Dagens T-shirt: Teater i London

Dagens T-shirt nr 34 – sö 28 februari

The Mousetrap

Det finns långkörare och långkörare. I London verkar de flesta musikaler gå för evigt, men ingen är i närheten av Agatha Christies teaterpjäs The Mousetrap. Den hade premiär 1952 och går fortfarande, dvs just nu har den uppehåll på grund av pandemin, men det är första avbrottet på nästan 70 år.

Ett måste för alla regelbundna Londonbesökare. Jag avslöjar inte mördaren, det får alla i publiken lova att inte göra innan de lämnar salongen.

 

Dagens T-shirt: Nya Zeeland

Dagens T-shirt nr 33 – lö 27 februari

Nya Zeeland

Hösten 2002 var jag på resa med Skolledarförbundet. Först en vecka i Australien med skolbesök, vingårdsbesök och känguruspaning. Så en vecka i Auckland, NZ, med i huvudsak skolobservationer. NZ var då, och är fortfarande, en av världens ledande skolnationer, som alltid ligger i topp oavsett vad man mäter. Det var en otroligt spännande vecka där vi fick träffade några av de legendariska rektorer vi läst om i tidningarna hemma. Givetvis köpte jag några tröjor.

 
 

Dagens T-shirt: Snobben

Dagens T-shirt nr 32 – fr 26 februari

Snobben

Mer serie-T-shirts. Snobben är väl allas favorit? Hade i mina tonår en grön sweatshirt med Charlie Brown och texten ”How can we lose when we are so sincere” som jag nötte ut totalt. Den blekta Snobben med elgitarr är köpt i en bokhandel i Bournemouth, den andra har jag ingen aning om.

 
 

Dagens T-shirt: Bra gitarrist

Dagens T-shirt nr 31 – to 25 februari

Jerry Donahue

Av mina tre elgitarrer är jag speciellt fäst vid en Fret King Jerry Donahue signature model. Jerry är nämligen en av mina favoritgitarrister. Jag upptäckte honom i mitten på 1970-talet när han under några år spelade med Fairport Convention. Senare såg jag honom med hans egen grupp Hellecasters.

Jerry spelar inte längre. I juli 2016 drabbades han av en stroke som paralyserade hans högra sida. Den här T-shirten såldes senare via Fairport och allt överskott gick till Jerrys rehabilitering.
Lyssna gärna på ”Tokyo” från Fairport Nine eller ”Banks of the Nile” från Fotheringays första album så förstår ni hans storhet.

 

Dagens T-shirt: Irland

Dagens T-shirt nr 30 – ons 24 februari

Irlandsbesök

2010 var jag ansvarig för ett EU-projekt. 30 ungdomar från Tipperary på Irland kom på besök till Mellerud. Under en vecka arbetade de tillsammans med 36 ungdomar härifrån och som avslutning bjöd vi på 1,5 timme show i Kulturbruket med sång, musik, dans och teaterscener.

Dessutom visade de irländska ungdomarna upp sin nationalsport hurling i pausen på en Melleruds IF-match.

Året efter tog vi med oss 30 Mellerudsungdomar till Irland på svarsvisit. Vi bodde på en internatskola, gjorde utflykter, bland annat till ett stuteri, och sysslade med media och idrott. Vi blev sponsrade av ett lokalt företag och kunde trycka T-shirts till alla inblandade.

 

Dagens T-shirt: Beatles

Dagens T-shirt nr 29 – ti 23 februari

Beatles

Beatles var aldrig mina stora favoriter på 1960-talet. Givetvis lyssnade jag på dem, och jag och brorsan köpte flera av singlarna som kom. I efterhand har jag givetvis insett deras storhet, och för ett antal år sedan gjorde jag och Matilda Lundström (en fantastisk ung sångerska från Mellerud) ett helt program med deras låtar. Jag skrev också för snart 20 år sedan ett litet häfte för bruk i skolan om dem och hittills har jag hunnit med tre besök i Liverpool, och två turer med The Magical Mystery Tour (rekommenderas).
De två ”omslags”-tröjorna är köpa på Primark i Liverpool för ett par år sedan. När jag köpte Lennon-tröjan minns jag inte, men det var länge sedan. Och för att vara ärlig tycker jag att McCartney var strået vassare.

