Budgetinlägg juni 2020

Detta är det manus jag hade till mitt inlägg i budgetdebatten i Melleruds kommunfullmäktige 24 juni 2020. Vi var totalt 4 från S som var uppe i talarstolen i ärendet. Som vanligt gjorde jag en del avsteg från manus, men dem kan ni höra när Melleruds kommun om någon dag lägger ut det filmade mötet på sin hemsida.
 

Ordförande, ledamöter, åhörare, press och videotittare

Jag yrkar på bifall till Socialdemokraternas budgetförslag.

Jag tycker mig se en diskrepans mellan hur många av de närvarande partierna agerar på riksplanet och hur de agerar i vår kommun. Vi genomlever just nu en samhällskris, orsakad av Coronavirusets spridning. Vad gör då våra partier på riksplanet? Jo, regeringen, S och MP, med stöd av C och L, gör extra satsningar. Finansministern förklarar att vi under de ”goda åren” samlat så mycket i ladorna att vi nu kan öppna dörrarna, och till och med låna pengar för att klara oss igenom krisen. Och oppositionen kommer inte med kritik, tvärtom de vill satsa ändå mer.

I Mellerud däremot, där håller man hårt på att man, trots krisen, ska fortsätta att samla i ladorna. Detta trots att vi redan i vår resultatutjämningsreserv har så mycket att vi inte får sätta av mer, och trots att vår soliditet ligger på genomsnittlig riksnivå.

Vi säger att det även här finns anledning att lätta lite på stramheten. Vi föreslår att vi under 2021 går ifrån överskottsmålet om 2 %. Istället för ett överskott på 16,6 miljoner ger vårt förslag ett plus på 3 miljoner. Det handlar alltså inte, som Morgan E Andersson och Daniel Jensen påstår i dagens Melleruds Nyheter, att fritt spendera, det är inte heller ofinansierat. Det är finansierat genom att vi i ett krisläge minskar överskottet, inte att vi utökar våra skulder.

Detta, att samla i ladorna under goda år och spendera i kristider, är en gammal metod. Den användes till exempel i Sverige under 1930-talet, när vi tog oss genom depressionen genom att skapa beredskapsjobb. Men vi inom S ska inte ta åt oss äran av att ha uppfunnit metoden. Den omnämns redan i 1 Mosebok 41 kapitlet, när Josef genom att tyda Faraos drömmar förebygger en krissituation i dåtidens Egypten.

Givetvis innebär vårt förslag en risk. Den ställer nämligen stora krav på nämnderna att upprätta en trovärdig budget för 2021 och sedan följa den. Det kommer under 2021 inte att bli möjligt att som SN och KUN gjort under våren, att begära extraanslag för att man glömt att budgetera för dubbla hyror eller grovt felberäknat kostnaderna för interkommunala ersättningar. Men vi i S litar på att våra förvaltningar och nämnder klarar av att göra detta, och vi tror att det är större möjlighet att man klarar det om man får pengarna nu istället för att man ska komma och tigga om dem i efterhand.

Så bifall till socialdemokraternas budgetförslag.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0