Dagbok från en inställd semester - Del 3

 
 Etapp 3 – Dover till Exeter

Folk frågar mig hur det är att köra bil i Storbritannien. Jag brukar svara att man vänjer sig snabbt. Ofta kör man på de stora motorvägarna och då spelar det inte så stor roll om det är höger- eller vänstertrafik, och kommer man ut på de riktiga småvägarna spelar det inte heller någon roll.

Det svåraste är rondellerna. I en vänsterstyrd bil sitter man liksom på fel sida, och den som sitter i passagerarsätet skymmer sikten. Vi har löst det med att frun, som vägrar köra bil i Storbritannien, ger mig signal när det är klart att köra. Krockar vi sedan är det ju hon som får ta smällen.

Ett problem är att det är svårt att beräkna tiden när man kör i England. Även på motorvägar uppstår ”spontant” trafikstockningar eller annat som försenar, och kör man A-vägarna möts man ständigt av rondeller som bromsar upp. Vår lösning är att köra korta dagsetapper, och ibland ligga still på samma ställe 3-4 dagar i sträck.

I år skulle första etappen gå till Winchester, en av de äldsta städerna i landet, som dessutom var huvudstad i landet för så där 1 000 år sedan. Vi hade bokat en natt på ”King Alfred Pub”, givetvis uppkallad efter Alfred the Great, kung av Wessex i slutet på 800-talet och den som anses ha enat England.

Det bra med att bo på pubar är att man har nära till sängen när man har tagit några kvällsöl. Dessutom brukar de ha bra mat till rimliga priser.

Huvudskälet för att övernatta i Winchester var för att se katedralen, en av Europas största, och en av de få stora katedraler i England jag fortfarande inte besökt. Dess rötter går tillbaka till det sena 600-talet, även om den nuvarande katedralen påbörjades år 1079.

Och för oss som var med på 1960-talet var ”Winchester Cathedral” en hit 1966 med The New Vaudeville Band. Finns tillgänglig på både Youtube och Spotify för den som vill bli lite nostalgisk.

Därefter vidare till Exeter för tre nätter på en hotellpub som sköts av Marston-bryggerierna. Exeter är inte en ny stad för oss, men vi har aldrig övernattat där.

Staden har anor från romartiden (53-400 e Kr) och där finns en hel del härliga medeltidshus, varav en del lutar betänkligt. Dessutom finns även här en katedral, som vi gjorde et kort besök i för så där ett kvarts sekel sedan. Bland annat innehåller den en 18 meter hög biskopsstol och ett enormt vackert takvalv.

Läget på Exeter gör staden lämplig för en längre vistelse med utflyktsmöjligheter till Torquay och den engelska rivieran, Dartmoor-heden, Bristol osv. Vill man inte ta bilen kan man då många av dessa platser med tåg.

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0