Extra måndagsblogg

Det är inte konstigt att barn och ungdomar sitter in framflr datorn i tid och otid. Jag skyller till stor det på Radio Väst. Det låter så flott. Varje morgon strax före sju har de så kallad juniorradio. Det är ett tre-fyra minuter långt inslag som oftast avslutar med att man ska gå in på stationens hemsida för att höra resten. Vadå gå in på hemsidan? Klockan är nästa sju på morgonen och barnen ska packa sina väskor och ge sig av till skolan!
Jag tycker det hela är mycket oförskämt mot de yngre. Tänk om låtarna de spelar hela tiden skulle avbrytas, och så fick man uppmaningen att gå in på webben för att höra hela låten. I och för sig, det vore inte så dumt. En del av det de spelar ... Men principen alltså.

Den nya influensan (sjukdomen som tidigare var känd som svininfluensan fortsätter att skapa panik). Jag vill inte förringa hotet, men betänk följande:
* Hittills har inte ens 1 000 människor totalt i världen insjuknat.
* Vissa som man tror har varit sjuka i influensan är helt friska igen.
Värsta panikexemplet hittills är Egypten som ska avliva alla grisar, trots att ingen i landet insjuknat.
Undrar hur många som dött i trafiken i världen under de veckor vi har levt i panik för influensan. Eller hur många som dött i förtid av rökning eller annat drogbruk.
Varför reagerar vi inte för vissa uppenbara risker, men fasar inför andra betydligt mindre? Är det skräcken för det okända?

Radion gjorde i morse en stor affär av att det fortfarande pågår sexhandel i landet trots att det varit förbjudet i tio år. Utan att försvara sexhandeln på något sätt kan jag konstatera att narkotikaförsäljning har varit olagligt hela mitt liv, men det säljs fortfarande narkotika på de flesta ställen i landet.
Och så tar man upp hur få som fällts för sexköp under de tio åren. Vem är förvånad? De flesta brott utreds efter att någon har gjort en polisanmälan. I det här fallet lär väl vare sig den prostituerade eller kunden vara särskilt intresserad av att göra denna anmälan. Och vem annars skulle göra det?
Någonstans finns ett problem som radion inte tar upp. (Och detta är inte ett inlägg om huruvida vi ska ha ett förbud mot sexköp eller ej.) Om det finns en lag som många upplever som petig och småaktig (som tydligen många gör) och ordningsmakten har ytterst begränsad möjlighet att beivra brott mot lagen finns det risk att respekten för lagarna i allmänhet undergrävs. Det blir lite slumpmässigt vilka lagar man riskerar straff för om man bryter dem och vilka som man ostraffat kan strunta i.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0