Byggnationsproblematik

När man jobbar med Klarspråk, inte radioprogrammet utan principerna för ett språk alla kan förstå, kommer man i kontakt med termen skrytfenor. Det är när man i onödan förlänger ord eller krånglar till dem. Ibland verkar det som vissa använder dessa för att markera att de behärskar lite svårare språk än vi andra, ibland verkar det vara en modenyck att använda en viss term.

Man kan ju fundera vad det är för mening med att skriva målsättning istället för mål, frågeställning istället för fråga, problematik istället för problem, uppstart istället för start, utvecklingsprocess istället för utveckling och så vidare.

Ett sådant modeord som jag retar mig på är byggnation. ”Vi uppför en byggnation på gärdet därborta.” Varför inte ”Det pågår ett bygge” eller ”Vi bygger”? Jag förstår inte varför ordet över huvud taget används. Det verkar bara vara för att markera att bygget är lite märkvärdigare än ett vanligt hus. Men konsultera Svenska Akademiens Ordlista, rikslikaren för språk. Där förklaras byggnations med just bygge.

Än värre blir det när någon konsult klämmer till med att ”vi ska påbörja en byggnationsprocess”. Kanske är det för att motivera ett högt arvode, men det borde räcka med att säga ”vi ska börja bygga”.

Eller vad säger ni?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0