Graham Nash självbiografi

Om man som jag var medlem i Hollies fan club och sedan lyssnade mycket på Crosby, Stills, Nash & Young så är det inte konstigt att man blir köpsugen när man hittar Graham Nash's självbiografi ”Wild Tales” på musikavdelningen på Waterstones vid Piccadilly Circus. Det är också helt naturligt att man faller för frestelsen och gör ett inköp.

Boken fick vänta lite på sin tur, men för några veckor sedan var det dess tur att ligga överst på nattduksbordet och igår kväll nådde jag slutet. Det tog tid, drygt 300 sidor, och ibland läser man böcker långsamt för att njuta fullt ut av dem. Så också med denna, en av de mest välskrivna artistsjälvbiografier jag läst.

För er som inte är så bekanta med Graham Nash så är det berättelse om en kille som föds i Salford, en fattig förort till Manchester (den Ewan McColl skrev ”Dirty Old Town” om) under andra väldskriget, lär känna Allan Clarke under de tidiga skolåren, så småningom bildar Hollies med honom, för att när gruppen är som störst bryter upp från både band och äktenskap för att flytta till Californien, av kärlek till Joni Mitchell och för att få sjunga med två nya vänner där, David Crosby och Stephen Stills. Genom gruppen vaknar han politiskt och är med och ordnar konserter mot kärnkraft, för miljön, för fattiga barn med mera, tillsammans med folk som Bonnie Raitt och Jackson. Så småningom får han en orden från engelska drottningen för sina insatser, blir invald i Rock and Roll of Fame två gånger, både för C, S, N & Y och Hollies, och blir inbjuden att träffa flera amerikanska presidenter.

Mycket av berättelsen handlar om hans vänner, först Allan Clarke och sedan David Crosby. Genomgående skriver han om glädjen att få sjunga och att skapa musik.

Några reflektioner:

Hollies beskrivs som ”eight-pints-a-night-blokes” med målet att producera hits, även om det görs med kärlek. När han via Mama Cass träffar Crosby, Stills och Joni M beskrivs det som ett uppvaknande, med lite hjälp av olika icke alkoholhaltiga droger. Konflikterna inom Hollies innan han lämnar blir uppenbara. Han vill experimentera mer med musiken, de är nöjda med låtar som Jennifer Eccles. De säger nej till låtar som Marrakesch Express och Teach Your Children.

Under Hollies-tiden handlar mycket om sex, snygga tjejer som väntar på alla ställen de spelar, och han beskriver att det kanske inte var så konstigt att hans första äktenskap sprack. I USA står drogerna i centrum. Han skriver att CSNY sällan går upp på scen eller spelar in utan att först ha tänkt på. Cannabisen och kokainet flödar. Den som fastnar är Crosby, som spenderar i stort sett allt han tjänar på drogerna, och är nära att dö på kuppen.

En bok för alla som vill ha en inblick i hur det är att vara firad stjärna, men behålla glöden. Det var först på slutet jag upptäckte att den är skriven 2013. Men försök att hitta den.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0