 
 

Dagens T-shirt: Gitarr

Dagens T-shirt nr 28 - må 22 februari

Gitarrbyggare

Jag har dryga dussinet gitarrer hemma. Favoriten är en Sandén JRB, det vill säga en relativt stor stålsträngad akustisk gitarr byggd av Michael Sandén. Jag hade tänkt att beställa en i 60-årspresent till mig själv, men så hade Michael ett specialerbjudande året innan och varför vänta? Efter 8,5 år är det fortfarande den gitarr jag använder mest. Men ska jag skryta har jag skaffat ett par Sandénare till av olika modeller, bland annat en mandolin, som också används nästan dagligen.

 

Dagens T-shirt: Påskupproret

Dagens T-shirt nr 27 – sö 21 februari

Påskupproret

Mer Irland. 1916 genomfördes det troligen mest mytomspunna upproret där mot engelsmännen. Under ledning av Padraig Pearse intog irländarna Dublin, och på postens huvudkontor på O’Connell Street hissades den irländska flaggan för första gången.

Upproret blev kortvarigt och på en vecka slogs det ner av engelsmännen. Efteråt visade engelsmännen ingen pardon. 14 av ledarna arkebuserades i Kilmainham-fängelset. En av de sista, James Connolly, var i så dåligt skick att man var tvungen att binda fast honom vid en stol för att han skulle kunna skjutas.

Det är tveksamt om upprorsmännen hade folkets stöd, men den grymhet engelsmännen visade i efterspelet vände opinionen och blev startpunkten för den verkliga frihetskampen.

Om ni besöker Dublin så missa inte en guidad rundvandring i Kilmainham-fängelset. En gripande upplevelse. Och lyssna gärna på den vackra ”The Foggy Dew”, en sång som handlar om upproret. Den finns på Youtube i en fin inspelning med Sinead O’Connor och the Chieftains.

 
 
 
What do you want to do ?
New mail

Dagens T-shirt: Skottland

Dagens T-shirt nr 26 – lö 20 februari

Skottland

Jag har varit olika delar av Skottland vid ett antal tillfällen, och jag har skrivit ett läromedel om landet. Tyvärr har jag nästan inga T-shirts därifrån, varken sparade eller bortslarvade. Så dessa två, den ena med landets flagga, båda köpta på Primark på Prince’s Street i Edinburgh, är de enda jag hittade.

 
 

Dagens T-shirt: The Fairport List

Dagens T-shirt nr 25 – fr 19 februari

Fairportlistan

Tro det eller ej, men det fanns en tid före Facebook. Då kommunicerade vi via e-post. 1996 kom jag med i den så kallade Fairport List, en e-postlista där vi diskuterade Fairport Convention. Vi skrev recensioner av konserter, utväxlade skivtips och liknande. Som mest var vi över 400 medlemmar och varje gång man skickade ett mejl till listan skickades det vidare till alla anslutna.

Vi ordnade också listträffar, givetvis på Cropredy, men också vid turnéer. Jag minns till exempel hur vi 2002 i Birmingham var drygt 20 stycken på puben före konserten, och sedan efter den hade träff med medlemmar ur bandet. Och så fixade vi egna T-shirts. Här är några av dem. Jag gillar speciellt baksidestexten på den svarta.

 
 

Dagens T-shirt: Ukulele

Dagens T-shirt nr 24 – to 18 februari

Världsrekordhållare

På väggen i vårt vardagsrum hänger ett tjusigt diplom från Guinness World

 

of Records. Det intygar att jag var en av 851 glada ukulelespelare som 20 juni 2009 på Devonshire Square i London slog världsrekord gällande största ukuleleensemble. Alla var vi registrerade och kontrollräknade, det senare till och med två gånger. Tillsammans spelade vi ”Sloop John B” i C-dur, två gånger i rad. Man måste nämligen spela ihop i minst fem minuter för rekordet ska räknas.

