Steeleye Span

”Below the Salt” är Steeleye Spans fjärde LP och den där förvandlingen från en folkmusikgrupp som spelar på elgitarrer till en rockgrupp som spelar folkmusik inleddes. Bassisten och grundaren Ashley Hutchings samt folkmusikikonen Martin Carthy hade precis slutat och ersatts av bassisten Rick Kemp och gitarristen Bob Johnson, båda med rockbakgrund. Trots frånvaron av trummis känns de senare inflytande tydligt på skivan.

Musiken är en salig blandning, från a capella ”Gaudete”, gruppens första singel-hit, till den långa och mäktiga ”King Henry”, fortfarande en av mina favoritlåtar med gruppen. De följde upp med skivan ”Parcel of Rouges” och efter det la de till en trummis på ”Now We Are Six”, producerad av Jethro Tulls Ian Anderson.

”Below the Salt” var min första Steeleye-skiva och står sig fortfarande som en av deras allra bästa (tillsammans med tvåan ”Please to See the King” och sjuan ”Commoners Crown”, vars första sida beskrivs i detalj i min ungdomsroman ”Halleluja magistern”). Steeleye är fortfarande i farten, tyngre än någonsin. Rick Kemps ambition att ”riffalize” märks tydligt på den senaste ”Established 1969”. Men de har genomgått otaliga medlemsbyten under åren, och inte ens Rick Kemp och Maddy Prior har varit med under hela resan.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0