Förbjud läxor?

Jag har ett radikalt förslag: Förbjud läxor! Förläng istället skoldagen för eleverna så att de hinner med det de ska göra i skolan. Och tro mig, det kommer att bli effektivare för både lärare och elever.
När jag vikarietillsättare som studierektor reagerade jag ofta på de lektionsplaneringar de sjuka eller av annan orsak frånvarande lärarna läste in på telefonsvararen, och som jag skulle vidarebefordra. En standardlektion på högstadiet på den ort jag då befann mig såg ut så här:
1. Förhör läxan.
2. Arbeta lite i boken.
3. Gå igenom ny läxa.
Enligt mina högst preliminära beräkningar gick i vissa ämnen så mycket som 25-30 % av lektionstiden åt till att förhöra och gå igenom läxor. Jag suckade en gång på lärarrummet: "Tänk så mycket vi skulle hinna göra på lektionerna om vi slutade med läxor."
Läste för någon dag sedan att Skolverket gått ut med råd om läxgivning. Om vi nu ska ha läxor var det inte en dag för sent. Jag undrar varför inte Skolinspektionen vid sina besök avkräver varje skola, lågstaium, som gymnasieskola, en skolgemensam policy. För om vi nu ska ha läxor måste de väl vara väl genomtänkta och fylla ett syfte? Eller ger vi dem bara för att de ska ges? I engelsk skola är det självklart att varje skola ska ha ett sådant dokument, och har skolan inte det blir den hudflängd av den engelska motsvarigheten till SI. (Kommer ihåg att jag en gång för många år sedan i Skolnytt publicerade ett underlag för hur man arbetar fram en sådan policy.)
Men nuförtiden tjänar tydligen läxorna ett annat syfte. De är med och minskar arbetslösheten. Hörde på radion igår om ett företag som var oroliga för vad som händer om man slopar RUT-avdraget för läxläsning. Företaget har mer än 400 anställda, låt vara deltidsanställda, men ändå. Ett företag med 400 anställda för att läsa läxor med eleverna? Vart är den svenska skolan på väg? 
Grundskolan infördes för att alla elever, oavsett föräldrarnas bakgrund, skulle få samma chans. Den skulle vara en möjlighet till klassresor. Gymnasieskolan reformerades därefter med samma grundtanke. Nu är vi med raska steg på väg i motsatt riktning. Läxor och betygshets är en starkt bidragande orsak. Har du pengar kan du köpa dina barn ett försprång. Och bo dessutom på rätt ort. För här på de mindre orterna, långt från större städer, finns det inga läxläsningsföretag som har etablerat sig.
Tills vi har löst problemet med att alla skolor har klara och tydliga läxpolicies, med vad man ger i läxa, hur mycket tid läxorna ska få ta och hur man beaktar att de läxor som ges kan klaras av alla utan att föräldrarna köper inte läxhjälpare, finns bara en lösning: Förbjud läxor och förläng istället skoldagen någon halvtimme så eleverna hinner färdigt på plats, med professionella lärare som hjälp.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0