Tre avslutningar och en slutsats

Det är snart avslutning i våra skolor och när vi har avfärdat påståendet om att man inte får sjunga nationalsången kan vi fundera på över detta med kyrka eller inte.
Låt mig berätta om tre avslutningar jag minns särskilt väl, av olika orsak.
 
1987 flyttade vi till Skara och dottern började i årskurs 3 där. Året efter var det dags för avslutning och eftersom jag jobbade på en skola intill kunde jag smita från en stund. Alla försäkrade hur mysigt det var med avslutning i domkyrkan. Så jag gick dit med lätta steg, men när det var slut var jag. Jag hade inte bevistat en avslutning, jag hade bevistat en gudstjänst.
Givetvis sjöng man "Den blomstertid", och det hör till tycker ateistiska jag. Men även allt annat som sjöng var också hämtat ur psalmboken. Ingen "Idas sommarvisa" eller "Barfotavisa", bara psalmer. Jag kände mig tillbaka till den tid när skola och kyrka styrdes av samma minister och kyrkoherden var självskriven ledamot av skolstyrelsen.
Och inte blev det något tal från rektorn. Istället höll domprosten en moralpredikan om vådan av att ljuga. Våra barn fick höra om hur Richard Nixon tvingades avgå som president efter att ha ljugit. På en sommaravslutning??!!! Härlig start på ett lov (eller inte).
 
1992 blev jag rektor på en skola i Götene med årskurs F-2 och 7-9, men inget däremellan. Delarna hade tidigare tillhört två olika skolområden. De yngre hade åkt till en kyrka i en annan del av kommunen för sin avslutning, de äldre hade firat den i den stora högstadieskolans idrottshall. Föräldrar hade försökt tränga in sig i kyrkan, men de hade aldrig varit välkomna tillde äldre.
Jag bestämde att vi skulle ha en samlad avslutning, cirka 220 elever och 30 personal, plus föräldrar. Vi undersökte alla tillgängliga lokaler inom vårt upptagningsomrråde. Niorna hävdade bestämt att de små absolut skulle vara i en kyrka, men den som fanns skulle inte rymma oss alla.
Så vi fastnade för Folkets Park på gångavstånd från skolan. De blev så glada att vi fick låna deras stora danslokal, med plats för nästan 600 sittande, och ljudanläggning helt gratis. Det blev en del protester från elevhåll, som bemöttes med "OK hitta någon annan lokalsom rymmer minst 400 sittande", vilket ingen gjorde.
Mitt föräldraråd var positivt, men från vår grannskola fick jag en del ironiska kommentarer.
Så kom avslutningen. Det var fullsmockat. 350 föräldrar och släktingar. Alla fick parkeringsplats, alla fick sittplats, alla såg och hörde bra hela tiden. ((Och rektorn höll talet.)
Efteråt var alla överens. Vi stannar här. När hösten kom hörde rektorn för grannskolan av sig. "Tror du ni kan lägga er avslutning så vi kan ha den strax före eller efter på samma plats?" Och så blev det.
 
1997 var jag tillbaka i Skara, som rektor för den stora högstadieskolan (480 elever). Första avslutningen höll vi, enligt deras tradition, i Domkyrkan. Inte så många religiösa inslag, men eftersom den bara rymde drygt 700, varav många platser med ytterst begränsad sikt kunde vi inte gå ut med en allmän inbjudan.
Året efter renoverades Domkyrkan och vi fick problem. Efter mycket funderade fastnade vi för Idrottshallen, med bra läktare och plats för 350 sittande på stolar på själva planen. Det gällde bara att göra det mysigtför kvällen (vi hade avslutningen då.)
Några lärare tog på sig att pynta hela hallen med blommor, blad och ballonger. Vi byggde en 60 kvm scen för kör och rockmusiker. Vi hyrde in bra ljud från Bert Karlssons sons firma.
Succé igen. 480 elever, cirka 40 personal och mer än 500 föräldrar och släktingar. På scen framfördes allt från sommarpsalmer till hårdrock. Skolprästen kom och körde en rocklåt. Jag fick hålla tal om sommaren som en tid att skaffa sig minnen, med inslag av musik från King Crimson. Nästan en och en halvtimme höll vi på.
På vägen tillbaka till skolan för betygsutdelningarna kom föräldrarådets ordförande och sa: "Jag hoppas att de renoverar Domkyrkan nästa år också." Till saken hör att han var präst.
Veckan efter var det insändarstorm i Skaratidningen. Skribenterna prisade vår avslutning och krävde att vi skulle stanna i Idrottshallen (stor bokstav för att idrottshallen i Skara just hette Idrottshallen, ett namn som tagits fram genom en pristävling) även när Domkyrkan renoverats färdigt.
 
