Födelsedagsutflykt

 Bargate. En av portarna i den gamla stadsmuren runt Southampton,

Och hur firar man sin födelsedag om man befinner sig i Bournemouth? Kanske med en tågutflykt till Southampton? Så gjorde i alla fall jag.
Det är roligt att åka tåg i Storbritannien. Det går järnvägar överallt och fdör det mesta fungerar det bra. Så bilen fick stå och vi tog bussen till Bournemouth Station. £14.30 för en off-peak day return till Southampton. Kom ihåg att i Storbritannien åker man inte tåg förrän kl 09.30. Då sjunker priserna, speciellt på day returns. I princip får man en returbiljett (förutsatt att man åker hem samma dag) för priset av en singel.
Vår utflykt delades i två delar, historia och shopping.
Historiedelen tillbringade vi på SeaCity Museum, en plats om rekommenderas varmt. De har två permanenta utställningar. Vi ägnade mest tid åt den första, den om Titanic. Som alla vet (hoppas jag) gjorde Titanic sin jungfruresa (och sista dito) med start i Southampton.
Utställningen handlar om livet ombord och man får följa ett antal av besättningsmedlemmarna från tiden innan avgång till skeppet sjunker. Bilder, skisser och intervjuer med överlevande, allt finns med. Snyggt och pedagogiskt presenterat och mycket gripande. Det är omöjligt att inte blir berörd. En av de bästa utställningar jag någonsin sett.
Den andra permanenta utställningen, Gateway, om emigranter och immigranter som passerat igenom staden, är säkert också fantastisk, men Titanic hade tagit musten ur oss.
En kort fika i museicaféet (med mycket moderata priser, ordentlig fika för två för under £11) och sedan såg vi den tillfäölliga utställningen. Den visade 100 naturfoton som var finalister i en världsomspännande naturfotograferingstväling som lockat närmare 50 000 bilder. Helt fantastiska foton, och minst ett av dem taget av en svensk.
Höjdpunkten på shoppingen var besöket på Hobgoblin Music. Det är en kedja som specialiserat sig på folkmusikinstrument och som finns på många ställen i England, bland annat i London. Jag provspelade två irländska bouzokis och gick därifrån med en av dem. En av killarna i butiken justerade halsen lite först, polerade upp den och justerade sadeln lite. Sedanb skickade han med ett extraset strängar eftersom han tyckte att de som satt på inte var helt fräscha. Tala om service.
Väl tillbaka avslutade vi dagen med lunch på en pub i närheten av hotellet. Det var en riktig "local" med hela åtta ales på fat, plus givetvis några lagers och cidrar. Dessutom kanonmat, en av de bästa fish & chips jag ätit. Väldigt mycket fisk innanför frityrskalet. Att puben dessutom tillhör Wadworth Brewery och serverar det speciella Fairport Convention-ölet 6X. Vi förbannade att vi bott något 100 meter från puben i tre dygn och först upptäckt den kvällen innan vi ska åka vidare.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0