Lollipops

Dagens Vinyl-45a

Fredag 30 april

Lollipops: Lollipops Boogie (EP)

I mitten på 1960-talet tillhörde danska Lollipops mina idoler, och deras LP ”Do You Know the Lollipops” var den första 12-tumare jag ägde. Den här EPn är mindre känd och bland låtarna finns en version av ”Speedy Gonzales”. Gruppen bestod av bröderna Torben och Jörgen Lundgren, båda på sång och gitarr, och deras kusin Poul Pedersen på trummor. De som inte gillade Lollipops gjorde stor sak av att de lånade in en bassist på skivorna. På den tiden skulle bandet själva spela allt. (Tänk om vi svenskar hade vetat hur många studiomusiker som lånades in av de engelska grupperna.)

 

Johnny Rivers

Dagens Vinyl-45a

Torsdag 29 april

Johnny Rivers: Where Have All the Flowers Gone

Johnny Rivers hade en del hits under mitten av 1960-talet, bland annat en version av Chuck Berrys ”Memphis”. Den här, från 1965, fastnade jag för, då ovetande om att det är klassisk sång av Pete Seeger. På baksidan gör han en fin version av Donovans ”Catch the Wind”.

 

Povel

Dagens Vinyl-45a

Onsdag 28 april

Povel Ramel: Ta av dej skorna (EP)

Det här var egentligen mammas skiva och är en del av mitt arv efter henne. En klassisk låt, men ska jag vara ärlig gillar jag baksidans ”Den lille tecknaren” bättre, med underbart pianokomp av Leif Asp. En av de roligaste låtar Povel skrivit. Och vem annars än herr Ramel skulle komma på att skriva ”En glad blues” som skivans tredje låt heter.

 

Byrds

Dagens Vinyl-45a

Tisdag 27 april

Byrds: Mr Tambourine Man

Roger McGuinn (sångare i Byrds) fick en gång frågan vad Byrds hade varit utan Bob Dylan. De spelade ju in många av hans låtar. Han svarade: ”Vad hade Dylan varit utan Byrds?” Håller nästan med. När jag 1965 köpte den här singeln hade jag aldrig hört talas om Sir Bob. Gillar fortfarande Byrds (och Dylan).

 

Anna-Lena Löfgren

Dagens Vinyl-45a

Måndag 26 april

Anna-Lena Löfgren: Regniga natt (EP)

Regniga Natt kom 1962 och var Anna-Lena Löfgrens stora genombrott. Den sålde i mer än 100 000 ex och blev guldskiva. Jag köpte den våren 1964 medan familjen fortfarande bodde i Gävle. Om jag minns rätt var det den andra skivan jag köpte. Är fortfarande förtjust i låten och sjunger den själv ibland. Men visste ni att originalet är norskt och heter ”Gråtende sky”? Drar själv en parallell till den gamla bluesklassikern ”The Sky Is Crying”.

 

RSS 2.0