Oavsett var man lägger avslutningen så vill jag summera:
1. En skolavslutning är en skolas högtid. Elever och lärare firar avslutningen på ett arbetsord.
2. En skolavslutning är i första hand elevernas högtid och fest. Den ska i första hand planeras för att de ska njuta av den. Vi vuxna, personal och föräldrar, är där för deras skull, inte tvärtom.
 
Och ett tips: Om du är rektor och ska dela ut en 25-årspresent, eller avtacka någon som går i pension, fråga om du kan få göra det på avslutningen inför alla elever och föräldrar. Det brukar bli kanonbra, och mer än en lärare som jag har avtackat på det sättet har frågat om det finns på film. Jag minns men värme den biologilärare som efter lång och trogen tjänst gick fram emot scenen för att hämta sin present, och alla 1 200 närvarande ställde sig upp och applåderade när hon var på väg upp. Vilken upplevelse.
 
 

Svindlande höjder i London

Det var de första dagarna 1989 och vi hade en kort familjesemester i London. Ett av våra utflyktsmål var St Paul's Cathedral, min favoritbyggnad i staden, fylld av historia.
För vår då tioåriga dotter var det mest lockande att jag hade lovat att ta med henne upp till ovansidan på katedralens stora kupol. För henne var det ett äventyr, för mig en chans att studera den genialiska konstruktion Christopher Wren hade skapat. Som alla insatta vet är det egentligen två kupoler, en inre som man ser infrån kyrkan, fylld av vackra målningar av Sir James Thornhill, och en yttre, den man ser utifrån. Mellan dessa båda finns en vitkalkad tegelkon vars uppgift är att hålla upp tyngden från det lilla tornet överst på kupolen.
När vi sett lite av allt det som fanns på golvnivå i katedralen lämnade vi den gravida hustrun/mamman på en stol i koret och påbörjade uppstigningen. Det är ju bara 100 meter över golvnivå.
Första biten, upp till Whispering Gallery, vid foten av den inre kupolen gick fint. 259 steg uppför en bred trätrappa med lagom höga trappsteg. Enda risken är att bli yr i huvudet när man snurrar runt uppåt.
Efter att ha testat att man verkligen kan viska till varandra på långt avstånd tog vi etapp två, 118 steg upp till foten av den yttre kupolen och Stone Gallery. Färre steg men något jobbigare. Det är en trång stentrappa med relativt höga steg. Men vi kom fram och kunde njuta av utsikten.
Jag visade henne hur Wren bluffat med väggarna. Delar av de ytterväggar man ser när man står utanför katedralen är bara kulisser. De ska ge intryck av att hela katedralen är lika hög som mittsektionen. Och vi tittade på de förgyllda ananaser Wren placerad på tornen. Man kan ju fundera över vad ananaser har att göra på en engelsk katedral.
Så var det bara sista biten, 153 steg upp till Golden Gallery ovanpå den yttre kupolen. Där tog äventyret slut. Etappen utgörs av en metalltrappa som slingrar sig upp i tomrummet mellan den yttre kupolen och tegelkonen. Hela vägen kan man se både uppåt och neråt. Jag fick svindel efter några få steg och meddelade att det var dags att vända. Gissa om dottern var sur och besviken. Själv tyckte jag att det var orättvist att surheten riktades mot mig som varit med 2/3-delar och inte mot hustrun som inte gått ett steg, men ...

I maj samma år var jag tillbaka som guide för en niondeklass på skolan jag arbetade. Givetvis ingick St Paul's i programmet, och givetvis vill de flesta upp i kupolen. Jag följde med upp till Stone Gallery, och där bestämda jag mig: Bära eller brista.
Inför sista etappen placerade jag klassens längsta och stadigaste kille bakom mig och den näst längsta framför. De fick en tydlig order: "Låt mig inte vända."
Det gjorde susen. Jag kom hela vägen upp.
Efter det har jag varit upp i Golden Gallery många gånger, och dottern har fått följa med. Jag vet ju att jag kan och vågar.

 Detta är ett utdrag ur min bok "London i mitt hjärta", dår jag kombinerar minnen lagt detta med fakta om London (i detta kapitel till exempel ett avsnitt om Sir Christopher Wren plus lite om katedralen) med en del besökstips. Boken kan köpas direkt från mig. 130 kr inklusive porto.


1 maj-tal

Det här talet häll jag på Torget i Mellerud måndag 1 maj 2017.
 

