Förlängd natt och låtstöld

Jag ber om ursäkt för att jag ljög i gårdagens blogg. Shepherd Neames julöl har tagit slut på Systemet, i alla fall i vår butik.
Så konstaterar jag att det inte bara är FC Trollhättan och Ttela som har svårt med prepositionerna. Busshållplatserna i Dalsland är väldigt negativa av sig. De annonserar att det är "mot Vänersborg", "mot Åmål" och så vidare. Kan de inte vara för något?
Basketspelare är nog de idrottare som värmer upp hårdast inför en match. Deras matcher börjar med uppkast. Usch!

Njuter ni också av höstens övergång från sommartid till normaltid. Helt plötsligt får man en extra timme att sova ut på. Vaknar man tidigt kan man titta på väckarklockan, konstatera "Nä, så mycket är den inte", vända sig om och somna om.
Nu får vi en extra chans att göra detta, fast i mindre skala, natten mellan nyårsafton och nyårsdagen. På grund av att jordens snurrande inte är helt 100 %-igt synkroniserad med vårt tidssystem måste man vart nionde år skjuta in en extrasekund precis vid årsbytet, och i år är det dags. Så vi får en extrasekund att sova ut på nyårsdagen. Passa på att njuta.

Har ni förresten tänkt på att en av våra moderna julklassiker är en melodistöld (och jag är säkert inte den första som påpekar det). Lennons "Happy Xmas (War Is Over)" har lånat melodin från folksången "Stewball", eller "Skewbald" som den heter i vissa versioner. Den melodi Lennon sjunger är samma som Hollies hade en 10-i-topphit med i mitten på 1960-talet. En av de där låtarna man kan spela på tre ackord, för övrigt samma ackordföljd som t ex Tages "Sleep Little Girl" eller Taubes "Flickan i Havanna".
Lennon är dock inte den enda som lånat melodier rakt av. Bob Dylans "Masters of War" (med en av hans mest pacifistiska texter någonsin) har tagit hela melodin från folksången "Nottamun Town", bland annat inspelad av Fairport Convention på deras andra LP, "What We Did In Our Holidays", den enda skiva jag vet som har en bild från en svart tavla på omslaget.
"Nottamun Town" (och Dylans efterapning) går förresten alldeles utmärkt att spela på en Appalachian dulcimer om man stämmer den DDAC, men det är en annan historia.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0