Innan sommaren var över var rekordet slaget, men jag har i alla fall både ett diplom och en T-shirt som minne. (Vill ni läsa mer om rekordet finns det i min bok ”London i mitt hjärta”.)


Dagens T-shirt: Dave Pegg

Dagens T-shirt nr 23 – ons 17 februari

Dave Pegg

Ska man fira sin 50-årsdag ska man göra det ordentligt. Så tänkte i alla fall min favoritbassist Dave Pegg när han fyllde ”the big five-o” i november 1997. Han hyrde Birmingham Town Hall (han är uppväxt i stan) och ställde till stor konsert med Fairport, Ralph McTell och en massa andra gamla spelkompisar. Det hela finns dokumenterat på en dubbel-CD. Han lät också trycka den härliga (men numera något urblekta) T-shirt. Överupplagan fanns senare att köpa per postorder. (The Stun alluderar på den engelska skandaltabloiden The Sun.)

 
 

Dagens T-shirt: Simon & Garfunkel

Dagens T-shirt nr 22 – ti 16 februari

Simon & Garfunkel

2004 besökte Simon & Garfunkel Globen. Vi packade in oss själva och sonen i bilen och körde de drygt 40 milen till Stockholm för att se en av de klassiska 60-talsgrupperna. Skyhögt biljettpris, men värt det. En kväll minnas. Jag köpte givetvis en T-shirt med turnéplanen på baksidan. Troligen den dyraste T-shirt jag någonsin köpt, men efter snart 17 år använder jag den fortfarande då och då. Räknat per gång den suttit på var den billig.

 

Dagens T-shirt: Folkmusik

Dagens T-shirt nr 21 – sö 14 februari

Dalslands Spelmansförbund

För närmare 15 år sedan gick jag med i Dalslands Spelmansförbund, och kom snart in i deras spelgrupp, den som numera kallar sig Dalslands Spelmansorkester och består av närmare 20 musikanter när alla är på plats. I början var jag gitarrist, numera bassist. Samtidigt lärde jag mig älska den dalsländska folkmusiken, som tyvärr kommit lite i skymundan. Men den är stor och bred. Einar Hansander, som fått Zornmärket i guld för sina insatser, hävdar att han har mer än 700 nedtecknade låtar från Dalsland i sin dator. Jag har mycket kvar att bekanta mig med.

 

Dagens T-shirt: The Poozies

Dagens T-shirt nr 20 – lö 13 februari

Poozies

Jag har bara sett Poozies live en gång, men det räckte. Jag gillar dem skarpt. Tillfället var i mitten av 1990-talet på en liten klubb i södra London. Då bestod gruppen av sångerskan och gitarristen Sally Barker, dragspelerskan Karen Tweed (som alltid spelar med ett stort leende på läpparna) och två skotska harpister som jag inte minns namnet på. Den sättningen överlevde två album, som båda finns i skivsamlingen. Karen var i Mellerud och spelade på vår folkmusikfestival 2004 tillsammans med gruppen SWÅP. Sally såg jag igen som uppvärmning till Fairport på deras vinterturné för några år sedan. Lyssna på ”Love on a Farmboy’s Wages” och ”Another Train” från debutskivan ”Chantoozies” så fattar ni. (Finns på Spotify.)

 
 

Dagens T-shirt: Newfoundland

Dagens T-shirt nr 19 – fr 12 februari

Newfoundland

Våren 1998 var jag med Skolledarförbundets studieresa till St John’s, huvudstad på Newfoundland i Canada. En resa med enbart positiva minnen, besök på fantastiska skolor, trevliga kvällar tillsammans med lokala rektorer och så inmundiga av helt färsk hummer. Dessutom blev vi upptagna i ”The Screachers”, en parodi på högtidliga ordenssällskap. Inträdesprovet var ett dricka en superäcklig lokal snaps (som tur är finns den inte på Systemet), upprepa en ramsa på en obegriplig gammal lokal dialekt (inte ens värdarna var helt säkra på vad den betydde) och pussa ett torskhuvud. Det senare gick inte eftersom torskfiske just då var bannlyst. Vi fick pussa ett laxhuvud istället. Men jag har medlemsbeviset inramat.

