Tisdag i London

Vår jakt på frimärken tog oss till området runt Victoria Station igår. Där om någonstans kan man se Londons förvandling. Sedan vi började åka regelbundet har hela kvarter mejats ner för att ge plats åt stora palats i glas och stål. Men mitt i det hypermoderna finns vissa gamla byggnader kvar och det ger sköna kontraster. Om ni är i närheten så glöm inte att besöka Westminster Cathedral, en bysantinsk katedral i rött tegel byggd vir förra sekelskiftet. Om jag minns rätt är det katolikernas domkyrka i London. Fri entré och fokus på det religiösa, inte det turistiuska. Masn kan åka hiss upp i tornet.
Londons järnvägsstationer och historien bakom dem förtjänar ett eget kapitel (och kanske får det i min nästa Londonbok). Vi hade anledning att besöka en av de mindre, Marylebone Station. Därifrån kan man ta tåget till orter som Bannbury, Leamington Spa och Warwick. Den senare passar utmärkt för en dagsutflykt. Warwick Castle är ett av Enlands bäst bevarade medeltidsslott och en av Englands främsta turistattraktioner.
Vi var på stationen för att träffa John, en vän sedan snart ett kvarts sekel tillbaka. Han är före detta lärare, rektor, skolinspektör, läromedelförfattare, skol-TV-producent och lärarutbildare. Om du är lärare så läs gärna hans "Lyckas med NO".
Han var på kort Londonbesök och vi bestämde att ta en lång lunch tillsammans. Vi hamnde på Allsop Arms, en mysig pub mellan stationen och Baker Street. Puben tillhör Greene King-kedjan, vilket innebär att de ha Abbot Ale på fat och en innehållsrik meny. Jag fastnade för en av mina engelska favoriter Hunters' Chicken, ibland kallad Chicken Melt. Det är en kycklingfile med en baconskiva i och täckt med smält ost och Worcestersås. Underbar saftig kyckling som serveras med chips och sallad. Rekommenderas mycket starkt.
Och kom ihåg pajerna. John tog en Chicken and mushroom med chips. Det roliga med engelska pubpajer är at de ser olika ut överallt, men de är altid goda. Och är ni trötta på chips så välj potatismos (mash). Engelsmännen gör jättegott potatismos.
Vi går alltid ner till Half Price Ticket Booth på Leicester Square och väljer något på mer eler mindre måfå. Igår hamnade vi på Motown på Shaftesbury Theatre. Den är inne på slutvändan. 20 April upphör den i London. Musikalen berättar historien om skivbolaget Tamla Motown och under kvällen får man höra mängder av låtar från grupper som Supremes, Temptations och Four Tops. Trefvlig kväll, men vi hade känslan att det aldrig riktigt lyfte. Kanske var det för att var bara drygt halvbesatt i salongen.
Efter de stadiga publunchen (och en riklig engelsk frukost) blev kvällsmaten något enkelt före musikalen. Istället för att trängas på McDonalds valde vi fiket på andra våningen på Marks & Spencer på Oxford Street. Goda mackor och en stor Cappucino till frun. (Och de har mat också.) Framför allt möjlighet att sitta i lugn och ro och äta.
Två korta tips:
Vykort till Sverige kostar £1.25 per styck att skicka.
Den bästa rena teaterpjäs jag sett i London är The Curious Incident of the Dog in the Nighttime. Den har en helt genial scenografi. Men skynda er. Den går bara till 27 April. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0