Slutet på en epok - Semesterdagbok 10 juli

Det finns platser i England som är ett måste att besöka för historieintresserade anglofiler. Osborne House utanför East Cowes på Isle of Wight är en sådan plats. Här tog nämligen en historisk era slut 22 januari 1901.
Osborne House köptes av drottning Victoria och hennes make Albert på 1840-talet. Under Alberts ledning förvandlades det till ett semesterparadis dit paret och deras barn (så småningom hela nio stycken) och efter hand barnbarn kunde dra sig undan offentligheten. Det blev ett av familjen favoritställen.
När Victoria dog skänkte hennes äldste son, Edward VII, mer känd som Bertie, huset och ägorna till engelska staten. Nuförtiden är det öppet för allmänheten, skött av English Heritage.
Vi spenderade en hel eftermiddag där. Själva huset är huvunumret, med många rum utrustade som de såg ut på 1800-talet. Victorias arbetrum, Alberts dito, det stora sällskapsrum i vinkel där gentlemännen kunde spela biljard och vara "in the presence of the queen" men inte ses av henne, barnavdelningen med mera. Överallt med informativa skyltar. Ett helt rum ägnas åt vilka olika kungafamiljer V&A:s barn och barnbarn giftes in i, bland annat den svenska.
Men på markerna finns också The Swiss Cottage, som Albert byggde för barnens skolning, och den privata stranden, komplett med Viktorias lilla "badmaskin" på hjul.
Givetvis får man se rummet där Victoria avled 22 januari 1901, dödsfallet som markerade slutet på den viktorianska eran.
Rekommenderas varmty. Och passa på att äta något i the Terrace Restaurant. Vi testade Cumberland sausage (underbart god) med olivbröd, tomater och lök samt cheddar, skinka och bröd. Det gick också att få ett litet glas vitt Isle of Wight-vin till.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0