1 maj 2017

Kära vänner,

Jag har en bekännelse att göra

·         Jag är politiker.

Och inte bara det

·         Jag är en socialdemokratisk politiker

Det är jag för att jag tror på samhället som idé, för att jag vill medverka till att bevara och utveckla det samhällsbygge vi alla är en del av, där vi är ansvariga för att förvalta det arv vi har fått och föra det vidare till kommande generationer.

Margaret Thatcher lär ha sagt att det inte finns något samhälle, bara individer. Jag håller inte med. Vi är alla individer, men tillsammans bildar vi samhället. Var och en på egen hand skulle vi gå under, tillsammans kan vi blomstra.

Samhällsgemenskapen bygger på en gemensam historia. Samhället har vuxit fram genom människors gemensamma arbete. Enskilda individer har gjort stora insatser och kommit med värdefulla bidrag, men utan de många hade dessa insatser och bidrag aldrig kunnat utveckla fullt ut. Även de stora ledarna har varit beroende av de mångas stöd.

Det är viktigt att komma ihåg att det samhälle vi lever i nu har växt fram genom ett ständigt inflöde av influenser utifrån. Sverige har aldrig varit isolerat från omvärlden. Vårt språk och vår kultur har utvecklats i växelverkan med den. Svenskan har lånat en stor del av sin vokabulär från andra språk, som tyska, franska, engelska, turkiska och romani. Och vår kultur likaså. Vad vore våra svenska deckarförfattare utan influenserna från de engelska föregångarna och amerikaner som Ed McBain?

När vi om två månader firar en typisk svenska midsommar bör vi minnas att potatisen har sitt ursprung hos den sydamerikanska urbefolkningen, att midsommarstången kom till oss från Tyskland och att ”Små grodorna” urspungligen är en fransk militärmarsch som engelskmännen omvandlade till en nidvisa om de små grodorna, syftande på fransmännen.

Men historien är ett kontinium. Vi har inte nått någon slutpunkt, vi är satta att föra den vidare. Med Mikael Wiehes ord i ”Rocksamba” från Hoola Bandoola Bands andra skiva ”Vem kan man lita på”:

Har vi tur så tar historien inte slut på länge än
Och det är vi som är legenderna för dom som kommer sen
Men chanserna idag kommer kanske aldrig mer igen ifall vi inte tar dom

Vi har också ett gemensamt ansvar för vår nutid. Var och en står sig själv närmast, men vi är en del av något större. Vårt samhällsbygge och den svenska modellen har sin grund i ett både och-tänkande. Vi har både rättigheter och skyldigheter, rätt att ställa krav, men skyldighet att bidra. För att parafrasera John F Kennedy: ”Fråga gärna vad ditt land kan göra för dig, men först och främst vad du kan göra för ditt land

Vi socialdemokrater vill skapa trygghet för alla, men den tryggheten bygger på att vi finns där för varandra, att vi både genom egna insatser och genom att betala skatt bidrar till vårt samhälles insatser för att upprätthålla tryggheten.

Vi vill både erbjuda möjligheter för alla att utvecklas, för varje ungdom som fastnar i kriminalitet är ett samhällsmisslyckande och en möjlig framtida talang som går förlorad, och samtidigt markera mot dem som genom kriminalitet ger sig på vårt gemensamma samhälle. Brott ska få konsekvenser för dem som begår dem.

Vår välfärd bygger på arbete. Därför är jag som socialdemokrat stolt över att 200 000 fler har arbete nu än vid det senaste regeringsskiftet och att ungdomsarbetslösheten är den lägsta på 13 år.

Men vi har mycket att arbeta med.

Klyftorna i samhället har vuxit sig allt för stora.

Det finns ökande klyftor mellan fattiga och rika. Samtidigt som vissa vill sänka minimilönerna kan vi läsa om hur andra har årslöner som överstiger vad en medelinkomsttagare kan arbeta ihop under en livstid. Och den höga lönen räcker tydligen inte. Det krävs bonusar för att få dessa höginkomsttagare att göra sitt arbete ordentligt.

Jag rekommenderar alla att läsa Carolina Neuraths och Jan Almgrens bok om ”De svenska riskkapitalisterna”, det vill säga om de som satsar andras pengar, ofta pensionfonders och bankers, i till exempel vårdföretag och skolkoncerner, rationaliserar företagen och sedan säljer dem vidare. De riskerar bara i ringa mån sin egen förmögenhet, istället ofta våra pensionspengar.

