Roberts Burns

För er som inte vet:
Robert Burns föddes 1759 i den lilla byn Alloway på skotska sydvästkusten. (Den är nu närmast en förort till staden Ayr, och man kan i Alloway bese Burns födelseplats och några av de platser som figurerar i hans dikter.)
Han tänkte i sina yngre vuxenår emigrera och för att få ihop pengar skrev han ner ett atal dikter, varav vissa var bearbetningar av folksånger. Boken blev en så stor succé att han stannade kvar i Skottland och blev med tiden Skottlands nationalpoet nummer 1, större än Bellman och Taube någonsin har varit hos oss.
Hans samlade produktion är enorm, över 600 dikter, varav merparten sjungs. Skivbolaget Lin spelade vid det senaste sekelskiftet med hjälp av en stor del av den skotska folkmusikeliten in samtliga hans sånger (även om Burns aldrig skrev melodierna själv). Trots avsaknad av solon fyller samlingen 13 välmatade CD-skivor.
Hos oss är väl Auld Lang Syne mest känd, även om den melodi vi använder ligger ganska långt från den som anges i boken med Burns samlade verk. En annan känd Burns-dikt är My Luve Is Like a Red Red Rose, som Taube översatte till svenska och satte ny melodi till. Men jag föredrar den traditionella skotska melodin, som faktiskt också fungerar bra ihp me Taubes svenska text.
I Skottland är nog hans mest uppskattade dikt den hårresande berättelsen om Tam O'Shanter som lyckades lura djävulen. Den sjungs dock aldrig, men det fins en pub i Ayr uppkallad efter dikten.
Vill man söka Burns-rötter ska man också bege sig till Dumfries där han levde en stor del av sitt liv.

Det finns många bra Burns-tolkare. Rod Paterson, som bland annat sjungit med Jock Tamson's Bairns och The Easy Club, är en, Dick Gaughan en annan, Andy M Stewart (Silly Wizard) en tredje. T o m Fairport Comvention har spelat in en av sångerna, Now Westlin Winds på CD:n The Wood and the Wire. Men bäst av dem alla är nog Eddi Reader (hon som sjöng Perfect med Fairground Attraction en gång i tiden och sjöng den höga ordlösa stämman på Eurythmics There Must Be An Angel).

Några länkar:
På min och Kickies hemsida www.lakiskriv.se under sektionen Storbritannien finns bilder från både Alloway och Dumfries.
Nyligen har det kommit ett sånghäfte och en skiva med Burns på svenska. Tyvärr har de satt nya melodier till texterna, men ändå. http://caledonia.se
Lyssna gärna på Eddi Reader på hennes MySpace-sida www.myspace.com/eddireader Just nu ligger där bara Burns-låtar.
Eller titta på henne på YouTube. Gå bara in på www.youtube.com och skriv in orden Eddi Reader Robert Burns i sökfältet så får du fram massor.
Jag bjuder på första: (Som aptitretare) Ha en bra 25 januari.




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0