Oväntat fynd

Att hitta Shirley

I Jakten på Dalai Lama sjunger Hoola Bandoola att den som söker för att finna, och inte för sökandets skull, måste lära sig att söka överallt och inte vara fördomsfull. Detta kan illustreras med denna lilla episod under mitt eget sökandes historia.

I början av 1970-talet upptäckte jag Fairport Convention. Detta väckte ett intresse för engelsk folkmusik och så småningom att börja leta efter källorna till de låtar som var märkta ”trad arr” på Fairports skivor.

I den vevan öppnade Izzy Young, inflyttad från New York, sitt Folklore Center, som till en början låg på Roslagsgatan i Stockholm. Jag var där då och då på väg hem från Lärarhögskolan och vid ett besök visade Izzy mig en katalog från skivbolaget Topic, specialister på folkmusik. Här fanns en massa intressant och jag prickade för fem skivor (om jag minns rätt) som Izzy lovade att ta hem från England.

En av skivorna var ”Banks of the Sweet Primroses” med Shirley Collins, fylld med traditionella sånger. Jag kände igen hennes namn från skivan ”Morris On” som hennes man Ashley Hutchings hade producerat.

När jag läste på om damen kom det fram att hon i slutet på 1960-talet gjort en skiva tillsammans med sin syster Dolly där hon på första sidan sjöng en folkmusiksvit ackompanjerad av en ensemble med medeltida instrument, arrat av Dolly. Skivan hette ”Anthems in Eden” och jag bestämde direkt att den skulle jag bara ha.

Lättare sagt än gjort. Ingen skivbutik i Stockholm hade den, eller något annat med Shirley. Jag testade ett par postorderfirmor i England med lika nedslående resultat. Ett besök i Londons skivbutiker gav inte heller något napp. Så kom Shirley på besök till Stockholm för en spelning med Albion Dance Band på Teknis. (En av de bästa konserter jag varit på.) Jag fick en pratstund med henne och hon berättade att skivan sedan länge var utgången och hon själv bara hade ett enda ex kvar, annars …

Så gav jag upp mitt sökande. Så står jag en dag på Gertmans i Handens Centrum, vars skivavdelning jag och mina kompisar ofta kritiserat hårt och fällt många sarkastiska kommentarer kring. För ”musikkännare” som oss var deras utbud minst sagt torftigt. Som vanligt bläddrar jag lite förstrött i en av deras backar med rea-skivor och cut-outs, och plötsligt stelnar jag till. I min hand har jag ”Anthems in Eden” med Shirley Collins för vrakpriset 10 kr. Detta efter flera års sökande.

Jag har fortfarande skivan kvar i min samling, och dessutom på CD. Den är fortfarande lika bra.

Som sagt: Den som söker för att finna, och inte för sökandets skull, måste lära sig att söka överallt och inte vara fördomsfull.


RSS 2.0