En av de intervjuade säger, direkt citat: ”Våra löner har aldrig varit särskilt höga, jag tror att min lön aldrig har överstigit 10 miljoner per år.” För en undersköterska tar det drygt 35 år att arbeta ihop den summan. Och förresten glömde han i intervjun att räkna in de utdelningar han fått varje år, utdelningar som ofta varit högre än lönen.

Det här en av orsakerna till att vi socialdemokrater ifrågasätter vinstintressen i välfärden. Våra gemensamma skattepengar ska hellre gå till undersköterskelöner än till så kallade riskkapitalisters jättelöner.

Vi har också klyftor mellan de stora städerna och landsbygden. När vi med all rätt är stolta över att Melleruds Bostäder för första gången på mer än tio år bygger igen, 24 lägenheter, kan vi samtidigt jämföra med hur man i Handens centrum söder om Stockholm nyss byggt om det före detta kommunhuset till 113 lägenheter, håller på med att bygga 250 lägenheter strax intill och är i planeringsstadiet för ett nytt område med än fler lägenhet i närheten.

Men vi ska glädja oss åt den befolkningsökning vi har sett i vår kommun de senaste åren. Den ger oss nya ekonomiska muskler att utveckla vår kommun.

Vi ska också komma ihåg att en del, men långt ifrån hela, av inflyttningen beror på att vi har ställt upp för människor som flytt undan krig och politisk och religiös förföljelse i andra länder och världsdelar. Genom att visa medmänsklighet och generositet har vi inte bara hjälpt dem utan också indirekt oss själva.

Vi har dessutom ett gemensamt ansvar för framtiden. Det är vi som gemensamt skapar den. Som Mikael Wiehe skrev: ”Det är vi som är legenderna för dem som kommer sen

Vi har många utmaningar:

·         Vi måste ytterligare sänka arbetslösheten och få fler i arbete, framför allt nyanlända och ungdomar.

·         Vi måste bekämpa brottsligheten som breder ut sig i vissa områden, både genom att ta bort orsakerna till att unga söker sig den banan och att slå ner på dem som hotar vår trygghet.

·         Vi måste slå vakt om den öppna värld som har växt fram under decennierna efter andra världskriget, där människor fritt kan röra sig över nationsgränser och där alla har rätt att uttrycka sin åsikt. Vi ser många exempel på hur ledare världen över försöker ta steg tillbaka mot stängda gränser och mindre öppenhet. Storbritannien har beslutat sig för att lämna den europeiska gemenskapen, i Turkiet, Ungern och Ryssland förföljs oliktänkande, i Frankrike har Marine Le Pen kvalificerat sig för den andra omgången i presidentvalet, i USA vill presidenten bygga en gränsmur och stoppa inresande från vissa länder. Även i Sverige växer den högerinriktade nationalismen. Till exempel vill ett av våra riksdagspartier i sitt grundläggande ideologiska program skilja på svenskt medborgarskap och att tillhöra den svenska nationen. Det senare förbehållet de partiet betraktar som ”riktiga svenskar”. Man hör ett eko av Hitlers tankar om en folkgemenskap, som utesluter en rad folkgrupper.

·         Vi måste stoppa hotet mot klimatet. Den globala uppvärmningen är ett faktum, som bara en okunnig president kan förneka, och den hotar framtiden för våra barn, barnbarn och barnbarnsbarn. Avsmältning av isarna i de arktiska områdena kan till exempel leda till att stora delar av Göteborg, Uddevalla och Vänersborg hamnar under vatten.

Därför jag är en socialdemokratisk politiker.

Jag vill vara med att ta ansvar för att vi vidareutvecklar samhällsbygget, vårt gemensamma samhälle och därmed säkrar vår framtid. Jag vill vidareutveckla vår svenska modell, som bygger på samarbete, samförstånd och öppenhet.

Min önskan är att vi blir fler, att många vill göra som jag. Att vara förtroendevald är något av det finaste som finns. Det innebär att man i ett öppet val har fått andras förtroende att företräda dem och arbeta för allas bästa. Det borde vara något för alla att sträva efter och det borde vara ordentlig konkurrens om platserna i våra olika politiska församlingar. Det som hände förra valet borde inte få upprepas, att ett av våra lokala partier några veckor före valet var tvungna att annonsera i Melleruds Nyheter efter kandidater som ville stå på deras lista.

Och om vi dessutom slipper löpsedlar av den typ en kvällstidning satte upp med texten ”Vilket parti ger dig mest i plånboken?” har vi nått en bit på vägen. Politik handlar om en samhällsvision och arbetet för att nå den, inte om att bjuda högst.

Tack.

 


RSS 2.0