 

Dagens T-shirt: Cropredy

Dagens T-shirt nr 18 – to 11 februari

Fairport’s Cropredy Convention

Ett urval av mina T-shirts från en underbar festival som hålls i den lilla byn Cropredy andra helgen i augusti varje år sedan början på 1980-talet. Tre dagar med härlig musik, Englands längsta bardisk (med ett specialbryggt festivalöl) och ett bra urval av mat från hela världen. Jag var där första gången 1996 och senast 2017. Att festivalen anordnas av mitt absoluta favoritband kan färga mitt positiva omdöme, men det är något speciellt att strax före midnatt på lördagen stå bland cirka 20 000 personer och tillsammans med bandet sjunga ”Meet on the Ledge”.

 
 

Dagens T-shirt: Spamalot

Dagens T-shirt nr 17 – ons 10 februari

Spamalot

Jag var en gång med i ”Vem vet mest” på TV och lyckades ta mig vidare till fredagsfinalen. Där åkte jag ut i första omgången på frågan om kung Arthurs slott, det med ett runt bord. Alla (inklusive jag) vet ju att det hette Camelot, men vi hade nyligen varit i London och sett Monty Python-musikalen Spamalot, och det namnet blockerade mig totalt. Hjärnsläpp modell större.

Men jag gillar musikalen ändå. ”The Song That Goes Like This” är fortfarande världens bästa Andrew Lloyd Webber-parodi, och ”The Diva’s Lament” är inspiration till ”Bassistens klagan” som jag skrev för Mukulele för länge sedan. (Finns på ”Sköna ljud från Mellerud från 2008.)

 

Dagens T-shirt: Irland

Dagens T-shirt nr 16 – ti 9 februari

Irland

Ända sedan jag i slutet på 1960-talet upptäckte irländsk folkmusik har ”den gröna ön” utövat lockelse på mig. Kom dit första gången på en kurs i företagsekonomi 1995. Har därefter varit tillbaka tre gånger, varav två gånger korta tripper till Dublin. Är helt inställd på att det ska bli fler. Här är två T-shirts, en med ”shamrocken”, treklövern som är nationalsymbolen, och en med folktrons lilla spelevink, the lepricorn.

 
 

Dagens T-shirt: Hagbard

Dagens T-shirt nr 15 - må 8 februari

Hagbard

Under många år var jag storkonsument av tecknade serier. Jag besökte antikvariaten i Stockholm (vi bodde då i Haninge) och så prenumererade jag på Knasen. Det sistnämnda fortsatte jag ändå in på 2000-talet. En av favoritserierna där var Hagbard Handfaste (på engelska Hagar the Horrible), och givetvis måste man ju då också ha en T-shirt med honom på. Hade faktiskt två, men den med texten ”A legend in his own lunchtime” verkar ha försvunnit.

 

Dagens T-shirt: Richard Thompson

Dagens T-shirt nr 14 – sö 7 februari

Beeswebb

För mig är Richard Thompson utan konkurrens världens bästa låtskrivare. Allt han har skrivit är inte bra, men de enda som har skrivit lika många höjdare måste vara Lennon/McCartney. En dröm jag när är att bilda ett band som bara spelar RT-låtar, inga covers utan tolkningar. Lyssna på Beeswing eller Dad’s Gonna Kill Me så fattar ni.

Att han sedan är en av världens bästa gitarrister, en duktig sångare och dessutom besitter en stor dos engelsk humor gör inte saken sämre. Leta reda på hans tolkning av Ooops I Did It Again eller hans underbara Dear Janet Jackson.

