Ekorrvarningar och engelskt vin

Vi körde Isle of Wight runt idag. Vi följde kustlinjen under stora delar och fick uppleva en del fantastiska utsikter. Ofta stupar klipporna brant ner mot vattnet, så från vägen får man en del spektakulära vyer. Ett par av de platser vi stannade vi längre ned, men först lite allmänna intryck.
För det första: CYKLISTER. Ensamma cyklister, cyklister i par, cyklister i mindre eller större grupper, turistande cyklister med ryggsäckar och annan packning, tränande tävlingscyklister, gamla och unga cyklister, hel Isle of Wight är fullt av cyklister en varm julisöndag. Varning!
Udda varningsskyltar. På flera platser har vi blivit varnade för ekorrar. Skämtar inte för ekorrar, ibland till och med röda ekorrar. Vilka skador kan de tillfoga bilen? På en plats blev vi varnade för vad som ut som ankor. Mycket riktigt, strax efter var jag tvungen att tvärbromsa för att inte döda ett par gräsänder som i sakta mak vandrade på vägen.
Vi besökte Yarmouth Castle. Lite svårfunnet, även när man lyckats parkera i närheten. Men en trevlig liten fästning, lätt gripbar, en gång i tiden skapad av Henry VIII för att skydda området från franska och spanska angripare
Dagens höjdare var The Needles, några fantastiska klippformationer i nordvästra hörnet av ön. Som vita berg stiger de upp ur havet. Här fanns också en befästning byggd på 1800-talet med avsikt att hindra främmande fartyg från att ta sig in till flottbasen i Portsmouth. Anläggningen användes så sent som under andra världskriget. Och om ni besöker (vilket ni måste om ni är på ön) så bomma inte "The Tea room". Helt i 1940-talsstil, med tidsenlig musik i högtalarna. Vi åt var sin sponge cake med kokos och ananas. Sagolikt gott. Med drycker bara cirka £13 för två.
Vi är mycket förtjusta i engelskt vitt vin, så varje gång vi har bilen med till England köper vi en del. Tyvärr måste man besöka vingårdarna för att få tag på det, få butiker tar in produkterna.
Det är en väl bevarad hemlighet, även för engelsmännen själva, men det finns flera hundra vingårdar i England. De flesta ligger i söder, men det finns minst en i Lincolnshire. Vår favorit är Three Choirs in Newnt, Gloustershire, men dit hinner vi inte denna gång. Idag besökte vi Adgestone Vineyard utanför Sandown. Efterprovsmakning bestämde vi oss för sex flaskor av deras "Dry Wight".
Vi slutade dagen med trerättersmåltid och drycker på Man in the Moon (Wetherspoon) i Newport. Det bästa med att äta på pubar är att man aldrig behöver vänta på notan eller fundera på hur mycket dricks man ska ge. Beställ vid baren, betala och få sedan maten levererad till bordet. Likaså kan man sitta hur länge som helst. Ingen begär att man ska gå när man har ätit upp. Vi har tillbringat många kvällar på pubar, skrivande vykort över en pint öl eller ett glas vin.
Man kan också notera hur många engelsmännen träffar sina bekanta på puben Vi svenskar bjuder hem varandra, i England går man på puben tillsammans och äter.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0