Långweekend i London - I Alberts fotspår

I Alberts fotspår

Det finns mycket Albert i London, Albert Bridge, Albert Embankment, Victoria & Albert Museum och så vidare. Allt är döpt efter Prince Albert, drottning Victorias man. Victoria, som regerade i 64 år, endast slagen av Elizabeth II, överlevde Albert med 40 år och ägnade mycken kraft åt att resa minnesmärken över sin älskade.

Ett av dessa minnesmärken heter Royal Albert Hall, för oss svenskar mest förknippad med Last Night of the Proms. En av de trogna gästerna är Eric Clapton, som spelat i lokalen minst 50 gånger. Andra som framträder regelbundet är Cirque de Soleil och BBCs symfoniorkester. Även våra Mellerudsvänner Ukulele Orchestra of Great Britain har spelat här inför ett utsålt hus, drygt 6 000 åhörare.

Jag kommer dit vid lunchtid fredag för en gratiskonsert i Verdi, en italiensk restaurang på andra våningen. Det är en gitarrduo som spelar både jazz och klassiskt. Lagom underhållning till en tallrik Tortellini Bolognaise, till betydligt högre pris än vad en pub skulle tagit.

Efteråt går jag över gatan in i Kensington Gardens och beskådar The Albert Memorial, troligen Londons pråligaste minnesmärke. Trappor leder upp till monumentet. Det har hörnstatyer som symboliserar ingenjörskap, jordbruk och annat Albert var intresserad av, samt de världsdelar Storbritannien hade kolonier i på 1800-talet. Runt monumentet finns hundratals historiska personer avbildade, och över alltihop tronar Albert med en katalog från världsutställningen 1851 i knäet. Jag drar mig till minnes att Albert själv uttryckte att han bara ville ha en staty i naturlig storlek. En sådan står förresten på södra sidan av Royal Albert Hall.

En bit österut ligger platsen för världsutställningen Albert tog initiativ till. I södra delen av Hyde Park restes ett enormt palats i stål och glas, 564 meter långt och över 100 meter brett. 13 000 utställare från 94 länder visade upp sig. Olyckskorparna kraxade om alla olyckor som skulle drabba London, men allt gick väl. Över sex miljoner besökte utställningen och för vinsten köpte man loss land söder om parken. Där ligger nu Royal Albert Hall och en rad stora museer. När jag passerar spelas det fotboll på platsen för utställningen.

Palatset flyttades till södra London, men brann ner på 1930-talet. Det lever kvar i namnet på fotbollsklubben Crystal Palace.

Albert Memorial är troligen Londons största minnesmärke.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0