Bra lön till vem?

Ni kanske blir chockade, men jag är trött på att höra politiker säga "Bra lärare ska ha bra lön". Förutom att det är en självklarhet, på samma sätt som bra sjuksköterskor, bra gruvarbetare och alla andra duktiga yrkesutövare ska ha bra lön innehåller uttalandet en hel del underförstått.
Min första fråga är: Varför säger de inte att lärare i allmänhet ska ha bra lön? Är inte ett av problemen att lärare i decennier har tappat i förhållande till många andra yrkesgrupper? Är inte ett annat att den som satsar på annan högskoleutbildning av samma längd både kan vänta sig en bättre ingångslön och en bättre löneutveckling? För att ta tala klartext, är inte problemet att lärarkollektivet ligger dåligt till lönemässigt?
Uttalandet innehåller en underton att alla lärare inte är bra, något som troligen är helt riktigt. Staffan Lindén konstaterade i en av sina roliga böcker om skolan för drygt 40 år sedan att det givetvis redan då fanns dåliga lärare, likaväl som det fanns dåliga, och så ägnade han en hel sida åt att räkna upp yrkesgrupper, och avslutade med "för övrigt se svenskt yrkeslexikon".
Men i sjuksköterskornas kamp för bättre löner hör man aldrig någon säga "javisst, bra sjuksköterskor ska ha bra löner", där handlar det om kollektivet. Och när riksdagsmännen får löneförhöjning får alla det, aldrig hör man talas om att "givetvis ska bra riksdagsmän ha bra löner".
Under mina 22 år som chef på olika nivåer för skolor i fyra olika kommuner har jag kunnat konstatera att den absoluta majoriteten av lärarna är kompetenta och ambitiösa. Jag har gott om riktiga stjärnor på alla skolor, en en mycket stor skara som gör sitt arbete på fullgott sätt, några som inte riktigt når fram, samt enstaka anställda som kanske borde söka sig en annan yrkesbana. Den engelska skolinspektionen, som besöker alla lärare flera gånger under sina inspektioner, skrev i en rapport för många år sedan att cirka 3 % av de engelska lärarna borde lämna skolan. Jag har kommit fram till ungefär en på trettio borde göra något annat. Men de andra gör sitt jobb.
När politiker pratar om krisen i skolan och elevernas kunskapsbrist riktar de underförstått ern anklagelse mot den svenska lärarkåren. "Ni klarar inte ert arbete." När de inför skadeståndsmöjlighet för elever och föräldrar, när de lastar på dokumentationskrav och nya nationella prov understryker de sitt budskap. Och som spiken i kistan kommer "bra lärare ska ha bra lön". Tolkningen blir enkel. Lärarkåren håller inte måttet, men det finns några få stjärnor som ska få rejäla lönelyft.
Titta på detta med förstelärare. Cirka 10 % av lärarna kommer så småningom att få 5 000 kr mer i månaden än de andra. Vilken enorm skillnad det måste vara på dessa och de andra 90 %. Och vilken kraftfull signal till de som idag går i gymnasiet. Satsa cirka fem år av ditt liv på att bli lärare, för 10-15 år efter det ni har gått ut kommer var tionde av er få en kraftig löneökning. Hur ska studenterna kunna motstå ett sådant lockbete. (Obs! Ironi.)
Jag anser att lärarkårens status måste höjas. Ett sätt är att höja lönerna för alla lärare. Javisst, de där 3 % kommer att få följa med, men vad är alternativet? Och givetvis kan vissa lärare få en kraftigare än ökning än de andra, förutsatt att rektorerna har tid och redskap för att ta reda på vilka som är stjärnorna i klassrummen. Men det är ett kommande blogginlägg.
Tills vidare är min bön att slagordet ska vara "Lärare saka ha bra lön", inget annat.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0