10 skäl att gilla London

En halvdags arbete idag och sedan ner till Landvetter för avfärd mot städernas stad, London.
Dags för en lista. 10 skäl att gilla London.
Obs! Skälen är inte rangordnade.

Historien
London innehåller nästan 2000 år historia från romarnas ankomst år 43, till dagens skyskrapor. Och överallt finns minnen av detta. Det var här Braveheart avrättades. Här skrev Charles Dickens sina böcker. Här lät man en matematiker bygga mer än 50 kyrkor. Håll bara nyfikenheten uppe.
Och så alla platser fyllda av historia, som Towern, St Pauls Cathedral, Westminster Abbey, Banqueting House osv.

Folkmusikklubbarna
Court Sessions i Tooting på fredagar och Cellar Upstairs på Exmouth Arms nära Euston på lördagar är mina vattenhål. Men det finns flera, som Islington på torsdagar, Cecil Sharp House på tisdagar, Croydon på måndagar och Twickenham på söndagar. Ta gärna chansen att sjunga en låt själv. Själv får jag förhoppningsvis spela lite tillsammans med Tom Paley imorgon.

Pubarna
En stor öl är drygt 57 cl, dvs en pint, det vet de i London. Och de har också vett att skilja på öl och lager.
Och maten sedan. Var annars kan man få en riktigt fish and chips, eller en lasagne med pommes frites. För att inte tala om en traditionsenlig Sunday Roast.

Parkerna
Dock inte när man kommer i början på januari. Men vår, sommar och höst. Och allt som händer där. Försöker fortfarande hitta var i Hyde Park Rolling Stones spelade i juli 1969. Jag var där!

Hobgoblin Music
Numera på Rathbone Place, en tvärgata till Oxford Street, strax väster om Tottenham Court Road. Här finns akustiska instrument ni aldrig sett förut. Fråga efter en dulcimer eller en cittern och de har ett antal att välja mellan, eller en low whistle. Dessutom har de folkmusiknoter i stor mängd.

Denmark Street
Liten tvärgata till Charing Cross Road. Fylld med musikaffärer, i första hand inriktade på rock, men även ett stort utbud akustiska gitarrer.

Themsen
Om vädret är fint så ta en promenad på sydsidan, hela vägen från Westminster Bridge till Tower Bridge. Mycket att se, som Shakespears Globe, och underbara vyer om du tittar norröver. Blir du trött eller törstig finns ett antal pubar längs vägen.

Fotbollen
Tjura inte om du inte får biljetter till Arsenal eller Chelsea. Det är lika roligt att se Fulham, Tottenham, Charlton, West Ham (dit vi ska på lördag) och så vidare. Men strunta i resebyråernas ockerpriser. Biljetterna bokar du direkt på nätet på föreningens hemsida. Det blir billigare.

Broarna
Jag må vara knäpp, men en gång satte jag ihop ett kompendium om Londons broar. Från klaffbron vidTowern, över den moderna London Bridge och modellerna på sidan av Vauxhall Bridge till de gulliga Chelsea och Albert Bridges. Eller resterna av den demonterade järnvägsbron strax öster om Blackfriars Bridge.

Omgivningarna
En heldag på Hampton Court Palace, med guidningar genom olika tidsepoker, en utflykt till Greenwich, ta Docklands Light Railway dit och båten tillbaka, med Dockland både inifrån och utifrån samt den gamla sjöfararmetropolen. Passa på att äta en Sunday Roast på Shepherd Neame-puben där. Eller norrut Muswell Hill. Ta en promenad längs Fortis Green och se puben där Kinks hade sina första spelningar och huset där Fairport Convention bildades (huset heter just Fairport). Eller närbelägna Alexandra Palace, med sina söndagsmarknader och platsen där BBC sände de första TV-programmen från.

Men ta med bra promenadskor, och läs gärna in dig i förväg på vad du ska se. Det blir bättre då.
Förresten. jag glömde Covent Garden, och Cecil Sharp House, och allt man kan se på Trafalgar Square, och museerna, och Gandhistatyn på Tavistock Square, och mediabutikerna, och ... Hjälp! Hur ska fyra dagar räcka.

Och får jag inte tag på en dator när jag är där kommer nästa blogginlägg först 8 januari, men lyckas jag hitta en dator kan det bli en rapport eller två. Men då får ni kanske klara er utan å, ä och ö.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0