Tjuvar och överlevare

Per Gessle har alltid varit en poptjuv. Nu har han även knyckt från Fairport Convention och Dave Swarbrick. I sin senaste låt, en som är ganska Silly, really I mean it, sjunger han "less you seem to know". Vilket omedelbart får alla att tänka på titelspåret från fairports Rosie, där Dave Swarbrick skaldat och sjunger "The more I learn, the less I seem to know". Swarb hade i alla fall modet att påta sig själv okunnigheten, inte lämpa över den på någon annan som Gessle gör.

Det finns faktiskt ett roligt halvsamband i Swarbs liv. I början på 1970-talet hittade han en text om John Lee, en man som den engelska rättvisan på 1800-talet misslyckades med att hänga, trots tre försök. Det blev till en sångsvit som Fairport spelade in, låtar om mannen som överlevde sin egen avrättning.
Swarb är en av de få som fått läsa sin egen dödsruna. I början av seklet låg han mycket svårt sjuk (det blev lungtransplantation) på sjukhuset och en av Englands mest respekterade tidningar nåddes av ryktet att han hade dött. De publicerade dagen efter en halvsides dödsruna över en av Englands största fiolspelemän genom tiderna.
Swarb lär ha haft mycket roligt åt det, och på den turné som genomfördes när han tillfrisknat tryckte han dödsrunan i faximil i turnéprogrammet. Tidningen hotade med stämning för intrång i upphovsrätten, men Swarb replikerade enligt ryktet: Vi kan ju stämma varandra och se på vilken linje juryn går.

Tyvärr ingen livevideo på Youtube, men här är skivversionen, med knaster och allt. Den delikata elgitarren spelas av Jerry Donahue.


Eller lyssna på Simon Nicol sjunga Breakfast in Mayfair från Babbacombe Lee. Det är en av mycket få låtar Simon skrivit. Om någon är intresserad skrev jag en svensk text till den på 1980-talet.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0