Guide till folkmusiken i London

Det här handlar mest om var du kan hitta engelsk folkmusik i London. Vissa av de ställen som omnämns har givetvis också annan folkmusik, men utgångspunkten är den engelska musiken.

Jag gör inga anspråk på att vara komplett.

Affärer

Idag sprids CD med folkmusik mest genom postorder eller försäljning i samband med konserter och festivaler. HMV i Westfield Shepherds Bush har ett litet urval, men det är det enda jag har hittat.

Vill man ha noter finns en del i Music Room på Denmark Street, men min favorit är Hobgoblin Music på Rathbone Place, tvärgata till Oxford Street. Hobgoblin har också gott om folkmusikinstrument, till exempel tin whistles i alla storlekar och prisklasser.

Konsertlokaler

Även de stora konsertlokalerna, som de på South Bank, Royal Albert Hall och Cadogan Hall ordnar ibland folkmusikkonserter. Men då med de riktigt stora artisterna, som Tom Paxton, Richard Thompson och liknande.

Union Chapel (https://www.unionchapel.org.uk/) är som namnet säger en gammal kyrklokal som numera används för konserter av olika slag. Bland annat brukar Fairport Convention förlägga sina Londonkonserter här. (Preliminärt 21 februari 2020 nästa gång.)  T-bana: Highbury&Islington.

Cecil Sharp House (https://www.cecilsharphouse.org/) är engelska folksångs- och dansförbundets högkvarter. De ordnar då och då konserter i sin stora hall. De ordnar också kurser och danser. Närmaste T-bana: Camden Town

Kings Place (https://www.kingsplace.co.uk/) är ett kulturcentrum nordväst om Kings Cross, som också är närmaste tunnelbana. Har regelbundet folkmusik i någon av de två konsertlokalerna.

Green Note (https://www.greennote.co.uk/) på Parkway i Camden har två scener och har folkmusik flera gånger i veckan. T-bana: Camden Town.

Folkmusikklubbar

Singers’ night, singrounds och liknande betyder att det är öppet för alla att framträda.

På gästkvällar har de flesta klubbar utrymme för floor singers, det vill säga publik som uppträder. Även floor singers betalar full entré.

Tänk på att det på folkmusikklubbarna är en dödssynd att prata när någon framträder. Behöver man lämna lokalen för toalettbesök eller mer dryck gör man det under applåderna mellan låtarna. Sedan väntar man på nästa avbrott innan man återtar sin plats.

Klubbkvällarna brukar ofta runt 20.00 och slutar 23.00.

Måndagar:

Croydon Folk Club (http://croydonfolkclub.org.uk/) i Ruskin House har som regel Singers&Musicians Night varannan vecka och gästartister varannan. Tåg från Victoria till West Croydon.

Folk in the Cellar kör singrounds andra måndagen i månaden och gästartist fjärde. Finns bara på Facebook. T-bana: Camden eller Euston.

Tisdagar:

Cecil Sharp House’s Folk Club kör singrounds tre kvällar i månaden och gästartist en gång. Här kan man fota på singrounds få höra en halvt legendariska engelska folksångare som gärna drar en låt eller två.

Torsdagar:

Islington Folk Club (http://www.islingtonfolkclub.co.uk) finns numera på The Taproom i Islington. Har eget husband, The Angel Band, som växlar i storlek. Nästan alltid gästkvällar. T-bana: Angel

Lördagar:

Cellar Upstairs Folk Club (http://www.cellarupstairs.org.uk/) håller numera till på Calthorpe Arms på Gray Inns Road. Det är centrala Londons äldsta folkmusikklubb. T-bana: King’s Cross

Söndagar:

Twickfolk (http://www.twickfolk.co.uk/) har sin hemvist på Cabbage Patch i Twickenham. Ganska modern inriktning och då och då Singers Nights. Om man vill göra en floor spot på en gästkväll nör man föranmäla det. Tåg från Waterloo till Twickenham.

Walthamstow Folk Club (https://www.walthamstowfolk.co.uk/) blandar folkmusik med blues. Finns på Ye Olde Rose & Crown Theatre Pub på Hoe Street. T-bana: Walthamstow (Victoria Line)

 

En mer komplett lista över klubbar och konserter finns i på Folk Londons hemsida: http://www.folklondon.co.uk/


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0