50-åringar, nakenchock och glödlampor

Usch för förkylningar, och usch för första natten när förkylningen bryter ut! Så nu vet ni det.

Per Gessle fyller 50 år idag. Grattis! Ibland har karln humor. Jag minns när Gyllene Tider firade 10-årsjubileum och PG föreslog att de skulle göra detta under devisen "Gyllene Tider 10 år - snart lika gamla som sina fans". Men skivbolaget sa nej. Men att Per Gessle skulle bli gammal? Nej, bara påståendet är "Silly really". (Där fick jag till det.)

Skivbolaget Tamla Motown fyller också 50 år, även om datumet är mer obestämt. Måste vara ett av världens mest inflytelserika skivbolag någonsin, det första som på allvar fick vita i USA att köpa skivor med svarta artister, och detta i en tid när svarta i vissa delstater inte fick gå i samma skolor som vita, och tvingades sitta längst bak i bussen. Jag tror att Tamla Motowns framgångar på 1960-talet hade större betydelse för de svartas kamp för lika rättigheter än vi kan ana. Tala om Musikens Makt.

Tidningarna kunde fått till en smaskig rubrik om vårt vardagsrum igår. Trots två dagar till tjugondag Knut började vi avjula. I vardagsrummet var den första åtgärden att klä av granen. Egentligen borde man, för att spara tid i december, ställt ut den i förrådet färdigklädd. Men den tar så mycket plats utfälld. Dessutom skulle vi säkert panga några av icke-plast-kulorna på väg ut. Så där stor vår gran en stund helt avklädd i vardagsrummet, nära ett av de fönster vår granne kan titta in genom. Vilken nakenchock!

Nu ska man skrota alla glödlampor. Orsaken är att en stor del av den energi en glödlampa förbrukar går till värme istället för ljus, vilket vem som helst som försökt skruva ur en nyss tänd glödlampa vet. Principen för en glödlampa är ju att glödtråden hettas upp så mycket att den börjar lysa.
Men, och ett stort men ... Under vissa förhållanden innebär faktiskt detta ingen energislöseri. Om man har element i varje rum med bra termostater kommer glödlamporna som är tända i det rummet att hjälpa till med uppvärmningen och så sätt minska energiförbrukningen i elementen.
Har man direktverkande el som värmekälla uppstår här ett nollsummespel när man byter ut glödlamporna mot lågenergidito. Eftersom de senare är mycket dyrare blir det altså en merkostnad totalt sett, utan att det blir någon miljövinst.
Och tro inte att lågenergilampor innehåller mindre miljöfarliga ämnen än glödlamporna.
Däremot håller jag helt med om att man för utomhusbelysning ska använda lågenergilampor. Likaså gör man en vinst om man har termostatlösa element.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0