Dagbok från en inställd semester - Del 2

Etapp 2 – Från Travemünde till Dover

Oavsett om man kliver av färjan i Kiel eller Travemünde har man runt 80 mil till Calais och Englandsfärjan. Givetvis kan man ta färja från Holland också, men vi har funnit rutten via Calais-Dover bäst. Och vägen dit är en sant internationell bilresa, start i Tyskland och sedan via Nederländerna och Belgien till Frankrike, även om gränsövergångarna numera är så diskreta att man knappt märker dem.

Vi har alltid valt att boka en övernattning. Dels blir det väldigt sent till Dover om man ska korsa samma dag, dels är det svårt att beräkna körtiden. Det är motorväg hela vägen, men trafikstockningar och vägarbeten gör det lite chansartat. Vi har övernattat på olika ställen, som St Niklaas i Belgien (enligt dem jultomtens hemstad) och Eindhoven i Holland. Finaste övernattningen var i Brygge, en underbar medeltidsstad som står på Unescos lista över världsarv. Rekommenderas starkt. Vi har även ett par gånger haft en andra övernattning i Calais, en trevlig stad med en enorm sandstrand och ett centrum med många historiska sevärdheter.

Den här gången hade jag bokat hotell i Beveren i Belgien, tillräckligt nära Calais för att våga satsa på en tidig eftermiddagsfärja. Hotellet vi skulle bo på tillhör Van der Valk-kedjan. Jag kom i kontakt med dem när vi i Mellerud ett antal år i rad var nere på holländska emigrationsmässor för att ragga nya invånare. Fem gånger bodde jag på Van der Valk-hotell i Almere och Houten. Underbara rum och mycket bra mat. Så för tre år sedan fick även Kickie uppleva dem i Eindhoven och sedan var även hon frälst.

Givetvis kan man sedan nå England vid the Channel Tunnel, men jag föredrar färjan. Den tar cirka 1,5 timme och ombord finns bra café och restaurang samt fina shoppingmöjligheter. Just mellan Calais och Dover är Engelska kanalen som smalast.

Vi har konsekvent utnyttjat P&O Ferries. Sist hade de en ny service. Vid kassan i alkoholbutiken stod det ”Ask us about our Carry-to-car-service”. Det visade sig vara enkelt. Man bestämde vad man skulle ha, och de har mycket billiga lådor med vin och öl, och så betalade man i kassan utan att plocka varorna. Därefter åkte en besättningsmedlem ner till lagret med listan och fyllde en kärra. Väl uppe i butiken igen fick jag följa med honom ner till bildäck och peka ut vår bil, så rullade han fram kärran dit. Packa bilen fick jag dock göra själv.

Han som hjälpte mig att de hade ökat försäljningen rejält sedan de införde detta. You don’t say?

Så kan jag avslöja en lögn. I Dover-Calais sjunger Style om ”Dovers vita klippor i solnedgång”. Hmmm … Klipporna ligger vända mot sydost och solen går ner i väst, då ligger de alltså i skugga. I solnedgången ser de vita klipporna nästa grådaskiga ut.

Tips! Vill ni se vita klippor i överflöd åk till Poole strax väster om Bournemouth. Ta en så kallad Jurassic Coast-kryssning, tar virka två timmar. Då får ni se vita klippformationer så det räcker för en vecka eller två. Men det är en helt annan resa.

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0