 

Dagens T-shirt: Florida

Dagens T-shirt nr 13 – lö 6 februari

Fort Lauderdale

Mitt enda besök i USA kom sommaren 1995. Som del av en svensk grupp var jag på en veckolång rektorskonferens i Florida. Cirka 450 deltagare, från alla delar av USA, men också en grupp från Vancouver (som hade med sig gott kanadensiskt vitt vin). Konferensen var spännande och jag lärde mig mycket, men i övrigt var jag inte så imponerad. På konferensen fanns det inga skyltar med ”Toilet” på, bara så kallade rest rooms. Vid ett besök på ett dylikt stämplades jag nog som idiot när jag försökte skämta till det. Jag tittade mig förvirrat omkring och sa ”I was expecting a bed …” Allt man säger blir inte en omedelbar succé.

 

Dagens T-shirt: Pub i London

Dagens T-shirt nr 12 – fr 5 februari

Museum Tavern

När jag började åka regelbundet till London påstods det att staden hade mer än 7 000 pubar. Nu har en del stängt, men utbudet är fortfarande helt acceptabelt. Museum Tavern ligger mitt emot huvudingången till British Museum är en av mina favoriter. Alltid spännande gästöl och god mat. Dessutom är den med sitt läge utmärkt om man ska stämma träff med folk,

 

Dagens T-shirt: Fairport igen

 
Dagens T-shirt nr 11 – to 4 februari

Expletive Delighted

1986, året efter återföreningen, gav Fairport Convention ut en helt instrumental LP. Med typisk Fairporthumor fanns raden ”Lyric sheet included” med på omslaget, som i övrigt visar medlemmarna med svart maskeringstejp över munnarna. Elaka tungor hävdar att vissa amerikaner reklamerade sina inköp eftersom de saknade det utlovade textbladet. Men det är nog bara elakt förtal. T-shirten köpte jag, om jag minns rätt, när gruppen spelade på Gröna Lund våren 1987.


Dagens T-shirt: Ofsted

Dagens T-shirt nr 10 – ons 3 februari

Ofsted

Under de år jag följde engelsk skola extra noga hörde man alltid talas om The Office for Standards in Education, Ofsted, den engelska skolinspektionen. Varje skola skulle inspekteras (glöm talet om utvärdering, här var det inspektion). Under inspektionerna fick varje lärare minst två hellektionsbesök som betygsattes. När resultaten kom hände det att rektorer fick avgå. Jag känner två personer som deltog i Ofsteds arbete. När jag berättade detta för en engelsk lärarbekant sa hon: ”Jag visste inte att skolinspektörer hade vänner.”

Times Educational Supplement, som under många år var ett av mina husorgan, tog fram den här T-shirten som säger allt.

 

Dagens T-shirt: Rock Teachers

Dagens T-shirt nr 9 – ti 2 februari

Rock Teachers

Under mina år som studierektor på högstadiet i Skara (1987-92) var jag bassist i Skaras grymmaste rockband, Rock Teacher. Musiklärarna på keyboard och gitarr, SYO-konsulenten på sologitarr och en elevassistent på trummor, och gästspel av många andra lärare. Vi gav en 90-minuterskonsert en gång per år, på julavslutningsdagen. Då körde vi de senaste hitsen och lite gamla godingar, som Apache och When a man loves a woman. Två gånger under de åren tog vi fram egna T-shirts.

 
 

Dagens T-shirt: Bruce S

Dagens T-shirt nr 8 - må 1 februari

Bruce Springsteen

Som många andra upptäckte jag The Boss i samband med Born to Run-LPn och har köpt det mesta av honom sedan dess, även om jag aldrig har varit mer än en halvljummen fan. Har tyvärr inte sett honom live, men har några konserter på DVD och har läst både hans självbiografi och en annan om honom. Har också några av hans låtar på den egna repertoaren, bland annat en egen svensk tolkning av The River.

 

RSS 2.0