug band”-style? Det här var orsaken. En jättehit i många länder. Gruppen hade några hyfsat stora hits till, bland annat ”Baby Jump” som också nådde förstaplatsen i England.
I kategorin värdelöst vetande kan vi konstatera att bandnamnet kommer från den ”kattbok” av T S Eliot som också var utgångspunkt för Andrew Lloyd Webbers musikal ”Cats”.

 

RSS 2.0