KF-inlägg om förskolan i Mellerud

Inlägg i Melleruds kommunfullmäktige ons 30 oktober 2019 (mitt manus)
Angående motion om utredning m framtida förskoleverksamhet

Jag yrkar på avslag för kommunstyrelsens förslag och bifall till kommunstyrelsens arbetsutskotts förslag till beslut (se nedan)

När jag läser kommunstyrelsens förslag till beslut får jag känslan av att det har uppstått ett missförstånd. Det Michaels och Mariannes motion föreslår är ”en utredning med uppgift att föreslå och kostnadsberäkna åtgärder för att långsiktigt lösa förskolesituationen i Mellerud”. Målet är att vi ska leva upp till lagens krav om att erbjuda plats inom fyra månader ”vid en förskoleenhet som ligger så nära barnets hem som möjligt”.

KS anser ”motionen besvarad med hänvisning till det underlag som tagits fram i samband med ärendeberedningen”. Men det stämmer ju inte. Underlaget handlar i stort sett enbart om hur man under 2018 och 2019 försökt lösa den akuta situationen med en förskolekö som växt sig ohanterlig. Under 21 månader har KUN behandlat frågan 13 gånger.

Det enda som pekar framåt i underlaget är avslutningen på kommunchefens och kultur- och utbildningschefens tjänsteskrivelse, där de föreslår att frågan om den framtida förskoleorganisationen utreds och att detta samfasas med översiktsplanen.

Den lösningen föreslogs också av kommunstyrelsens ordförande vid arbetsutskottets möte 1 oktober, och man beslöt, vad jag förstår enhälligt, att gå vidare med det förslaget. Dock stötte det på patrull i KS 15 oktober majoriteten bytte fot och nu gick emot sitt eget förslag.

Situationen för förskolan är fortsatt mycket ansträngd. I dagsläget har vi fyra avdelningar, motsvarande 60 barn, placerade i tillfälligt inhyrda moduler. Vi har också en femte avdelning inrättad på Markusgården, en förskola byggd för fyra avdelningar.

Trots dessa lösningar bestod förskolekön i tisdags, enligt Kultur- och utbildningsförvaltningen, av 85 barn. Dessa barn har enligt lagen rätt till plats senast under februari 2020, flera av dem långt tidigare. Inrättandet av en förskola i Telaris kommer inte ens att halvera den kön. Vi vet dessutom att kön alltid växer till sig under läsåret och är som längst under våren.

Att starta en utredning om framtidens förskola i Melleruds kommun kommer inte att lösa de akuta problemen. Vi kommer att leva med dem flera år framöver, men det kan lösa detta på sikt, och dessutom ge ledning för vilka akuta insatser man gör, och hur dessa ska passa in i det långsiktiga tänket. Ytterst handlar det om att leva upp till kommunens vision om att ligga i framkant av utvecklingen, att agera istället för att bara reagera, och framför allt att skapa reella förutsättningar för familjer med yngre barn att bo och verka i vår kommun.

Det jag yrkade på.

Kommunfullmäktige beslutar att

1, tillsätta en utredningsgrupp bestående av skolsamordnare (som är sammankallande), handlägga re från Tillväxtenheten samt fastighetschef ,

2. en delredovisning av uppdraget ska ske vid arbetsutskottet i april 2020.

3. gruppens förslag till långsiktig förskoleplan redovisas till kultur och utbildningsnämnden senast oktober 2020

4. kommunfullmäktige därefter antar förskoleplanen.

 

Vi förlorade omröstningen med 16-15. De som rösta emot var C, L, M, MP, KD och kommunpartiet. Vi fick stöd av SD och V.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0